Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws 10 Paycations. Op reis: betaald én wel!

Alle artikelen

10 Paycations. Op reis: betaald én wel!

Recent onderzoek laat zien dat zo’n 400.000 Nederlanders dit jaar niet op vakantie vanwege de economische crisis. Goed nieuws! Het is ook mogelijk om te reizen en tegelijkertijd geld te verdienen. Skyscanner introduceert 10 vakanties waarmee je geld verdient, in plaats van het uit te geven.

1. Reisjournalistiek

Absoluut leuk werk, als dat bij je past. Veel mensen verdienen geld met het opschrijven van hun reisavonturen. Als je talent hebt voor het geschreven woord en als je een interessant verhaal hebt te vertellen, probeer je verhaal dan te verkopen aan relevante tijdschriften of websites. Of begin een reisblog, met wellicht WordPress.com als hulpmiddel. Wie weet, wordt je op een dag misschien wel een betaalde reisblogger.

Mogelijke verdiensten: vanaf een paar euro’s tot zo’n 400 euro per artikel of meer voor grotere publicaties.

Reis schrijven

2. Reisfotografie

Voor deze tip moet je wel enigszins handig zijn met de camera, maar als je op de hoogte bent van de ISO-waarden en sluitertijden van je camera, dan komt je al een heel eind. En kun je misschien wat bijverdienen met je foto’s. Beeldbanken zoals istock.com laten fotografen toe om hun beelden te uploaden en de wereld in te sturen. Als je handig bent met de videocamera kun je ook je eigen YouTube kanaal opzetten en er voor betaald krijgen, als er genoeg mensen die je videos bekijken.

Mogelijke verdiensten: topfotografen leven van (stock)fotografie, maar er is kwaliteit en kwantiteit nodig wil je hierin slagen.

 

reis foto

3. Geef Engelse les

In veel landen zitten ze te springen om iemand die hen Engels leert. In bijna alle niet-Engelstalige landen kun je aan de slag als je Engels goed is. Van Spanje, Japan tot Jordanië. Vaak heb je een TEFL kwalificatie nodig, maar dat is niet altijd het geval. Vaak is goed Engels en veel enthousiasme al voldoende. Kijk eens bij www.projects-abroad.nl als je wilt lesgeven als vrijwilliger (met kost- en inwoning), bij TEFL of bij JET (Japan Exchange and Teaching programme).

Mogelijke verdiensten: Het Japanse JET programma betaalt ongeveer €34.000,- per jaar. De concurrentie is groot en er zijn weinig plaatsen, maar je kunt er redelijk goed geld mee verdienen en leert Japan kennen.

4. Zing je lunch bij elkaar

Kun je gitaarspelen, viool of een ander muziekinstrument? Veel muzikanten op reis knopen de eindjes aan elkaar door voorbijgangers te entertainen. Een paar uur je favoriete muziek maken tijdens het spitsuur op een trein- of metrostation kan je genoeg opleveren voor nog een dag vakantie, dus waarom niet de wereld rond met optredens? Zoals violist David Juritz deed, hij verdiende z’n hele wereldreis bij elkaar door viool te spelen, lees hier hoe.

Mogelijke verdiensten: hangt af van waar je bent, maar violist David Juritz verdiende gemiddeld 85 euro per dag, hoewel hij meer dan €2500,- in minder dan een uur verdiende in Londen tijdens z’n eerste optreden.

guitar

5. Werk tijdens het skiseizoen

In skigebieden zijn altijd veel banen beschikbaar en bij de meeste is gratis of goedkoop onderdak inbegrepen, goedkoop eten en natuurlijk een skipas. Werk varieert van een baan als skileraar (diploma vereist), glazenwasser (doorzettingsvermogen vereist) tot alles wat daar tussenin zit. Elke baan heeft z’n voor- en nadelen, kijkende naar salarissen en hoeveel tijd je kunt doorbrengen op de pistes. Deze paycation kun je overal in de EU doen en het is ook mogelijk om werk te regelen in skigebieden in Canada, de USA en Japan. Kijk hier voor meer informatie over werken in skigebieden.

Mogelijke verdiensten: van een minimumloon als bordenwasser tot 55 euro per uur of meer voor ervaren gids/skileraar.

 

Ski

6. Werken in een Summer camp

De Verenigde Staten hebben een lange geschiedenis en cultuur als het gaat om zomerkampen, summer camps. In Summer camps brengen kinderen een paar dagen of weken door om te sporten, te knutselen, de natuur te ontdekken en voor allerlei andere activiteiten. Summer camps focussen meestal op het buitenleven en kamperen. Er zijn veel banen beschikbaar: activiteitenbegeleiders- en organiseerders, ondersteunend personeel dat achter de schermen helpt zoals in de keuken en personeel dat de kinderen dagelijks begeleidt. ’n Leuke baan in de zomer! Kijk bij CCUSA voor meer informatie.

Mogelijke verdiensten: eigenlijk alleen zakgeld, variërend van $600 tot $1200 per maand, afhankelijk van de baan, maar kost- en inwoning is inbegrepen.

7. VSO (Voluntary Service Overseas)

VSO is een internationale non-profitorganisatie voor ontwikkelingssamenwerking die vrijwilligers werft om in de armste gebieden van de wereld te werken. Vrijwilligers komen uit alle windstreken en er zijn banen voor jonge mensen met weinig ervaring tot werk voor zeer ervaren professionals. Je zet je talenten en vaardigheden in voor een goed doel samen met de plaatselijke gemeenschap. In ruil daarvoor krijg je kost- en inwoning, een klein bedrag waar je van kunt leven, verzekeringen, vluchten en training.
Een uitstekende keuze voor een sabbatical, een overbruggingsjaar of een korte reis (lengte 1 tot 6 maanden). Als je echt verschil wilt maken, kan dat echt met VSO. Meer informatie op VSO.nl

Mogelijke verdiensten: alle onkosten worden betaald, van vluchten, verzekeringen, accommodatie en je krijgt een lokaal salaris betaald om van te leven.

8. Ga zeilen

Droom je van zeilen naar de horizon met de wind in je haren? Stap dan aan boord als crewmember van een cruiseschip of jacht bijvoorbeeld in het Caribisch gebied. Oké, het is niet alleen maar vakantie en dit werk kan veeleisend zijn, maar in ruil daarvoor krijg je ook tijd om te luieren op het zonnedek, kristalheldere oceanen over te varen en de wereld rond te reizen. Volgens cruisecareers.nl en YachtCareer.com is er wereldwijd een tekort aan personeel voor schepen en jachten, dus als je eigenlijk een zeeman in hart en nieren bent en op zoek naar avontuur, dan is dit de paycation voor jou!

Mogelijke verdiensten: afhankelijk van de crew, je rol en het gebied waarin je vaart, verdient jachtpersoneel vanaf $2000 tot $15,000 per maand.

cruise

9. Bomen planten in Canada

Prince George, in British Colombia, Canada is ‘boomplant’ hoofdstad van de wereld. Boombeplantingsbedrijven zijn er continu op zoek naar personeel om jonge aanplant te verzorgen. Het gebied is een favoriete stop voor avontuurlijke reizigers die snel geld willen verdienen in korte tijd.

Je wordt betaald per geplante boom, dus het draait om snelheid. Het is zwaar, fysiek werk en je wordt vaak gedropt in afgelegen gebieden. Je kunt weken doorbrengen in een ‘bush camp’ maar als je het planten eenmaal onder de knie hebt, kun je er goed geld mee verdienen. En omdat je het vrijwel niet kunt uitgeven, stapelt het geld zich snel op. Je hebt wel een visum nodig om in Canada te werken. Kijk op TreePlanter.com voor meer informatie.

Mogelijke verdiensten: de veteranen onder de bomenplanters kunnen $300 of meer per dag verdienen ($200 is een realistischer bedrag voor nieuwelingen). Maar wees gewaarschuwd: die bomen zijn tough cookies!

10. Een visum regelen en gaan!

Als je jezelf liever niet vastlegt voor een bepaalde baan, dan is het mogelijk om een visum te regelen voor heel veel landen zoals: Canada, Australië, Nieuw Zeeland en Japan. Dit geeft je toegang tot de lokale arbeidsmarkt voor tijdelijk of vast werk, zolang je visum maar niet verloopt. Favoriete paycations: druivenplukken, werken in jeugdherbergen of werken in een bar.

Mogelijke verdiensten: hangt af van het land en het werk; alles vanaf minimumloon tot het grote geld, als je ergens heel goed in bent en ervaring meebrengt!