Nieuws Inspiratie Liechtenstein vakantie: de beste tips

Alle artikelen

Liechtenstein vakantie: de beste tips

Toe aan een (korte) vakantie naar een bijzondere bestemming? Wel eens aan Liechtenstein gedacht? Het Vorstendom Liechtenstein is met 160 vierkante kilometer en 35.000 inwoners een van de kleinste staten van Europa, maar heeft veel voor je in petto. Van een rijke historie, bijzondere musea, goede wijnen tot imposante bergen. De beste tips voor een paar dagen Alpenparadijs, ook leuk als je op doorreis bent!

Zie Schloss Vaduz

Al van verre is het zichtbaar: Schloss Vaduz, het onbetwiste herkenningspunt van Liechtensteins hoofdstad Vaduz dat ruim 5000 inwoners telt. Het kasteel dateert waarschijnlijk al uit de 12e eeuw, raakte honderden jaren lang in verval en werd in 1905 gerestaureerd. In deze burcht woont de vorst van Liechtenstein met zijn familie, je kunt het dus niet van binnen bewonderen. Maar er zijn wel rondleidingen bij het kasteel die je meer vertellen over het kasteel, het vorstendom en de geschiedenis van mini-staat Liechtenstein. Er zijn nog meer kleine landen in Europa, we verzamelden al eens 10 stuks.

Leer Städtle Vaduz kennen

Städtle (stadje) Vaduz is het kloppende financiële- en culturele hart van Liechtenstein. De hoofdstad, in feite meer een groot dorp, is modern en traditioneel tegelijk en heeft verkeersvrije voetgangerszones. Om lekker te wandelen, te winkelen en je culinair te laten verwennen. De stad is klein, maar heeft opvallend veel cultuur en musea. Daarnaast staan kriskras door de stad een aantal grote sculpturen van bekende kunstenaars ; het is leuk om met een gids op pad te gaan langs deze beelden en tegelijkertijd meer te weten te komen over de stad.

Verken de musea in Liechtenstein

Liechtenstein is piepklein, maar groots in kunst en musea. Voor kunstliefhebbers zijn er het Kunstmuseum Liechtenstein, Kunstraum Engländerbau dat zich op kunstenaars uit de regio focust en Museum galerie DoMus in Schaan, dat naast kunst ook andere culturele thema’s laat zien. Wie geïnteresseerd is in historische gebouwen zet koers naar het Bäuerliche Wohnmuseum, het Küefer Martis Huus of Landweibels-Huus. Andere aanraders zijn: het Postkantoor en postzegelmuseum in Vaduz en het LKW Lawena Museum in Triesen dat de geschiedenis van de elektriciteit toont.

Bewonder Château Gutenberg

Oorspronkelijk was Château Gutenberg in Balzers een kerk, maar die raakte uit de gratie. Net zoals kasteel Valduz werd het opgeknapt en vele malen gerestaureerd. Nu kun je de burcht inclusief de prachtige rozentuin bezichtigen. In de zomer is er ook een uitgebreid cultureel programma met muziek en theatervoorstellingen. Goed om te weten: op het burchtterrein zijn bijzondere archeologische vondsten gedaan, de opbrengst van de opgravingen zijn te zien in het Landesmuseum.

Extra tip! Wie de voorkeur geeft aan ruïnes boven gerestaureerde paleizen en kastelen, kan twee kasteelruïnes in Schellenberg bezoeken. Beiden zijn onderling met een lekkere wandeling met elkaar te combineren. Bij de hoogstgelegen ruïne vindt begin september een bekend festival plaats: de muziekshow Das Princely Liechtenstein Tattoo, een taptoe met muziekkorpsen, een van de grootste in de wereld. Lees ook eens over onbekende, mooie kastelen in Europa.

Ga bergwandelen in het Malbuntal

Liechtenstein nodigt vooral uit tot bergwandelen, het is een groot en sprookjesachtig Alpenparadijs. Boven het Malbuntal op 2000 meter hoogte ligt het panoramaterras Sareis. Daar kun je lekker achterover leunen en genieten van het spectaculaire uitzicht over de bergen vanuit het bijbehorende bergrestaurant Berggasthaus Sareis, het terras bereik je met een stoeltjeslift. In zomer kijk je uit over sappige Alpenweides, in de winter is het heel andere koek en kun je vanaf skipistes het dal in racen. Malbun zelf is overigens erg leuk voor gezinnen met kinderen en biedt een goede mix van relax en avontuur. Lees ook: 5x de zomer vieren in wintersportgebieden.

Onmoet de Walser in bergdorp Triesenberg

In Liechtenstein woont het volk de Walser, zij spreken het Walserduits, een Duits dialect. Als je meer te weten wilt komen over dit volk dat zich in de middeleeuwen vanuit Wallis verspreidde over delen van Zwitserland, Noord-Italië, Liechtenstein en Oostenrijk, bezoekt het bergdorp Triesenberg. Hun inwoners zijn in feite directe afstammelingen van de Walser en leven nog steeds erg traditioneel en zijn trots op hun afkomst. Je ziet er historische gebouwen naast het plaatselijke historische museum, het Triesenberger Heimatmuseum, dat verhalen over de Walser vertelt. Een praatje aanknopen met de Triesenbergern kan wel wat lastig zijn. Niet omdat de inwoners zo onaardig zijn, maar hun Duitse dialect is voor een buitenstaanders erg moeilijk te begrijpen.

Proef wijn van een prinses in Liechtenstein

Lekker: Liechtenstein telt vele wijnbergen en wijnhuizen. Veel daarvan bieden rondleidingen en proeverijen, een schot in de roos voor wijnfans. Daarbij hoort ook de Hofkellerei van de Vorsten van Liechtenstein in Vaduz, het wijnhuis dat onder meer beroemd is om de Pinot Noir en Chardonnay. Echt waar: hier komt een prinses je hoogstpersoonlijk begroeten. Prinses Marie van Liechtenstein is namelijk een professionele sommelier en werkt samen met het team van de Hofkellerei. Een goed glas wijn hoort dan ook absoluut bij een Liechtenstein-trip!

Vier Staatsfeiertag, de Nationale feestdag

Zwitserland viert het op de eerste van de maand augustus, Liechtenstein heeft zijn nationale feestdag op de vijftiende. Bijzonder daaraan is het volksfeest in de Städtle, de hoofdstad. Om 14.00 uur starten op meerdere podia muzikale en culturele optredens, voor kinderen zijn er spelletjes en musea hebben speciale exposities en zijn gratis te bezoeken. ’s Avonds is het hoogtepunt met een groots vuurwerk en vreugdevuren die de omringende bergen verlichten. Het moment om Liechtenstein te leren kennen in de zomervakantie!

Meer tips voor op reis:

Wat te doen in Genève, Zwitserland: tips van locals

11 tips voor wat te doen in Bazel, stad van het drielandenpunt

Stedentrip Bern: bezienswaardigheden en tips

De 19 beste roadtrips voor een avontuurlijke reis door Europa

Chocoladebestemmingen: 8 zoete landen om van te smullen

Wat te doen in Zurich: 9 tips voor bezienswaardigheden en musea

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.