Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws 6 x goedkoop het Noorderlicht zien

Alle artikelen

6 x goedkoop het Noorderlicht zien

Het Noorderlicht is een mysterieus natuurverschijnsel; onvoorspelbaar en alleen te zien rond de Poolcirkel. Heb jij een reis naar het Noorderlicht op je bucketlist staan, maar wil je liever niet de hoofdprijs betalen? Kijk dan waar je het goedkoopst de Aurora Borealis spot!

Het Noorderlicht in Noorwegen

Noorwegen is een populaire bestemming om het Noorderlicht te zien. Op het vasteland heb je in de omgeving van Tromsø, Alta en Kirkenes grote kans om getuige te zijn van dit bijzondere natuurfenomeen. De prijs voor een ticket naar het noorden van Noorwegen begint bij €134*, met onderweg een overstap in Oslo. Noorwegen is als vakantieland niet heel goedkoop, maar als je met het openbaar vervoer reist, in hostels slaapt en je eigen maaltijden bereidt, kan je de kosten laag houden. Wie graag van de gebaande paden afwijkt kan ook een ticket boeken naar het ongerepte Spitsbergen, maar dat is qua budget zeker niet de meest voordelige optie. Lees snel alles over een goedkope vakantie Scandinavië.

Vliegticket Tromsø (februari 2020): €134*
Kamer op slaapzaal (dorm bed):  €35 p.n.*
Aanbevolen dagbudget: €160*
Totaalprijs voor 7 nachten: €1414*

Het Noorderlicht in Zweden

Heb je de tijd, ben je avontuurlijk aangelegd en beschik je over eigen vervoer? Pak dan de auto en rijd zelf het Noorderlicht achterna. Het is bijna 3000 kilometer naar het noorden van Zweden, maar de reis is onvergetelijk. Je rijdt door dichte bossen en over verlaten wegen, soms kom je uren niemand tegen. Als je je reis in de vroege herfst plant, is het weer soms zelfs nog zacht genoeg om onderweg te kunnen wildkamperen. Gooi een luchtbed, een dikke slaapzak en een flinke voorraad krachtvoer achterin de auto en je kunt voor een klein prijsje het Noorderlicht zien. Houd wel rekening met kosten voor tol, veerboten en benzine. Toch liever vliegen? Een retourtje Kiruna in Noord-Zweden begint bij € 204*.

Vliegticket (november 2019): €204*
Kamer op slaapzaal (dorm bed): €25 p.n.*
Aanbevolen dagbudget: €100*
Totaalprijs voor 7 nachten, 8 dagen: €1004*

Het Noorderlicht op de Faeröereilanden

De Færöer bestaan uit een groep van ruige, bewoond en onbewoonde 18 boven Schotland. Hoofdstad is Tórshavn op het eiland Streymoy. Van daaruit kun je de andere eilanden gaan verkennen die vooral bestaan uit natuur, ruige kliffen en heel veel vogelsoorten. Papegaaiduikers, drieteenmeeuwen en alken zullen zeker voor je verrekijker verschijnen. Vlieg er naartoe, regel een huurauto en ga op verkenningstocht om het Noorderlicht te spotten, de kans is het grootst tussen eind september en maart. Een retour Sørvágur (met een tussenstop) begint bij €207*. Lees meer over een rondreis bij deze prachtige eilandengroep.

Vliegticket (september 2020): €207*
Kamer op slaapzaal (dorm bed): €15 p.n.*
Aanbevolen dagbudget: €150*
Totaalprijs voor 7 nachten, 8 dagen: €1407*

Het Noorderlicht in IJsland

IJsland is een geliefde Noorderlicht-bestemming en je kunt er vaak verrassend goedkoop naartoe vliegen. Retourtjes vanaf Amsterdam beginnen al bij €89* en voor dat geld vlieg je rechtstreeks heen en weer. Wil je het betaalbaar houden, dan blijf je een paar dagen plakken in Reykjavik en maak je uitstapjes met het openbaar vervoer. Liever de complete IJsland beleving? Huur een auto en plan je route langs via de mooiste watervallen en uitzichtpunten. Plan je reis in ieder geval op tijd, want voor IJsland geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper het is. Bekijk hier al onze tips voor een goedkope vakantie naar IJsland.

Vliegticket Reykjavik (maart 2020): €89*
Kamer op slaapzaal (dorm bed): €30 p.n.*
Aanbevolen dagbudget: €132*
Totaalprijs voor 7 nachten, 8 dagen: €1145*

Het Noorderlicht in Finland

Met een beetje geluk word je in Fins Lapland avond aan avond getrakteerd op een magisch spel van licht en kleuren. Reis naar het hoge noorden en bekijk het Noorderlicht vanuit een houten blokhut in the middle of nowhere. Overdag ga je met sledehonden op zoek naar de kerstman, ’s avonds kun je opwarmen in je eigen Finse sauna. Je moet voor dit avontuur wel een huurauto hebben, maar de kosten voor eten en drinken zijn relatief laag; je kunt ten slotte zelf koken. Toegangspoort tot het Finse poolgebied is de stad Rovaniemi en vanuit Nederland vlieg je daar vanaf € 185* naartoe. Check ook onze gids voor een vakantie naar Finland.

Vliegticket (januari 2020): €175*
Kamer op slaapzaal (dorm bed): €25 p.n.*
Aanbevolen dagbudget: €120*
Totaalprijs voor 7 nachten, 8 dagen: €1135*

Het Noorderlicht in Canada

Canada is dan misschien iets duurder qua vliegticket, het leven is er over het algemeen goedkoper dan in Noord-Europa. Overal in Canada heb je kans om het Noorderlicht te zien, maar vooral in het noorden zit je goed. Reis vanuit Edmonton bijvoorbeeld naar Yellowknife en pak daar de trein voor een schitterende rit naar Whitehorse. Beide bestemmingen zijn een uitstekende plek om het Noorderlicht te spotten in Canada.

Vliegticket (februari 2020): €350*
Kamer op slaapzaal (dorm bed): €18 p.n.*
Aanbevolen dagbudget: €75*
Totaalprijs voor 7 nachten, 8 dagen: €950*

Samengevat: waar kun je het goedkoopst het Noorderlicht zien?

LandVliegticket retourKamer in een hostelAanbevolen dagbudget Voor 7 nachten
Canada€350*€18* p.n.€75*€950*
Zweden€204*€25* p.n.€100*€1004*
Finland€175*€25* p.n.€120*€1135*
IJsland€89*€30* p.n.€132*€1145*
Faeröer €207* €15* p.n. €150*€1407*
Noorwegen€134*€35*p.n.€160*€1414*

Bron: Lonely Planet, kijk bij Canada, IJsland, Finland, Zweden, Noorwegen en de Faeröer. In de genoemde dagbudgetten zijn de kosten voor accommodatie inbegrepen. Prijzen zijn persoon.

Zoals je ziet, zijn de prijzen voor Noorderlichtreizen die je op eigen houtje onderneemt, wisselend. Je kunt goedkoop naar IJsland vliegen, maar je bent relatief veel geld kwijt voor accommodatie en leefkosten. Kijk je naar de Scandinavische landen, dan is een vakantie naar het Noorderlicht in Noorwegen behoorlijk wat duurder dan in Zweden en Finland. Een reis naar de Faeröer, de eilandengroep die bij Denemarken hoort, valt net iets goedkoper uit dan de Noorse Noorderlichtreis. Opvallend is dat een Noorderlichtreis naar Canada, de verste bestemming uit deze lijst, het goedkoopste uitpakt. Vliegtickets naar Canada zijn duurder, maar eenmaal op de plek van bestemming is het leven betaalbaarder als je kiest voor een minimaal budget.

*Laatste update: oktober 2019. Genoemde prijzen zijn alleen de laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid. Genoemde dagbudgetten en hoteltarieven zijn minimale en vanaf prijzen die slechts gelden als indicatie en komen van de Lonely Planet-site.

Meer reisinspiratie:

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.