Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Reizen in 2021: reistrends en hoe de focus van de reiziger verschuift

Alle artikelen

Reizen in 2021: reistrends en hoe de focus van de reiziger verschuift

De reiswereld is het afgelopen jaar flink op z’n kop gezet. Veel reizigers boekten vluchten uit noodzaak in plaats van voor hun plezier. Hoewel velen van ons vakantieplannen een tijdje hebben uitgesteld, is er hoop dat reizen in 2021 weer zal gaan lijken op hoe het was in 2019. Per slot van rekening kent onze ‘wanderlust’ geen grenzen, zelfs als de grenzen gesloten zijn. 

Als een van ’s werelds meest populaire reissites hebben we het geluk dat we stapels anonieme gegevens hebben over hoe mensen zoeken naar vluchten, hotels, opties voor autoverhuur en meer. Dus wat hebben we geleerd van de verschuiving in zoekopdrachten die we hebben gezien? In dit artikel hebben we de reistrends in post-corontijd voor je op een rijtje gezet.

We weten dat reizen op dit moment niet vanzelfsprekend is. Maar naast het actuele COVID-19 reisadvies, willen we je graag blijven inspireren met nieuwe reisartikelen en reistrends voor 2021. Zodat jij er straks klaar voor bent om veilig op reis te gaan wanneer de wereld zijn deuren weer opent.

Plane flying over mountains

Enkele vliegreis boeken zit in de lift

Dit is het jaar geweest van een enkele vliegreis boeken in plaats van een retourticket. Eerder in het jaar gaven reizigers er de voorkeur aan om naar huis te gaan. Naarmate de pandemie langer duurt, zien we het aantal zoekopdrachten naar enkele vluchten iets afnemen. Maar ze bevinden zich nog steeds op een aanzienlijk hoger niveau dan op hetzelfde moment in 2019, of zelfs vóór maart 2020.

Behoren enkele reizen ook tot de reistrends voor 2021? Mensen reizen om vele redenen nog steeds in één richting. Expats die aan het begin van het jaar aan de andere kant van de wereld bleven zitten, keren langzaam naar huis terug. Ondertussen zoeken andere mensen naar alternatieve plekken om te wonen tijdens de pandemie.

Werken en reizen in 2021 combineren? Ga op workation!

Een workation (samenvoeging van ‘work’ en ‘vacation’) wordt steeds populairder naarmate het jaar vordert. Thuiswerken is voor velen de norm geworden, maar waar ‘thuis’ is, is een stuk flexibeler geworden. Veel mensen zijn verhuisd naar locaties buiten de stad en is het woon-werkverkeer voorbij.

Ook zijn traditionele manieren van werken – of dat nu vergaderingen op kantoor zijn of vliegen voor zakenreizen – drastisch veranderd. Reizigers maken langere reizen waar ze de benodigde werkuren kunnen maken, maar kunnen ook ontspannen als het tijd is om los te komen van het werk. Er is nog nooit een beter moment geweest om het dragen van zakelijke bovenkleding en een pyjamabroek onder de knie te krijgen als in deze tijd.

Reizen in 2021: strandhotel met hangmat

WFHotels

Velen van ons hebben dit jaar vanuit huis gewerkt. Hoewel er veel positieve punten zijn als je huis ook je kantoor is, heeft het ook zijn nadelen. Het gebrek aan scheiding tussen privé en werk kan zowel de arbeidsproductiviteit als de tijd met het gezin niet ten goede komen. Veel mensen die thuis werken, kampen met een constante stroom onderbrekingen. Boodschappen doen, wassen draaien, strijken of de volgende aflevering op Netflix. 

Aangezien bepaalde beperkingen zijn versoepeld, trekken sommige mensen eropuit. Zonder dat ze elke dag naar kantoor hoeven te gaan, vragen ze zich af waarom ze in een bepaalde stad wonen en werken. In plaats van op één vast plek te blijven, boeken ze hotels op bestemmingen die ze altijd al wilden zien.

Overdag werken ze in een coworking-locatie en ’s nachts verkennen ze hun nieuwe omgeving. Als je naar een WFHotel wilt, zoek er dan een bij het strand en vraag of je jouw werktijden kunt wijzigen.

Remote werken

Een stap verder dan WFHotels is werken op afstand als een digital nomad. Het idee is simpel. Waar je ook gaat, je werk reist met je mee. In deze tijd kunnen velen van ons overal vandaan werken. Over het algemeen hebben we alleen een internetverbinding nodig en we kunnen remote werken. 

Nu vergaderingen op het werk tot het verleden behoren, hebben mensen een betere kans dan ooit om de stad uit te komen. En hoe meer ze op afstand werken, hoe minder mensen er zijn om mee te communiceren. Hier vind je frisse lucht, natuur en avontuur tussen e-mails en videovergaderingen door.

Reizen in 2021: remote werken en roadtrips

Last minute vakantie

Hoewel we inmiddels allemaal weten dat de beste tijd om een ​​vakantie te boeken ruim van tevoren is, is het moeilijk om precies te weten hoe de wereld er over een paar maanden uit zal zien. Nu nationale en internationale grenzen zo vaak open en dicht gaan, is het moeilijk om te weten waar je heen kunt. 

De afgelopen maanden hebben we een enorme toename gezien van mensen die op zoek zijn naar goedkope last minute vliegtickets. Dit zijn reizen die binnen zes weken voor vertrek wordt geboekt.

Praktisch gezien is het logisch. Door de uitbraak van het coronavirus moesten reizigers hun vlucht of hotelboeking annuleren, dus geld investeren in een vakantie die misschien niet doorgaat kan ontmoedigend zijn. In plaats daarvan boeken sommige reizigers vakanties in de komende weken wanneer er een duidelijker beeld is van wat er gebeurt met reisbeperkingen.

Vakantie in eigen land

Een andere belangrijke verandering die we bij zoekopdrachten hebben gezien, is de toename van de binnenlandse belangstelling. Dit geldt met name voor bestemmingen als Australië en Nieuw-Zeeland, waar internationale vluchten zijn verboden. Wereldwijd zien we ook vergelijkbare gegevens. 

Een groot deel hiervan is te wijten aan de onzekerheid van COVID-19 en grenssluitingen. Vastzitten aan de andere kant van de wereld kan stressvol zijn, zoals veel mensen in 2020 hebben ondervonden. Trendwatchers verwachten dat binnenlandse reizen in 2021 populair zullen blijven nu reizigers de schoonheid van hun eigen land hebben ontdekt.

Reistrends 2021

Reizen in 2021: de grootste veranderingen

Gezien alles wat er dit jaar in de wereld gebeurt, zal reizen in 2021 er heel anders uitzien dan vóór 2020.

Reisverzekeringen zijn bijvoorbeeld gewijzigd van een vrije keuze naar een verplichte opname als je sommige landen wilt bezoeken of op plaatsen waar de gezondheidszorg beperkt is.

Flexibele boekingen zullen ook een sleutelrol spelen bij reizen in 2021. Ervoor zorgen dat we vluchten, hotel- en autoverhuuropties kiezen met wijzigings- en annuleringsvoorwaarden is essentieel. Op Skyscanner kun je filteren op vluchten en hotels met gratis annuleringen.

Reistrends 2021

Luchtvaartmaatschappijen, hotels en touroperators zullen ook hun schoonmaakprocedures optimaliseren. Bedrijven met mondkapjes, verbeterde hygiënemaatregelen en veilige check-in diensten, zoals bijvoorbeeld online inchecken of bij een selfservice check-in kiosk op de luchthaven, zullen gezondheidsbewuste reizigers overtuigen.

Onze nieuwe COVID-19-veiligheidsbeoordelingsfilter die onder elk zoekresultaat wordt vermeld, laat zien welke optie het beste scoort als het gaat om veiligheidsmaatregelen die door elke luchtvaartmaatschappij aan boord van hun vliegtuigen worden genomen.

Als je nu op Skyscanner naar een hotel zoekt, zie je in sommige zoekresultaten een nieuwe hygiëneclassificatie voor hotels. Deze accommodaties moesten een 4,5 (uit 5) of hoger scoren om het kenmerkende keurmerk van het hotel te mogen dragen.

Hygiëne aan boord van een vliegtuig

Reistrend 2021: duurzaam reizen

Duurzaam reizen wordt ook een enorme trend voor reizen in 2021. Reizigers kunnen kiezen voor een staycation dicht bij huis, waardoor de druk op overbevolkte steden als Barcelona, Parijs en Venetië wordt verlicht. Dankzij de pandemie hebben deze steden de kans gekregen om een manier te vinden hoe ze in de toekomst met massatoerisme om kunnen gaan. Bovendien kiezen veel luchtvaartmaatschappijen er ook voor om met hun nieuwere vliegtuigen, die vaak zuiniger zijn, te vliegen. Wil je de meest milieuvriendelijke vlucht? Zoek gewoon naar de optie ‘Groene keuze’. Met dit label geven we vluchten aan die minder CO2 uitstoten.

Duurzaam reizen in 2021

Uiteindelijk zal de mens blijven reizen. Hoe reizen in 2021 eruit zal gaan zien? Hopelijk zal het meer overeenkomsten vertonen met 2019 dan met 2020. Er zullen sowieso kleine veranderingen en aanpassingen aan denk- en handelswijze nodig zijn voor een andere manier van leven na corona.

Veilig reizen tijdens COVID-19? Ontdek waar je heen kunt!

Omdat het reisadvies zo vaak verandert, is het moeilijk om bij te houden welke landen daadwerkelijk open zijn. We maken het je gemakkelijker met onze interactieve wereldkaart met kleurcodes die dagelijks wordt bijgewerkt. Je kunt je ook aanmelden voor reisupdates over specifieke landen. We sturen je een e-mail zodra er wijzigingen in de toegangs- of quarantainevereisten zijn aangebracht.

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.