Nieuws Cool Kopenhagen: 7x zien en doen

Alle artikelen

Cool Kopenhagen: 7x zien en doen

De beste dingen om te zien en te doen tijdens een citytrip naar cool Kopenhagen. Van Deens design tot hippiedorp.

Hoe zou je Kopenhagen omschrijven? Liberaal? Vooruitstrevend? Duur?

De stad is beroemd vanwege de kleine zeemeermin, al het bovenstaande en nog veel meer. Voeg er geraffineerd, stijvol en pittoresk aan toe en dan komt de omschrijving enigszins in de buurt.

David Walsh deelt z’n zeven favoriete dingen om te doen, zien, te eten en te drinken in cool Kopenhagen.

1. Ambachtelijke bierbrouwers

Kopenhangen is de thuishaven van Carlsberg, een van ’s werelds grootste bierbrouwerijen. De laatste jaren kwam daar concurrentie bij van tal van kleine, ambachtelijke brouwers. Mikkel Borg Bjergsø en Kristian Keller waren baanbrekers toen ze 8 jaar geleden een inmiddels wijdverspreid fenomeen startten met hun Mikkeller microbrouwerij. Nu krijgen ze wereldwijd erkenning en hebben ze twee bars in de Deense hoofdstad, een in San Francisco en openden ze recent een bar in Bangkok. De oorspronkelijke Vesterbro bar is zeker een aanrader. Daar kiest u uit 15 verschillende Mikkeller microbrouwsels van de tap, inclusief pilsners en meer.

Mikkeller Bar, Victoriagade 8

2. Smakelijk smørrebrød

Dit basisvoedsel, de kern van het Deense dieet, is net zo’n vast onderdeel van Kopenhagen als z’n fietsen. Twee of drie sandwiches, gemaakt van plakken roggebrood met een mix van diverse soorten beleg. Meer dan genoeg om uw trek te stillen. Omdat Smorrebrod vrijwel overal op de kaart staat, is het lastig aan te geven welk restaurant de beste serveert. Omdat het zo lastig is om er een tafeltje te krijgen, ga ik voor Schønnemanns met een uitgebreid menu en keuzes tussen Smorrebrod klassiekers en nieuwe variaties.

Schønnemanns, Hauser Plads 16

3. Deens Design

Ok, ik heb een zwak voor Zweedse flat-pack meubels, maar het moet gezegd worden: de Denen hebben ook een feilloos gevoel voor minimalistisch, cool interieurdesign. De inrichting wordt door iedereen serieus genomen en in elk hotel en restaurant in Kopenhagen is dat terug te zien. Als je tijd hebt, ga dan naar het Dansk Design Center voor de laatste moderne design tentoonstellingen, doe inspiratie op bij het vier verdiepingen tellende Illums Bolighus. Daar vond ik echt alles dat in mijn dromen voorkomt, van de mooiste meubels voor in de woonkamer tot ingenieuze gadgets voor in de keuken.

Illums Bolighus, Amagertorv 10, Indre By

4. Twee geweldige steden voor de prijs van één

Zweden ligt op een steenworp afstand van Kopenhagen, verbonden door de Øresund brug die zo’n 7.5 kilometer over de Øresund Straat loopt. Auto’s en treinen rijden over de brug naar Malmö, treinen vertrekken iedere 20 minuten via Kopenhagen Airport, met verbindingen naar Stockholm en Gothenburg. Op slechts een uur afstand ligt deze middeleeuwse stad die zichzelf op de kaart zette met het Eurovisiesongfestival 2013. Op de meeste plekken kun je overigens gewoon met Deense kronen betalen.

5. Nordic noir detectives

Fans van crimi-series zoals The Bridge kennen de Øresund brug maar al te goed, maar onze obsessie met Nordic noir begon met de altijd truien dragende Sarah Lund en de powersuits van Statsminister Birgitte Nyborg. Peter en Ping nemen fans van de fictionele detective en minister-president mee op hun The Killing en Borgen tours naar locaties die voorkomen in de televisieseries. Er zijn ook The Bridge tours op verzoek.

6. Voor foodies: Torvehallerne

Verstopt naast Nørreport station vind je de Torvehallerne, het foodie equivalent van Aladdin’s grot. In twee glazen gebouwen staan 60 stalletjes met hun delicatessen zoals fijne vleeswaren, verse vis, ambachtelijke kazen, streekproducten en meer. Je kunt er heerlijk eten en een goede kop koffie drinken met wat zoets. Denen zijn gek op pap, de specialiteit van Grød, een van Torvehallerne’s food stalletjes. Leuk om eens te proberen!

Torvehallerne, Frederiksborggade 21

7. Hippie commune Christiania

Ooit maakte ik de fout door Christiania, een van Kopenhagen’s onverwachte toeristische bezienswaardigheden, te bezoeken met mijn moeder op sleeptouw. Wolken wietlucht van verkopers op Pushers’ Street lieten de idealen van deze vrije stad tot leven komen. Het is een echt wonder om te zien hoe deze commune heeft overleefd sinds 1971. Hoewel velen buiten de commune werken, blijft het een vredige, zichzelf onderhoudende gemeenschap met z’n eigen nationale galerie en ‘Now entering the EU’ exit borden.

Lees ook: 9 landen in Europa die niet bestaan

Vind goedkope vliegtickets en de beste deals voor hotels, hostels en appartementen in Kopenhagen bij Skyscanner.

David Walsh is een freelance journalist uit Edinburgh die schrijft over lifestyle, reizen, cultuur, buitenlandse politiek en internationale ontwikkeling.

Kaart