Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws De 15 meest magische plekken in Spanje

Alle artikelen

De 15 meest magische plekken in Spanje

De mooiste watervallen, bossen die zo uit een sprookje lijken te komen, rotsformaties met bijzondere vormen, grotten waarin je een draak verwacht tegen te komen, knalblauw water en rode aarde… Spanje herbergt plekken van een ongelooflijke schoonheid. Deze 15 plekken wil je zien!

1. Selva de Irati, Navarra

Beeld je een dichtbegroeid bos in met veel schaduw dat thuis lijkt te horen in een sprookje en waar op ieder moment een hobbit kan verschijnen. Kleur vervolgens de grond bloedrood en de lucht in duizend kleuren groen en okergeel en je krijgt: la Selva de Irati. Dit tweede grootste en best bewaarde beuken- en sparrenbos van Europa (na het Zwarte Woud in Duitsland) is meer dan de moeite waard. De omgeving is puur en vrijwel onaangetast, perfect om even helemaal weg te zijn van alles. Hier maak je fantastische foto’s, mooie wandelingen en geniet je van een uniek gebied. In de buurt van Pamplona.

2. Minas de Riotinto, Huelva, Andalusië

Een surrealistisch maanlandschap met rode aarde en rode rivieren en zulke intense kleuren dat het lijkt alsof je op Mars bent beland. Maar nee, je hoeft niet de ruimte in om een dergelijk gebied te ontdekken. De mijnen van Riotinto (rode rivier) is zo’n curieuze plek in Spanje waarvan je mond openvalt. Het landschap is al meer dan vijfduizend jaar volledig door de mens bewerkt. Iberiërs en Feniciërs groeven hier al naar ijzer en koper. Die exploitatie heeft het landschap alle mogelijke kleuren gegeven en roodgekleurde rivieren. In de gesloten mijn wordt nu onder meer door de NASA wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het feit of er leven zonder zuurstof en licht mogelijk is. Een bezoek aan dit unieke landschap zal je nog lang heugen.

3. Playa de las Catedrales, Galicië

Het is eenvoudig om je piepklein te voelen op het strand Playa de las Catedrales. Langs de kust van de provincie Lugo torenen deze kliffen (acantilados) meer dan 32 meter hoog de lucht in. De wind en de zee hebben ze bijzondere vormen gegeven. Spectaculair om te zien. Wacht tot het eb wordt en wandel tussen de gigantische bogen door. Het lijkt bijna alsof ze gemaakt zijn door reuzen. Als de vloed opkomt, zijn de rotsformaties te bewonderen vanuit verschillende miradores.

Lees ook: 10 geweldige droomtrips in Spanje.

4. Garganta de los Infiernos, Extremadura

Het natuurreservaat la Garganta de los Infiernos is zonder enige twijfel een van de meest bijzondere landschappen in Spanje. Het ligt in het noorden van de provincie Cáceres, in het meest westelijke puntje van natuurgebied Sierra de Gredos en in het hart van de vallei Valle del Jerte. Het is een gebied met watervallen, beken, natuurzwembaden en grote, cirkelvormige waterbronnen uitgehouwen in rotsen door erosie. Perfect voor wandelingen met tal van mogelijkheden om je even op te frissen als het warm is. Dit komt heel dicht in de buurt van het landschap uit The Lord of the Rings en The Hobbit.

5. Parque Nacional de Garajonay, La Gomera, Canarische Eilanden

Gehuld in nevelen of in de stralende zon; de laurierbossen van Parque de Garajonay lijken een landschap geplukt uit de prehistorie, de dinosaurussen van destijds weggedacht. Deze magische plek is eigenlijk in eeuwige nevel gehuld. Het is gigantisch oud en bestaat al sinds het Tertiair geologische tijdperk. Het ligt op het mooie eiland la Gomera, een van de Canarische eilanden.

6. Las Médulas, El Bierzo, Castilla y León

Roodgekleurde aarde, bergen en rotsformaties die boven kastanjes en eikenbomen uittorenen. Las Médulas vormen een monument van de natuur daterend uit de Romeinse tijd. Als je hier doorheen wandelt, begeef je je in een andere wereld waarin al je zintuigen op scherp staan. Het behoort tot UNESCO Werelderfgoed en is een van de meest bijzondere culturele parken die Spanje bezit. Als je gaat, ga dan vooral naar de mirador van Orellán voor een fantastisch uitzicht.

7. El Torcal de Antequera, Málaga, Andalusië

Een ander bijna buitenaards landschap is dat van el Torcal de Antequera, in Malaga. Het trekt de aandacht door de lieflijke vormen die de rotsen hebben aangenomen waardoor een eersteklas karstlandschap (kalksteen vermengd met water). Wandel tussen de karstpijpen en stenen die zo uit een fantasiewereld lijken te komen. Het heeft een oppervlakte van meer dan 1171 hectare en is een echt natuurparadijs met formaties die namen dragen als ‘el tornillo’ (schroef) en el ‘sombrerillo’ (hoedje). Zien is geloven.

8. Las Cuevas del Drac, Mallorca, Balearen

Als je de grotten las Cuevas del Drac op Mallorca ziet, is het niet zo moeilijk je een vuurspuwende draak voor stellen die hier ligt te slapen omringd door schatten terwijl de zon de druppels van de stalactieten verlicht. Deze magische plek bestaat uit vier grote grotten vlakbij de Manacor die tot 25 meter onder de grond reikt. Binnenin bevindt zich een groot ondergronds meer waar je soms kunt luisteren naar live klassieke muziek. Mooier dan dit wordt het niet.

Lees ook: 10 prachtige plekken op de Balearen (foto’s)

9. Parque Nacional de Ordesa, Huesca, Aragón

Diepe valleien, hoge bergen, overvloedige vegetatie en turkoois gekleurde rivieren en watervallen. Daaruit bestaat het nationale park van Ordesa. Deze geweldige plek ligt in de Pyreneeën, Pirineo Oscense om precies te zijn. Met een oppervlakte van 15.000 hectare en de hoogste waterval van Europa is het selecteren van een paar mooie plekken bijna onmogelijk. Wij zouden gaan voor de route langs de canyon ‘Cañón del Añisclo’, de vallei ‘el Valle de Pineta’ en de beroemde waterval ‘la cola de caballo’.

Lees ook: Wow! De mooiste watervallen ter wereld!

10. Playa de Gulpiyuri, Asturië

Ondanks dat steeds meer toeristen dit deel van Spanje ontdekken, is het er nog altijd relatief rustig en magisch. Ga rond zonsopgang op een van de stranden zitten en er wacht je een wonderbaarlijk mooie ervaring. Dit kleine strand ligt tussen groene weides en is een cadeautje van de natuur. Het water is niet diep genoeg om er te kunnen zwemmen, maar de speciale vibe van het strand Playa de Gulpiyuri maakt alles goed.

11. Fageda d’en Jordà, Olot, Catalonië

Bergen die in werkelijkheid slapende vulkanen zijn, groene landschappen en bomen die sporen achterlaten met hun wortels zijn enkele van de redenen om el Hayedo de Jordà te bezoeken. Een sprookjesachtig gebied in Catalunya. Het ligt middenin het park Parque Natural de la Zona Volcánica de la Garrotxa. In de lente en de herfst verandert het in een kleurrijk geheel. Neem een boek mee, een picknickmand en relax na een mooie wandeling.

12. Bárdenas Reales, Navarra

Natuurpark Las Bárdenas Reales is een soort halve woestijn met bijzondere, grillige formaties gevormd door water en wind. Hier wandelen is als gaan naar de maan zonder de aarde te verlaten. El Castildetierra is een van de bekendste iconen, maar ga ook vooral naar La Pisquerra en la Bárdena Blanca en naar het verdorde landschap van del Barranco grande.

Lees ook: Top tien van een reisjournalist: Spanje

13. Sierra de Cazorla, Segura y las Villas, Jaén, Andalusië

Vlakbij de zee van olijfbomen die een groot deel van de provincie Jaén bedekt ligt een ander groen paradijs. De route La Cerrada de Elías is een van de bekendste routes. Het dorp Cazorla is een klein wonder van stenen waar boven het kasteel el Castillo de la Yedra uitsteekt, een indrukwekkend fort. Hier heeft de tijd stilgestaan, er heerst rust en vrede.

14. Monasterio de Piedra, Zaragoza, Aragón

Het natuurpark Monasterio de Piedra is een symfonie van water, licht en een groen landschap. Samen vormen ze een magisch geheel. De stroming van de rivier río Piedra heeft de rotsen uitgeslepen en er zijn grotten, watervallen en meren ontstaan zoals het meer Lago del Espejo o la Gruta Iris. Een plek om nog vaak naar terug te keren.

15. Cueva de los Verdes, Lanzarote

Het is niet zo verwonderlijk om op een vulkanisch eiland als Lanzarote een grot als la Cueva de los Verdes aan te treffen. Deze vulkanische grot is ongeveer 5000 jaar geleden ontstaan. Het loopt van de Corona vulkaan tot aan de kust over een lengte van meer dan 7 kilometer. Het is een van de langste lavatunnels ter wereld en was gedurende eeuwen een schuilplek van de lokale bevolking. Vandaag de dag kun je het bezoeken, erg mooi!

Zin om iets te boeken? Bekijk onze 5 beste deals van de dag 😍👇

Meer lezen?

Bekijk ook deze vliegticketdeals: