Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie De 10 mooiste dorpen in Brabant om te bezoeken

Alle artikelen

De 10 mooiste dorpen in Brabant om te bezoeken

Het leven is goed in het Brabantse land en als geboren en getogen Brabantse kan ik het weten. De provincie waar gastvrijheid en gemoedelijkheid nog altijd met een hoofdletter G geschreven worden. Een provincie in Nederland waar talloze dorpen bol staan van geschiedenis, ambachten en bekende kunstenaars. Dit zijn de 10 mooiste Brabantse dorpen.

We weten dat reizen op dit moment bijzonder moeilijk is. Maar naast het nieuwste COVID-19 reisadvies en updates, willen we je blijven inspireren met nieuwe reisartikelen, zodat wanneer de wereld weer zijn deuren opent, je er klaar voor bent.

Wil je plannen maken om de wereld weer te gaan ontdekken? Bekijk op onze interactieve wereldkaart welke landen open zijn. We raden je ten zeerste aan om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen en de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te lezen voordat je op reis gaat.

Brabantse vestingen

1. Heusden

Het is niet voor niets dat de karaktervolle vestingstad de lijst van mooiste Brabantse dorpen aanvoert. Met haar kronkelende straatjes vol kinderkopjes en eeuwenoude panden, is deze plek de moeite van een bezoek meer dan waard. Neem een kijkje in de jachthaven of breng een bezoek aan de heemtuin. Op de plek waar vroeger de stadsboerderij en de moestuinen lagen, leer je alles over gewassen van nu en uit vervlogen tijden. Een bezoek aan Heusden staat gelijk aan smakelijk lunchen of dineren in een van de vele gezellige restaurants en een bezoek aan fort Heusden. Sla ook zeker de vele kunstgaleries niet over wanneer je in dit fraaie deel van Brabant bent.

2. Mooiste Brabantse dorpen: Willemstad

In Willemstad staan de kanonnen nog op de vestingmuren en zijn de kogelgaten in diezelfde muren nog terug te vinden. Laat je door de vestingmuren door het plaatsje leiden, zo ontdek je alle facetten van Willemstad. In de zogeheten Canonkamer van het Mauritshuis (her)beleef je de verdediging tegen de Spanjaarden en tot de strijd tegen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.

Voor het beste uitzicht over dit populaire stukje Brabant beklim je de Koepelkerk. Eenmaal met beide benen terug op de grond, sluit je je bezoek af met een drankje op een van de vele terrasjes aan de waterkant.

3. Woudrichem

In het land van Heusden en Altena, ligt de kleine vestingplaats Woudrichem. Wat kleiner van formaat dan Heusden of Willemstad, maar net zo boeiend. Slenter door de oude straten de Martinuskerk, de molen, de stadswallen, de historische haven en de gevangenenpoort. Woudrichem is ideaal om te voet te verkennen. Wil je meer te weten komen over wat je allemaal passeert op je wandeling? Download dan deze stadswandeling.

Woudrichem

Het Brabant van Vincent van Gogh

4. Zundert

In Brabant kun je eigenlijk niet om Vincent van Gogh heen en in de de plaats Zundert al helemaal niet. Zundert is namelijk de geboorteplaats van de wereldberoemde schilder. Zundert is de plek waar hij opgroeide, naar school ging en zijn liefde voor de natuur ontstond. Behalve een standbeeld van hem, samen met zijn broer Theo, tref je er ook het Vincent van Gogh-huis. Precies op de plek waar van Gogh tot zijn zestiende jaar woonachtig was.

Bron: VisitBrabant

5. Mooiste Brabantse dorpen: Nuenen

In de periode dat van Gogh woonachtig was in Nuenen, maakte hij een van zijn beroemdste werken: De aardappeleters. In Museum Vincentre leer je dit werk en de kunstenaar beter kennen. Op een interactieve manier maak je kennis met de meester en het leven dat hij leed toen hij in dit stukje Brabant woonachtig was.

Brabantse natuur

6. Mooie dorpen in Brabant: Oisterwijk

Niet voor niets wordt Oisterwijk ook wel de Parel in ’t Groen genoemd. Deze Brabantse plaats is niet enkel beroemd vanwege het EKWC (Europees Keramisch Werkcentrum) en de beroemde Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven, maar vooral vanwege haar sprookjesachtige vennengebied.

Een wandeling door de Oisterwijkse Bossen en Vennen is een echte aanrader. Kikkers, libellen en watervogels, je komt ze allemaal tegen tijdens je tocht door dit gebied.

Bron: VisitBrabant

7. Deurne

De een kent Deurne wellicht vanwege kunstenaars en schrijvers Antoon Coolen, Toon Kortooms of Friso Wiegersma. Anderen denken bij Deurne misschien aan DAF. De man die DAF wereldberoemd maakte met zijn uitvinding van de automatische transmissie is Hub van Doorne, een van Deurnes helden.

Natuurliefhebbers komen echter naar Deurne voor natuurgebied de Peel. Wandelen, fietsen of mountainbiken in het Walsbergs- of Zandbos. De keuze is aan jou.

Bron: VisitBrabant

8. Mooiste Brabantse dorpen: Bergeijk

Bergeijk werd in 2013 uitgeroepen tot groenste dorp van Nederland en tot een van de groenste dorpen van Europa in 2014. Met meer dan 100 vierkante kilometer groen, niet opmerkelijk. Naast uitgestrekte natuurgebieden in de Peel, tref je er ook natuur- en bloementuinen.

Even toch geen zin om de natuur in te trekken? Bergeijk staat ook bekend als ’Rietvelddorp’, in deze plaats tref je de meeste ontwerpen van deze wereldberoemde architect en meubelontwerper op 1 km².

Kastelen en kerken

9. Heeswijk-Dinther

Verscholen in bosrijke Brabantse land staat het monumentale Kasteel Heeswijk. Deze voormalige waterburcht dateert al uit de 11e eeuw. Leer meer over baron André van den Bogaerde van Terbrugge, halverwege de 19e eeuw, Gouverneur des Konings in Brabant en bezoek het kasteel onder leiding van een gids (de rondleiding duurt ongeveer een 1 uur) of op eigen gelegenheid.

Wanneer je het kasteel hebt bezocht, zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden in Heeswijk-Dinther. Breng zeker een bezoek aan de Meierijsche Museumboerderij, nip van lokaal bier bij Abdij van Berne of stap op een fluisterboot en vaar over rivier de AA.

Bron: VisitBrabant

10. Mooiste Brabantse dorpen: Oudenbosch

Wie Oudenbosch zegt, zegt Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara. Zodra je het dorp binnenkomt zie je reeds de koepel van de basiliek. Wanneer je voor de deuren van het enorme bouwwerk staat, vraag je jezelf even af of je nu in Brabant of in Italië bent. De Romeinse bouwstijl brengt je mogelijkerwijs even in verwarring. Bedwing 140 treden en aanschouw van grote hoogte het indrukwekkende interieur van het gebedshuis.

Direct tegenover de basiliek ligt het Zouavenmuseum, een plek waar je alles leert over het internationaal vrijwilligersleger dat  Paus Pius IX in de 19e eeuw stichtte ter verdediging van het pauselijk rijk. Wandel zeker ook eens langs de uitgebreide bloemen en plantenverzameling van het Arboretum in het hart van Oudenbosch.

Ontdek waar je heen kunt reizen

Plannen aan het maken om de wereld weer te gaan ontdekken? Bekijk welke landen open zijn voor familievakanties op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.