Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Alles wat je moet weten over flexibel reizen

Alle artikelen

Alles wat je moet weten over flexibel reizen

We weten dat reizen op dit moment niet vanzelfsprekend is, maar dat betekent niet dat we geen plannen voor de toekomst kunnen maken. Daarom blijven we je graag van inspiratie voorzien voor als we straks weer volop veilig kunnen reizen.

Afgelopen jaar voelden weinig dingen zeker, en reizen al helemaal niet. Omdat reisbeperkingen blijven veranderen als gevolg van het coronavirus, is het vinden van flexibele vluchten essentieel geworden. Evenals ervoor te zorgen dat jouw hotel- en autoboekingen last-minute wijzigingen en zelfs annuleringen mogelijk maken.

Het goede nieuws: met de nieuwe functies van Skyscanner kunnen reizigers die geïnteresseerd zijn in het boeken van toekomstige reizen dit met een gerust hart doen. Op manieren die we hieronder zullen uitleggen, is het vinden van flexibele reisopties in een paar klikken gedaan.

Wat is een flexibel vliegticket?

Over het algemeen is een flexibel vliegticket een ticket dat je kosteloos kunt wijzigen of annuleren. Met een lager tarief dan normaal, of een andere voorwaarde die het voor de reiziger gemakkelijker maakt om zijn of haar plannen te wijzigen. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben afgesproken om wijzigingskosten helemaal af te schaffen als reactie op de onzekerheid die de pandemie heeft veroorzaakt.

Bij het zoeken met de optie “Flexibel ticket” van Skyscanner laat deze functie zien welke luchtvaartmaatschappijen hun boekingsvoorwaarden hebben gewijzigd. Het filter geeft alleen luchtvaartmaatschappijen weer die flexibele tickets aanbieden, of hotels en autoverhuur met gratis annulering. We linken ook rechtstreeks naar het boekingsbeleid van de luchtvaartmaatschappij, zodat je overal van op de hoogte bent.

Hoewel Skyscanner altijd zijn best zal doen om je de meest actuele prijzen en beleidsregels te laten zien, is het belangrijk om de voorwaarden van jouw specifieke ticket op het moment van boeken te lezen om er zeker van te zijn dat je volledig op de hoogte bent van de wijzigingsvoorwaarden voor jouw tickettype.

Welke luchtvaartmaatschappijen bieden flexibele vliegtickets aan?

Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die flexibele vluchten aanbieden. Deze vier luchtvaartmaatschappijen hebben hun wijzigingskosten en annuleringsvoorwaarden uitgebreid.

Luchtvaarmaatschappij Beleid luchtvaartmaatschappij
CorendonMet de flexibele omboekgarantie van Corendon kun je nu tot 8 dagen voor vertrek je vakantie nog omboeken naar een andere vakantiebestemming of reisperiode. Tegen een meerprijs van 25,- per persoon, boek jij extra gerust je vakantie.
KLMHeb je een ticket geboekt met een gepland vertrek vóór of op 31 maart 2021, dan kun je bij KLM de reisdatum wijzigen zonder dat je de wijzigingskosten hoeft te betalen. Als je ervoor kiest om je reis uit te stellen, krijg je teruggave in de vorm van een reisvoucher. De restitueerbare reisvoucher is geldig voor gebruik tot 31 december 2021.
TransaviaMet een Flexticket kies je voor flexibiliteit bij het wijzigen van je vliegtickets. Voor 9 euro per persoon, per enkele reis kun je tot 48 uur voor vertrek je reisdatum en tijdstip onbeperkt uitstellen naar een later moment, tot een jaar na je originele boeking.
TUI flyTUI fly heeft de tijdelijke actie ‘kosteloos wijzigen’ in het leven geroepen. Hiermee kan een geboekte TUI fly vlucht tot en met 31 maart 2021 eenmalig kosteloos worden gewijzigd naar een andere datum en/of bestemming. De nieuwe vertrekdatum dient uiterlijk te zijn gelegen op of vóór 31 oktober 2021. 

Flexibele vluchten vinden met Skyscanner

Of je nu onze website op je desktop of mobiele app bekijkt, Skyscanner maakt het gemakkelijk om flexibele vliegtickets te vinden. Houd er echter rekening mee dat deze functie nog niet beschikbaar is op mobiel internet. Vink gewoon het vakje “Alleen flexibele tickets” aan, of zet “Alleen luchtvaartmaatschappijen met flexibele tickets weergeven” in de app aan. De optie “Flexibele tickets” zorgt voor gemoedsrust als je plannen veranderen of niet doorgaan.

Flexibele tickets zoeken

Hoe je op Skyscanner hotels met gratis annulering kunt vinden

Als je flexibele vluchten boekt, wil je ook de mogelijkheid hebben om je hotelboeking te wijzigen of te annuleren. Op die manier kun je nu flexibele reizen voor je hele reis boeken en beslissen of het nog steeds oké is om later te gaan.

Flexibele en gratis annulering voor hotels

Het gebruik van Skyscanner om flexibele hotelovernachtingen te vinden is iets anders dan voor flexibele vluchten. Als je eenmaal je hotelzoekopdracht hebt voltooid, navigeer je naar beneden in de zijbalk (of tik je in de app op “Sorteren en filteren” onder aan de resultaten) en vink of schakel je de optie “Gratis annulering” aan of in.

Auto’s boeken met gratis annulering op Skyscanner

Net als bij vluchten en hotels, maakt Skyscanner het ook gemakkelijk om flexibele huurautoboekingen te vinden die je gratis of tegen een kleine vergoeding kunt annuleren, tot 48 uur van tevoren.

Voltooi je zoekopdracht op de website zoals je gewend bent en vink vervolgens het vakje “Gratis annuleren tot 48 uur van tevoren” aan in de linkerzijbalk, onder het kopje “Annuleringsbeleid”.

Flexibel reizen: Gratis annuleren voor autoverhuur

Tik in de app op de “Filter”-knop voordat je jouw zoekopdracht voltooit, en vink het vakje “Gratis annuleren” aan om ervoor te zorgen dat je resultaten vanaf het begin flexibel zijn.

Of je nu op zoek bent naar flexibele vluchten of zekerheid wilt hebben bij het boeken van hotels en auto’s, met Skyscanner kun je met een gerust hart boeken. Zowel op onze website als in onze bekroonde mobiele app duurt het slechts een seconde om je zoekresultaten te verfijnen, zodat je alleen maar flexibele reisopties ziet. Met de extra reisstress die wordt veroorzaakt door het coronavirus, is flexibel reizen voor je gemoedsrust van onschatbare waarde.

Flexibel reizen tijdens COVID-19? Ontdek waar je heen kunt!

Reisbeperkingen zijn ingrijpend en veranderen voortdurend. Bekijk de interactieve wereldkaart met kleurcodes van Skyscanner om te weten waar je heen kunt. De kaart wordt dagelijks vernieuwd, maar de situatie kan snel veranderen met COVID-19. Zorg daarom dat je als eerste op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. Je kunt je ook aanmelden om reisupdates te ontvangen voor elk land dat je wilt bezoeken.

Weet je al waar je naartoe wilt?

Begin je trip met een snelle zoekopdracht en check de beste aanbiedingen.

Veelgestelde vragen over flexibel reizen

Welke luchtvaartmaatschappijen hebben flexibele vliegtickets?

Als gevolg van de COVID-19-pandemie bieden de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen (Corendon, KLM, Transavia en TUI) gedeeltelijk of volledig flexibele vliegtickets aan.

Wat is een flexibel vliegticket?

Over het algemeen is een flexibel vliegticket een ticket die je zonder kosten kunt wijzigen. Houd er rekening mee dat je nog steeds moet betalen voor eventuele tariefverschillen. Tickets die gratis kunnen worden gewijzigd, kunnen mogelijk niet volledig worden terugbetaald.

Wat betekent flexibele vluchten voor KLM?

Historisch gezien had KLM een strikt beleid als het ging om flexibele tickets. Alleen tickets die expliciet als zodanig zijn gemarkeerd, staan ​​gratis wijzigingen toe. Tegenwoordig biedt KLM, net als de meeste van haar concurrenten, gratis onbeperkte wijzigingen aan alle vliegtickets. Onder bepaalde omstandigheden kun je ook een terugbetaling van de ticketkosten of een reisvoucher aanvragen.

Kan ik een vliegticket kopen zonder vast datum?

Je moet een datum instellen bij de meeste vluchten wanneer je boekt. Als je echter een flexibel ticket koopt, kun je de vluchtdatum en -tijd verplaatsen totdat de geldigheidsperiode van het ticket (meestal, maar niet altijd, één jaar vanaf de aankoopdatum) afloopt.

Meer lezen?

Of je je nu wel of niet op je gemak voelt bij flexibel reizen, het is een geweldige tijd om inspiratie op te blijven doen. Hier zijn enkele geweldige Skyscanner-artikelen om jouw ‘wanderlust’ levend te houden: