Kaart

KLM

KLM, wat de afkorting is van Koninklijke Nederlandse Luchtvaartmaatschappij, werd opgericht op 7 oktober 1919 om daarmee een luchtbrug te creëren tussen Nederland en haar overzeese koloniën. Tegenwoordig is KLM de oudste luchtvaartmaatschappij die nog steeds vliegt onder haar oorspronkelijke naam.. De eerste kantoren van KLM stonden in Den Haag en KLM is ook de allereerste Europese luchtvaartmaatschappij die met een gratis loyaliteitsprogramma kwam, namelijk Flying Blue. KLM is bekend om haar inventieve social media marketing, in het bijzonder 'Meet & Seat', een dienst die passagiers via Facebook en LinkedIn medereizigers laat vinden en vriendschappen laat sluiten voordat hun vlucht vertrekt. Daarnaast is KLM baanbrekend op het gebied van duurzaamheid en gebruikt het op vluchten van John F. Kennedy Airport in New York naar Schiphol biobrandstof gemaakt van gerecyclede frituurolie. KLM vliegt naar ruim 145 internationale bestemmingen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië en is aangesloten bij de luchtvaartalliantie SkyTeam. Sinds de fusie van 2004 is KLM een dochter van Air France, maar de maatschappij heeft zelf ook vier dochtermaatschappijen, te weten KLM Cityhopper, KLM Asia, Martinair en Transavia.

 

De informatie op deze pagina is gebaseerd op gegevens van 30 november 2017 en is onderhevig aan verandering.

Waarom vliegen met KLM

Inchecken KLM

Bij KLM kun je op verschillende manieren inchecken: online, via de app van KLM op je mobiele telefoon of tablet, via een selfservice kiosk op de luchthaven of bij een incheckbalie. Zelf online of via je smartphone inchecken gaat het snelst en kan bij de meeste vluchten vanaf 30 uur tot 1 uur voor vertrek. Zodra je online hebt ingecheckt kun je je instapkaart uitprinten of downloaden naar je mobiele telefoon. Vervolgens kun je als je bent aangekomen op de luchthaven je bagage vanaf minimaal 2 uur tot 40 minuten (Europese vluchten) of 60 minuten (intercontinentale vluchten) voor vertrek afgeven bij een bagage afgiftepunt van KLM. Wil je liever op het vliegveld inchecken, dan kun je meestal vanaf minimaal 2 of 3 uur tot 40 minuten (Europese vluchten) of 60 minuten (intercontinentale vluchten) voor vertrek terecht bij een incheckbalie of selfservice kiosk van KLM. De precieze uiterlijke inchecktijd is afhankelijk van je luchthaven van vertrek, raadpleeg daarom altijd voor de zekerheid de website van KLM als je wilt weten tot hoe laat je kunt inchecken.

Bagage KLM

KLM heeft een royaal handbagage beleid. Economy passagiers mogen op zowel intercontinentale als Europese vluchten 1 stuk hand bagage met een maximale omtrek van 55 x 35 x 25 cm en daarnaast een handtas, aktetas, camera of kleine laptop van maximaal 40 x 30 x 15 cm meenemen, mits het totale gewicht van alle bagage gecombineerd niet meer is dan 12 kilo. Business Class passagiers mogen 2 stuks handbagage meenemen met een maximale omtrek van 55 x 35 x 25 cm elk en daarnaast een handtas, aktetas, camera of kleine laptop meenemen van maximaal 40 x 30 x 15 cm, waarbij alle handbagage samen niet meer dan 18 kilo mag wegen. Hoeveel ruimbagage je gratis mag inchecken bij KLM hangt af van de route die je vliegt en je vlieg- en ticketklasse. Vlieg je binnen Europa, dan mag je met een Light ticket alleen gratis handbagage meenemen en mag je met een Standard en Flex ticket maximaal 1 stuk ruimbagage van 23 kilo en een maximale omtrek (l + b + h) van 158 cm gratis inchecken. Op alle intercontinentale vluchten mogen alle passagiers in de Economy Class 1 stuk ruimbagage van 23 kilo en een maximale omtrek (l + b + h) van 158 cm gratis inchecken. Business Class reizigers mogen op zowel Europese als intercontinentale vluchten 2 stuks ruimbagage van 32 kilo en een maximale omtrek (l + b + h) van 158 cm elk gratis inchecken. Voor SkyTeam Elite en Elite Plus leden gelden ruimere bagagevrijstellingen, evenals voor passagiers die met een baby tot 2 jaar reizen. Wil je meet weten over de bagagevrijstellingen van KLM, ga dan naar de website van de maatschappij en lees ook ons artikel 'Handbagage regels KLM: pak het slim aan en in'.

Stoelen reserveren KLM

Als je met KLM gaat vliegen kun je tijdens het boekingsproces of op enig ander moment daarna tot je gaat inchecken stoelen reserveren. De kosten van je stoelreservering hangen af van je tickettype, vliegklasse en het type stoel dat je boekt (stoelen met extra beenruimte of in de Comfort Class zijn duurder). Wie geen stoel reserveert krijgt tijdens het inchecken automatisch een stoel toegewezen, het risico bestaat dan wel dat je niet op je favoriete stoel of naast je reisgezelschap komt te zitten. Voor Business Class passagiers is het reserveren van een stoel altijd gratis.

Boekingskosten KLM

Bij KLM betaal je altijd boekingskosten. Het tarief bedraagt €10 per reservering als je online boekt, €25 als je via Telefonische Reserveringen boekt en €35 als je bij een KLM Ticketkantoor boekt. Daarnaast wordt er een toeslag in rekening gebracht als je met je creditcard betaalt.

Service aan boord

Alle maaltijden, drankjes en snacks zijn bij KLM inbegrepen in de ticketprijs, je hoeft hier dus niet aan boord extra voor te betalen. Op korte vluchten krijg je een drankje en snack of lichte maaltijd (bijvoorbeeld een zakje nootjes, een koek of een sandwich) aangeboden, en op lange vluchten krijg je zelfs in de Economy Class een meergangenmaaltijd voorgeschoteld. Op alle intercontinentale vluchten van KLM heb je in alle klassen de beschikking over een persoonlijk entertainment systeem, waarop je films kunt kijken, muziek kunt luisteren en spelletjes kunt doen. Aan boord van alle nieuwe Boeing 787 Dreamliners en enkele Boeing 777-300-toestellen kun je bovendien tegen betaling gebruik maken van WiFi. Daarnaast vind je in elke stoelzak het boordmagazine Holland Herald, dat boordevol handige reistips en informatie over KLM bestemmingen staat. Op alle internationale vluchten kun je aan boord belastingvrije artikelen kopen.

Punctualiteit KLM

De punctualiteit van KLM is goed te noemen, het punctualiteitspercentage bedroeg volgens statistisch bureau OAG van oktober 2016 tot september 2017 ca. 81,5%.

KLM

4,5/5
Gebaseerd op 1917 reviews

We beoordelen reisaanbieders op gebruikersfeedback over: prijsstabiliteit, tarieven, klantenservice, en het gebruiksgemak van de website van de reisaanbieder.

Meer informatie

De prijzen die op deze pagina worden weergegeven zijn geschatte laagste prijzen gevonden in de afgelopen 45 dagen.