Nieuws 10 tips om te besparen op je wereldreis

Alle artikelen

10 tips om te besparen op je wereldreis

Een wereldreis maken is een onvergetelijke ervaring. Alleen vraagt zo’n enorm lange vakantie wel om een goedgevulde spaarrekening. En ook met een ruim budget is het een kunst om niet al na de eerste maand platzak te zijn. Wil je goed voorbereid de deur uit om daarna onbezorgd en low cost te kunnen genieten van je trip over de wereld, check dan deze 10 tips van Skyscanner.

Planning voor je reis

1. Boek voordelig

Hoeveel geld je kwijt ben aan een wereldreis hangt natuurlijk af van je bestemming en reisduur. Begin op tijd met plannen en boek zoveel mogelijk vluchten vooraf. Het is altijd slim om prijzen te vergelijken voordat je zelf losse vluchten gaat boeken.

2. Van goedkoop naar duur

Begin je reis altijd in een goedkoop land, zodat je niet meteen al je geld uitgeeft. Ben je van plan om naar het oostelijk halfrond af te reizen, ga dan eerst richting Azië en daarna pas naar Australië of Nieuw-Zeeland. Het leven is daar een stuk prijziger en tegen het einde van je reis weet je beter hoeveel geld je nog te besteden hebt.

Lees ook: 10 beste tips voor een budgetvakantie

3. Bereken je dagbudget

Als je weet hoe groot je budget is en hoe lang je op reis zal zijn, dan is het slim om vooraf uit te rekenen hoeveel je per dag te besteden hebt en of dit een realistisch bedrag is. Denk daarbij ook aan de kosten voor extra activiteiten en excursies. Houd je in de goedkopere landen elke dag wat geld over, geef dit dan niet uit maar bewaar het als extra dagbudget voor de duurdere plekken.

Hoeveel kost een wereldreis?
Hoeveel een wereldreis kost, hangt af van hoe lang je weg gaat, wat voor type reiziger je bent én waar je naartoe gaat. De gemiddelde backpacker is ongeveer het volgende kwijt per continent:

  • Azië: €750 – €1000 per maand
  • Oceanië: €1750 – €2000 per maand
  • Noord-Amerika: €1500 – €1750 per maand
  • Afrika: €1500 – €1750 per maand
  • Zuid-Amerika: €1250 – €1500 per maand
  • Midden-Amerika: €1250 – €1500 per maand

Lees ook: De 18 beste geldbesparende reistips en travel hacks van lezers

 

4. Visum

Voor veel landen heb je een visum nodig, de prijs hiervan kan nogal verschillen. Check vooraf dus hoeveel het kost om een land binnen te komen, afhankelijk daarvan kun je kiezen voor de low budget plekken. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om deze landen helemaal te omzeilen. Voor de meeste westerse landen en een groot aantal landen in Zuid-Oost Azië is een visum niet nodig.

Lees ook: Voor deze 7 populaire landen moet je een visum aanvragen

 

5. Inentingen

Tijdens je wereldreis kom je geheid in een land terecht waar je inentingen en vaccinaties nodig hebt, tegen bijvoorbeeld rabiës of hepatitis A en B. Die inentingen kun je vooraf bij de GGD halen. Elke gemeente hanteert verschillende tarieven, het is dus slim om eerst de kosten te checken en eventueel naar een andere gemeente te gaan als die voordelige prijzen heeft.

Lees ook: De meest bekende reizigersziekten en hoe je deze voorkomt

 

Tijdens je reis

6. Vervoer

In veel landen kunnen de afstanden tussen steden groot zijn. Een binnenlandse vlucht kan dan een goede optie zijn, bekijk de mogelijkheden op Skyscanner. Een bus of trein is vaak ook goedkoop. Ga dan wel voor een nachtticket, want dan ben je ook geen geld kwijt aan een overnachting.

7. Slaapplek

Je kan natuurlijk voor elke nacht een hotel of hostel boeken. Goedkoper is het om bij familie, vrienden of kennissen langs te gaan en daar een nachtje te blijven, als dat mogelijk is. Ben je van plan om langere tijd in een land te reizen, dan kan het voordelig zijn om een camperbusje aan te schaffen. Je bent dan geen geld kwijt aan accommodatie en ook niet afhankelijk van andere transportmiddelen. Mocht je hotels/ hostels van tevoren willen boeken, kijk dan of je deze gratis deze gratis kunt annuleren? Je kunt dan inspelen op prijsveranderingen en kan je veel geld schelen.

Hostel

8. Goedkoop eten

Drie keer per dag een goede maaltijd nuttigen kan soms meer kosten dan je denkt. Smeer dus af en toe ook gewoon je eigen brood als je op excursie gaat, of haal wat finger food op de markt. In Azië heb je ook vaak set-menu’s waarbij je voor een prikkie soep, een hoofdgerecht en een drankje krijgt.

Lees ook: 8 bespaartips voor reizen door Zuidoost-Azië

Streetfood

9. Uitgaan

Uitgaan hoort natuurlijk ook bij je buitenlandervaring. Toch drukken die biertjes en dure cocktails wel snel op je budget. Kies er dus ook af en toe voor om een drankje bij een supermarkt te halen en samen met je vrienden op het strand, in je hostel of op de camping een drankje te drinken. Drink uiteraard wel met mate.

Drankje met vrienden

10. Neem een baantje

Ben je het dagbudget uit het oog verloren en heb je nog voor het einde van je reis geen rooie cent meer over, zoek dan voor een paar dagen in de week een baantje. In de horeca is vaak wel wat te vinden, of bij een lokale boer. Ook kan het schrijven van een reisblog wellicht wat geld opleveren. Let er wel op dat in sommige landen je een werkvisum nodig hebt, als je voor langere tijd aan de slag wilt.

Leuk artikel? Bekijk dan ook:

20 geldbesparende reistips en andere geheimen

De 10 beste tips en trucs voor bij het backpacken

10 goedkope landen voor een geweldige vakantie

50 Travel tips & trics: wat we geleerd hebben van reizen

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autoverhuur.

Denk ook aan deze bestemmingen voor je wereldreis: