Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Vliegticket annuleren, wijzigen of omboeken: zo doe je dat

Alle artikelen

Vliegticket annuleren, wijzigen of omboeken: zo doe je dat

Het zijn moeilijke tijden voor reizigers. Maar nu de wereld zich voorbereidt om in 2021 weer open te gaan, zijn we hier om je te laten dromen en plannen voor je volgende avontuur - of dat nu een vakantie in eigen land is of dat je naar onbekende bestemmingen vliegt. Tot die tijd hebben we het laatste COVID-19 reisadvies en updates om je op de hoogte te houden, zodat je er klaar voor bent om weer op reis te gaan.

Niets zo vervelend dan je reis moeten annuleren en daarmee je vliegticket. Dat is niet altijd zo eenvoudig, want elke luchtvaartmaatschappij hanteert andere regels. Wij helpen je uit de brand en vertellen je hoe je vliegtickets moet annuleren, wijzigen of omboeken per vliegmaatschappij.

Dit artikel over vliegtickets annuleren is voor het laatst bijgewerkt op 3 augustus 2021. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie. Informatie over (de annuleringsvoorwaarden tijdens) het coronavirus kan echter in korte tijd veranderen en per vliegmaatschappij verschillen. Daarom adviseren we je altijd de actuele boekingsvoorwaarden van de luchtvaartmaatschappij te checken voordat je een vliegticket boekt.

Ben je van plan om een vliegticket te gaan boeken? Dan raden wij je aan om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen en de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie te lezen voordat je op reis gaat.

Vliegticket annuleren

Krijg ik mijn geld terug als ik mijn ticket moet annuleren?

Meestal kun je alleen dure, flexibele vliegtickets kosteloos annuleren of wijzigen. Bij standaard tickets krijg je zonder annuleringsverzekering geen geld terug. Heb je een reis geboekt bij een reisorganisatie die is aangesloten bij de ANVR, dan gelden de voorwaarden van deze brancheorganisatie. Als je ruim voor vertrek annuleert, ben je alleen de aanbetaling kwijt. Annuleer je op de vertrekdatum, dan kost het je de totale reissom. Je kunt bij een annulering wel de betaalde luchthavenbelasting en andere toeslagen terugvragen. Hoe je dat doet, lees je hier.

Wat dekt een annuleringsverzekering wel en niet?

Een annuleringsverzekering geeft geld terug als je niet op reis kunt gaan door ernstige ziekte of het overlijden van een familielid, maar ook zwangerschap, onvrijwillige werkloosheid, scheiding of het overlijden van een huisdier zijn soms reden voor een uitkering. Een reis die niet door kan gaan door faillissement van je touroperator, een natuurramp of wanneer je je vliegtuig hebt gemist door pech of files wordt niet vergoed door een annuleringsverzekering. Lees hier meer over een reis- en annuleringsverzekering.

Kan ik mijn vliegticket kosteloos wijzigen?

Bij veel maatschappijen kun je een vliegticket alleen kosteloos wijzigen (naar een andere datum of ander tijdstip) als je tijdens het boekingsproces (van tevoren dus) kiest voor een duurder flexibel ticket. Als je nieuwe vliegticket duurder uitvalt, dan moet je die kosten nog wel bijbetalen. Is het nieuwe ticket goedkoper, dan krijg je in sommige gevallen geld terug. Bij andere luchtvaartmaatschappijen is het soms goedkoper om een nieuw ticket te kopen in plaats van het te wijzigen. Dus tel voor het wijzigen van een vliegticket altijd eerst de wijzigingskosten en eventuele extra creditcardkosten bij elkaar op en vergelijk deze met de kosten van een nieuw vliegticket!

Aan boord van een vliegtuig

Vliegticket annuleren of omboeken vanwege corona

Stel jij je reis liever uit vanwege corona, maar wordt je vlucht wel gewoon uitgevoerd? Luchtvaartmaatschappijen gaan hier verschillend mee om, maar veel maatschappijen stellen zich momenteel flexibel op vanwege de pandemie. Hierdoor is het bij sommige airlines nu tijdelijk mogelijk om kosteloos een vlucht te wijzigen naar een andere datum of bestemming. De wijzigingsvoorwaarden verschillen echter per maatschappij, dus raadpleeg voor vertrek altijd het actuele boekingsbeleid. Lees hier meer over flexibel reizen tijdens corona.

Geld terug bij vluchtannulering door corona

Vanwege de pandemie passen veel vliegmaatschappijen hun vluchtschema aan, waardoor er regelmatig vluchten gecanceld worden. Annuleert de vliegmaatschappij je vlucht vanwege het coronavirus? Dan heb je recht op teruggave van de ticketprijs, ongeacht of er een negatief reisadvies geldt voor jouw bestemming. Lees hier wat je moet doen als je vlucht geannuleerd wordt.

Vlucht annuleren

Vliegtickets omboeken per maatschappij

Kosteloos
omboeken
VoorwaardenMeer
info
Brussels Airlines Ja*Tickets geboekt t/m 31 juli 2021, uiterlijk 2 uur voor vertrek voor nieuwe reisdata t/m 31 juli 2022Website Brussels Airlines
EmiratesJa*Alle tickets die worden uitgegeven vanaf 1 april 2021 zijn automatisch 24 maanden geldig voor vluchtenWebsite Emirates
easyJetJa*T/m 30 september 2021 kosteloos wijzigen tot 2 uur voor vertrekWebsite easyJet
KLMJa*Tickets geboekt met vertrek voor 31 december 2021
alleen te wijzigen voor het geplande vertrek van de vlucht
Website KLM
RyanairJa*Uiterlijk 7 dagen voor vertrek kunnen vluchten voor 30 september 2021 gewijzigd worden naar nieuwe reisdata t/m 31 december 2021 Website Ryanair
TransaviaAlleen bij een Flex-, Plus- of Max-ticket*Afhankelijk van je vliegticketWebsite Transavia
TUI flyJa*Kosteloos wijzigen kan tot 7 dagen voor vertrek. Deze tijdelijke actie is geldig t/m 31 augustus 2021 Website TUI fly
Turkish AirlinesJa*Tickets geboekt voor 31 december 2021 kunnen gewijzigd worden t/m 31 maart 2022Website Turkish Airlines
VuelingAlleen als je reist met Optima, Family, Flex Pack*Tot 24 uur voor vertrekWebsite Vueling
Wizz AirNee, wijzigen vanaf €31,- per vlucht afhankelijk van ticket*Uiterlijk 3 uur voor vertrekWebsite Wizz Air

* Let op! Bij kosteloos omboeken betaal je uiteraard wel het tariefverschil als de vlucht op je nieuwe reisdata duurder is.

Vliegveld

Kan ik mijn vliegticket omboeken op een andere naam?

Soms kan het wel, soms niet. In de meeste gevallen kun je wel (tegen betaling of gratis) een correctie in je eigen naam of geboortedatum laten doorvoeren als je bijvoorbeeld een spelfout hebt gemaakt. In sommige gevallen is je ticket overdraagbaar en mag je dus een andere passagiersnaam invullen. Dit kan meestal alleen telefonisch. Bij welke luchtvaartmaatschappijen dit kan, vind je in de tabel hieronder. Let op: Je kunt een ticket niet omboeken op een andere naam wanneer je een retourvlucht hebt geboekt en de heenreis al is geweest of wanneer je al bent ingecheckt.

Kosten naamswijziging vliegticket


KostenTicket overdraagbaarInformatie
Brussels Airlines
€25,-* voor spellingscorrecties tot maximaal twee tekensNeeWebsite Brussels Airlines
Corendon Kosteloos telefonisch wijzigen tot 24 uur voor vertrekNeeWebsite Corendon
Emirates$30* per ticketNeeWebsite Emirates
easyJetSpelfouten: gratis. Naamswijziging online: €59,-, via klantenservice: €66,- per enkele reisJa tegen toeslagWebsite easyJet
KLM
Gratis tot 30 uur voor vertrek, onlineNeeWebsite KLM
RyanairSpellingsfouten tot 3 tekens: gratis tot 48 voor vertrek
Naamswijziging: vanaf €115 tot 2 uur voor vertrek
JaWebsite Ryanair
Transavia
Eén gratis wijziging. Meerdere wijzigen tegen een toeslag à 50,-* per enkele reis + tariefverschilJaWebsite Transavia
TUI fly€27,-*NeeWebsite TUI fly
Turkish Airlines
VariabelNeeWebsite Turkish Airlines
Vueling
Gratis tot 24 uur vanaf aankoop. Daarna €50* per enkele reis + tariefverschil tot 2 uur voor vertrekJaWebsite Vueling
Wizz Air
Online gratis bij tikfout of verkeerde spelling.
Anders €46* per enkele reis tot 3 uur voor vertrek
NeeWebsite Wizz Air

* Let op! Laatste update 3 augustus 2021. Genoemde prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid.

Ontdek waar je heen kunt reizen

Maak je al plannen om de wereld weer te ontdekken? Bekijk welke landen open zijn voor een vakantie op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Veelgestelde vragen over vliegtickets annuleren en wijzigen

Krijg je geld terug als je vlucht wordt geannuleerd vanwege corona?

Annuleert de vliegmaatschappij je vlucht vanwege het coronavirus? Dan heb je recht op teruggave van de ticketprijs, ongeacht of er een negatief reisadvies geldt voor jouw bestemming.

Kan ik mijn vlucht gratis annuleren vanwege corona?

Nee, als je vlucht gewoon wordt uitgevoerd, heb je in principe geen recht op teruggave van de ticketprijs. Vanwege de coronapandemie is het bij diverse vliegmaatschappijen wel tijdelijk mogelijk om kosteloos een vlucht te wijzigen naar een andere datum of bestemming. Dit verschilt per maatschappij, dus raadpleeg voor vertrek altijd de actuele boekingsvoorwaarden.

Kan ik een vliegticket doorverkopen?

Vliegtickets zijn zelden overdraagbaar. Er zijn enkele luchtvaartmaatschappijen die ticketoverdracht toestaan, maar meestal alleen tegen een hoog tarief waardoor wijziging weinig zin heeft en je goedkoper uit bent als je een nieuw ticket koopt.

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.