Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws De 22 allermooiste boekwinkels ter wereld

Alle artikelen

De 22 allermooiste boekwinkels ter wereld

Boekwinkels zijn van die plekken waar je heerlijk kunt fantaseren en dromen. Tussen paadjes met boeken, het gedempte licht, de magie die iedere pagina verbergt…Het is eenvoudig om je mee te laten slepen. Als je van lezen houdt en altijd boekenwinkels op reis bezoekt, bereid je dan maar voor. Skyscanner komt met een lijst van de 22 meest aangename, allermooiste boekwinkels ter wereld.

Deze literaire paradijzen zijn uitgekozen om je te inspireren. Als je met vakantie gaat, dan weet waar je jouw honger naar boeken en lezen kunt stillen. Sommige boekwinkels zijn historisch, anderen bevinden zich op een bijzondere locatie. Zo is er een boekwinkel gevestigd in een voormalig treinstation. Weer anderen hebben een overdonderende inrichting.

Lees snel verder… De reis langs de mooiste boekwinkels begint!

1. Livraria Ler DevagarLissabon, Portugal

Ler Devagar is een ongelooflijk mooie plek en een ultramoderne boekwinkel in een oud industrieel textielwarenhuis. De boekwinkel is gevestigd in de LX Factory, in de wijk Alcántara in Lissabon. Het gebouw wordt gedeeld met reclamebureaus, boetieks en kunstgaleries. In de open ruimte gebeurt altijd van alles en je drinkt er op je gemak een kop koffie terwijl je een blik werpt op het beeld van een vliegende vrouw op een fiets die de ruimte verrijkt. Op zondagen verandert de boekwinkel in een markt voor antiek en ambachtelijke producten. Wat wil je nog meer?

© Isabel campos / Livraria Ler Devagar

2. Barter Books – Alnwick, Verenigd Koninkrijk

Barter Books bevindt zich in een Victoriaans treinstation in het Engels dorpje Alnwick. Deze tweedehands boekwinkel, een van de grootste in zijn soort, opende zijn deuren in 1991. Bijzonder is dat je er ook boeken kunt uitwisselen. Misschien ken je de beroemde posters uit de Tweede Wereldoorlog met daarop “Keep Calm and Carry On”. Deze werden hier ontdekt in een doos met oude boeken. Vanaf dat moment is het een wereldwijd fenomeen geworden.

© Dave Morris / Flickr

3. Librería Acqua AltaVenetië, Italië

Een boekwinkel zoals La Acqua Alta kan alleen maar in Venetië bestaan. Tussen de chaos van meer dan 100.000 boeken die echt overal staan, bevinden zich echte pareltjes. Maar om deze te ontdekken moet je in boten kijken, in baden en zelfs in een gondel waar twee passagiers in zitten. De baas van de winkel, Luigi Frizzio, is een Venetiaan van boven de 70 die je heel graag van advies voorziet. Het uitzicht op de grachten van de stad en de vele katten die er vertoeven, maakt dit tot een onvoorstelbaar mooie, bijzondere plek.

© Aubrey Dunnuck / Flickr

4. Cook and BookBrussel, België

Cook and Book is een bijzondere en heel mooie combinatie tussen een boekwinkel en een restaurant. Het bevindt zich in het hart van Brussel en heeft met 8 ruimtes en een muziekgedeelte de omvang van een flinke supermarkt. Alle ruimtes hebben een ander design en een eigen, bijpassend eetgedeelte. Van een vintage Fiat 500 bij de food afdeling en een caravan die thuishoort bij de reisboeken tot aan het deel gewijd aan de literatuur waar 800 boeken aan het plafond hangen. Op deze manier krijgt iedereen toch zin in lezen? Het is hier zo geweldig dat je er stiekem voor altijd wilt blijven met je neus in de boeken.

© Cook and Book

5. Atlantis BooksSantorini, Griekenland

Het bijzondere Atlantis Books, een witgepleisterde boekwinkel onder de blauwe Griekse hemel, bestaat alweer 10 jaar en is een project van een vriendengroep uit Cyprus, Engeland en de Verenigde Staten. Veel mensen komen hier om laat in de middag wat rond te neuzen en te lezen. Dit mooie project doet verlangen naar nieuwe werelden en avontuur aan de hand van de vele schrijvers die de boekenplanken vullen. Wanneer je naar Santorini reist, ga dan even naar Atlantis Books, kom er tot rust en laat je inspireren voor je volgende reis.

© Cara Tobe / Atlantis Books

6. Livraria Lello e Irmao – Oporto, Portugal

In het land van de ‘saudade’ is het onvermijdelijk dat er meerdere mooie boekwinkels zijn. La Lello e Irmao in Oporto is zo’n parel met een lange geschiedenis. Deze aangename boekwinkel stamt uit 1869 en is al vele malen gekroond tot ‘mooiste boekwinkel van de wereld’. Hoewel het misschien de meeste bekendheid verwierf als decor in de Harry Potter films. Mis niet het unieke houten trapje en de gekleurde ramen in het plafond die de ruimte met een kleurenpracht vullen als de zon schijnt.

© Javier Caro / Flickr

7. Ateneo Grand Splendid – Buenos Aires, Argentinië

Nog een klassieker. Ateneo Grand Splendid is waarschijnlijk de enige boekwinkel in de wereld die gevestigd is in een theater (el Grand Splendid). Ga hier heerlijk zitten in een van de vele stoelen in de spectaculaire ruimte en aanschouw het boekenspektakel. Op het podium, waar nu een restaurant is gevestigd, zit meestal een pianist te spelen die de sfeer op een bijzondere manier muzikaal omlijst. Uniek!

© Longhorn Dave / Flickr

8. The Last BookstoreLos Angeles, Verenigde Staten

The Last Bookstore is de grootste, onafhankelijke boekwinkel in het zuiden van Californië. Een paradijs. Het is gevestigd in een voormalig bankgebouw en dat zie je. De grote marmeren zuilen zijn bewaard gebleven net als de loodzware, gigantische deuren waar tussen zich duizenden boeken bevinden. De ruimte is open, heel licht en van een adembenemende schoonheid. Ze organiseren er diverse activiteiten, concerten en boekenmarkten. Aanrader is ook het labyrint waar je boeken voor 1 USD koopt.

© James Martínez / The Last Bookstore

9. Shakespeare and CoParijs, Frankrijk

Deze boekwinkel is een geliefd decor voor films en is tegenwoordig misschien wel meer toeristische attractie dan boekwinkel: Shakespeare and Co. Het bevindt zich vrijwel naast de Notre Dame en deze winkel mag niet in dit lijstje ontbreken. Het is er chaotisch en smal wat het niet gemakkelijk maakt om op je gemak de boeken te bekijken (helemaal niet als het vol toeristen stroomt) maar het heeft een grote aantrekkingskracht. Op de eerste verdieping overnachten reizigers die overdag een paar uur helpen in de winkel. Beneden is een wensput waarin velen munten gooien en een wens uitspreken.

© Luciano Mortula / Shutterstock.com

10. Librería El PénduloMexico City, Mexico

El Péndulo combineert koffie met boeken in stijl. Naast heerlijk rondneuzen tussen alle boeken, kun je hier ontbijten, lunchen en dineren terwijl je geniet van livemuziek, poëzievoordrachten en komische monologen. De ruimte is open en licht en in alle hoeken en gaten staan planten wat de boekwinkel een aparte sfeer geeft. Om uren te vertoeven.

© El Péndulo

11. Librería BardónMadrid, Spanje

Vandaag de dag is dit dé antiquiteitenboekwinkel van Spanje, opgericht in 1947 op de plaza de San Martín. Het is een uitzonderlijke ruimte in het hart van de stad waar je juweeltjes uit de wereldliteratuur vindt. Je hoeft alleen maar de deur door te gaan, de geur van boeken te ruiken die rusten op de boekenplanken en je bent om.

© Librería Bardón

12. The BookwormBeijing, China

Bookworm doet zijn naam eer aan. In The Bookworm in Beijing zitten er namelijk velen. Dit is de grootste Engelstalige boekwinkel in de stad, inmiddels verworden tot cultureel centrum. Met meer dan 16.000 titels, is het hier aangenaam toeven als boekenliefhebber. Als je even geen leeslust meer hebt, ga dan naar het leuke restaurant.

© The Bookworm

13. Librairie des ColonnesTanger, Marokko

‘De boekwinkel met de zuilen’ is een kleine ruimte met Franse charme midden in Tanger. Achter de glazen etalage en de rode zuilen schuilt een bijzondere plek gevuld met Engelse, Franse en Spaanse boeken. De eigenaren, Pierre Bergé en Simon-Pierre Hamelin, zijn heel zuinig op deze bijzondere plek. Ze organiseren allerlei evenementen zoals filmavonden en muzikale middagen. Nadat je de hele dag bent ondergedompeld in de chaos van Tanger, ontwaar je hier een oase van rust.

© Livrairie des Colonnes

14. Scarthin Books – Peak District, Verenigd Koninkrijk

Aan de rand van een meer in het dorpje Cromford (graafschap Derbyshire) bevindt zich de leukste boekwinkel van het Verenigd Koninkrijk: Scarthin Books. Deze mooie winkel is gevuld met nieuwe en tweedehands boeken en is een klein paradijs op het Engelse platteland. Wie niet houdt van grote ketens, haalt in dit kleine, unieke winkeltje z’n hart op.

© Scarthin Books

15. Librería AltaÏrBarcelona, Spanje

De boekwinkel Altaïr de Barcelona is de grootste in reisboeken gespecialiseerde winkel in Europa en waarschijnlijk ook een van de leukste. Je vindt de winkel midden in de wijk Eixample, naast de universiteit en vlakbij de Paseo de Gracia en Plaza Catalunya. Veel reizigers komen hier om te dromen over hun volgende bestemming in deze open, lichte ruimte. Pak een gids, ga comfortabel zitten op een van de banken en laat je fantasie de vrije loop.

e© Librería Altaïr

16. Bart’s Books – Ojai, Californië, Verenigde Staten

Als je van lezen houdt en in Californië bent, sla dan in geen geval Bart’s Books in Ojai over. Opgericht in 1964 door Richard Bartinsdale is dit een van de grootste openluchtboekwinkels ter wereld die vrijwel continu geopend is. De boekenkasten op straat en op de binnenplaats waar de zon door de boeken heen schijnt zullen je verrassen. Voor sommige boeken kun je zelfs in natura betalen…

© Brett Childs / Bart's Books Ojai

17. Livraria Da Vila, Sao Paulo, Brazilië

Livraria da Vila in Sao Paulo is een moderne winkel met strakke lijnen dat zich bevindt in een smal gebouw met twee verdiepingen. Het is een ontwerp van architect Isay Weinfeld. Ieder hoekje op deze magische plek nodigt uit tot lezen en ontdekken. Ondanks dat de afmetingen niet echt groot zijn, lijkt het wel groot en heeft het lichte ruimtes waarin de boeken de hoofdrol spelen. Een van de meest bijzondere dingen is het spel dat je kunt spelen tussen de ruimtes. Uitleggen hier lukt niet, het is alleen te begrijpen als je de boekwinkel bezoekt.

© Leonardo Finotti / Livraria da Vila

18. Word on the Water, Londen, Verenigd Koninkrijk

Een drijvende boekwinkel? Een boot waar ze boeken verkopen? Dit en nog veel meer is Word on the Water. Een bijzondere, alternatieve boekwinkel die over het water vaart tussen Londen, Camden Lock en Paddington. Een ongelooflijke plek. In en rondom Words on the Water zijn altijd tal van culturele evenementen, optredens en concerten. Als het mooi weer is, zoek dan een plekje in de buurt van de boot terwijl je een boek doorbladert. Londen op z’n best!

© Words on the Water

19. Books Actually, Singapore

Het mooie Books Actually is een onafhankelijke boekwinkel in Singapore die de moeite waard is om te bezoeken. Ze zijn gespecialiseerd in fictie en literatuur en er is veel aandacht voor detail. Sinds de opening in 2005 is de winkel een van de mooiste plekjes van de stad geworden met bijzondere hoekjes waar je steeds weer iets nieuws ontdekt.

© Books Actually

20. American Book Center, Amsterdam

Laat u niet voor de gek houden door de wat basic etalage. In The American Book Center in Amsterdam lijkt het alsof je in een andere wereld stapt. Uniek, een winkel met een ziel. In het interieur staan zelfs boomstammen als hommage aan de bomen die zorgen voor het papier van de boeken. Overal staan en liggen boeken tot aan het plafond.

© American Book Center

21. The Strand Books, New York, Verenigde Staten

Misschien niet de meest stijlvolle boekwinkel ter wereld, maar The Strand Bookstore in New York is een icoon en dus staat hij op de lijst. Je vindt de boekwinkel op 828 Broadway in het hart van East Village. Het is groot, groter, groots en de collectie is zeer uitgebreid (meer dan 2 miljoen boeken, schatten we zo). Hier vindt u altijd wel iets moois en interessants.

© The Strand Bookstsore

22. Dominicanen Maastricht, Maastricht

Er was veel om te doen, maar Polare Maastricht gaat als zelfstandige doorstart verder onder de naam Dominicanen Maastricht dankzij een actie die 100.000 euro opleverde. De boekhandel is gered van de ondergang. Al vele malen bekroond als mooiste boekwinkel van de wereld. Waar anders vindt je een plek om je onder te dompelen in boeken in een 700 jaar oude kathedraal?

© Bert Kaufmann / Flickr

Skyscanner is de wereldwijde zoekmachine die ervoor zorgt dat je meer doet met jouw budget door te speuren naar goedkope vliegtickets, de beste hotel deals en goede autoverhuur prijzen.

Zat jouw bestemming er niet tussen? Vind hier goedkope tickets: