Nieuws Vliegen met baby: regels handbagage en buggy mee

Alle artikelen

Vliegen met baby: regels handbagage en buggy mee

Vliegen en op reis gaan met een baby van 0-2 jaar is leuk, maar ook een spannend avontuur. Bereid je dus goed voor en ken de handbagage regels voor je kleintje en weet of de opvouwbare buggy of kinderwagen (gratis) mee kan. Een overzicht.

Wanneer vliegen met een baby

Vliegen met een baby mag officieel als de baby 7 dagen oud is en je een normale bevalling hebt gehad zonder complicaties. Toch raden veel artsen reizen met zo’n jonge baby af, het is beter te wachten tot de baby 6 weken of ouder is.

Kinderwagen of buggy mee in vliegtuig

Met een baby vliegen betekent een Maxi-Cosi, kinderwagen of – als de baby kan zitten en richting peuterleeftijd gaat – een opvouwbare (paraplu)buggy mee in het vliegtuig. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is het meenemen van een buggy gratis en gaat de kinderwagen mee in het ruim als speciale bagage, maar de regels en voorwaarden verschillen nogal. Het wordt gemakkelijker als de baby of peuter een betaalde stoel heeft.

Het is slim om (online) de voorwaarden te lezen of contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij om problemen op het vliegveld te voorkomen. Je wilt natuurlijk zo zorgeloos mogelijk reizen met je kleintje.

Kinderwagen, reiswieg of buggy?

Is je baby jonger dan zes maanden dan neem je meestal de kinderwagen met reiswieg of Maxi-Cosi mee. Zolang je kind nog niet kan zitten, is een buggy geen optie.

Buggy mee tot aan de gate of inchecken

Een buggy of paraplubuggy (opvouwbare buggy) mag vrijwel altijd mee tot aan de gate om je kleintje op het vliegveld te vervoeren. Daarna gaat deze mee in de cabine of wordt de buggy ingecheckt als ruimbagage. Een kinderwagen is groter en zal direct worden ingecheckt als ruimbagage samen met de koffers. Let daarom op dat je deze goed inpakt, al dan niet met een speciale reistas, om beschadigingen te voorkomen.

Eigen stoel baby of bassinet

Baby’s en kinderen van 0-2 jaar reizen in het vliegtuig vrijwel altijd (tegen een bepaald percentage van volwassenentarief of boekingskosten) mee op schoot. Het cabinepersoneel geeft je een verlengstuk voor de stoelriem om je baby veilig te vervoeren. Op langeafstandsvluchten is meestal een bassinet aanwezig, een uitklapbaar bedje waarin de baby kan slapen. Deze moet je wel van tevoren aanvragen en wordt niet standaard voor je geregeld als je met een baby boekt.

Baby tijdens vakantie 2 jaar: eigen stoel

Wordt jouw baby tijdens de vakantie 2 jaar, dan mag hij of zij op de heenreis nog bij je op schoot, voor de terugvlucht zul je een stoel tegen volwassentarief moeten boeken. Meestal kun je dit online zelf aangeven en regelen, neem anders contact op met de klantenservice van de luchtvaartmaatschappij. Met een eigen stoel ben je vaak verplicht een autostoel of Maxicosi mee te nemen. De toegestane modellen (afmetingen) verschillen per luchtvaartmaatschappij, check dit van tevoren!

Babyvoeding mee in vliegtuig

Ook rondom het meenemen van babyvoeding zijn regels. Deze verschillen per luchtvaartmaatschappij. Meestal mag je zoveel babyvoeding meenemen als nodig. Wel geldt de 100ml regel voor (gekookt) water in de handbagage. Het cabinepersoneel kan tijdens de vlucht babyvoeding (au bain marie) opwarmen, het is slim om dit ruim van tevoren aan te vragen. Neem bij twijfel contact op met de klantenservice.

Buggy of kinderwagen ophalen na vlucht

De ingecheckte buggy of kinderwagen kun je na de vlucht op de bagageband ophalen. Van het vliegtuig tot de bagageband heb je dus in dit geval geen ‘vervoermiddel’ tot je beschikking. Een draagdoek in je handbagage meenemen kan uitkomst bieden.

Overzicht vliegen met baby’s en buggy mee

MaatschappijHandbagage baby 0-2 jaar***Buggy kosten**
Air France12 kg bij baby op schoot plus extra 10 kg tas Gratis in cabine*
Alitalia8 kg bij baby op schoot Gratis in cabine*
British Airways1 tas van 23 kg Gratis in cabine max. 117cm x 38cm x 38cm opgevouwen*
Brussels AirlinesGeen zonder zitplaats babyGratis, geldt ook voor draagmand
CorendonGeen, bijboeken tegen betalingGratis 1 buggy of 1 kinderwagen
Delta AirlinesAfhankelijk van ticket; geen bij baby op schoot (Infant in arms)Gratis in te checken
easyJetGeen extra voor baby, alleen bij geboekte stoel, wel 1 luiertasGratis 2 artikelen; bijv. buggy en autostoeltje
Emirates1 handtas voor babyspullen van max. 5 kgGratis in cabine*
IberiaGeen extra voor baby, wel 1 luiertasGratis in cabine*
KLM1 stuk voor babyverzorging van max. 12 kg van 55 x 35 x 25 cmGratis 1 opvouwbare kinderwagen (15 x 30 x 100cm) en (auto)kinderstoeltje
LufthansaGeen extra bij baby op schootGratis voor buggy of reiswieg
Qatar AirwaysAlleen bij geboekte stoel (child fare)Gratis
Ryanair1 stuk voor babyverzorging van max. 5 kg naast eigen handbagageGratis voor buggy of reiswieg
Surinam Airways1 stuk voor babyverzorging van max. 10 kg van 55 x 35 x 25 cmGratis buggy of kinderwagen
Swiss AirlinesGeen extra bij baby op schootGratis in cabine*
TAP Portugal1 tas van max. 10 kgGratis voor buggy, kinderzitje of reiswieg
Transavia1 stuks van max. 10 kgGratis inbegrepen bij de 10 kg handbagage
TUIflyGeen extra bij baby op schootGratis tot max. 10 kg
Turkish Airlines1 stuks tot 8 kgGratis, alleen als ruimbagage
Vueling AirlinesGeen extra voor baby, alleen eigen handbagageGratis voor 2 extra items zoals een buggy, als ruimbagage
Wizz Air1 tas voor babyverzorgingGratis als je reist met baby, als ruimbagage

Let op: Informatie correct op moment van publicatie, 13/05/2019. Genoemde prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie, deze zijn onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid. Check daarom altijd de sites van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt en neem bij twijfel contact op met de klantenservice.

Goed om te weten:

* Meestal kan een buggy mee in de cabine, wel kijkt de crew of er voldoende bagageruimte is, anders wordt deze gratis ingecheckt in het ruim.

**Onder een buggy verstaan luchtvaartmaatschappijen de opvouwbare variant, ook wel paraplubuggy genoemd. Bij sommige maatschappijen gelden specifieke afmetingen. Als de buggy daar niet aan voldoet, zal deze worden ingecheckt als ruimbagage.

***De tabel met handbagage gaat over de handbagage die je (extra) mee mag nemen als je vliegt met een baby. Dit valt buiten de reguliere handbagage regels die gelden voor jouw eigen geboekte ticket.

Lees ook:

Kaart

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.