Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Tips Minder plastic gebruiken op reis: 10 tips!

Alle artikelen

Minder plastic gebruiken op reis: 10 tips!

Het gebruik van single use plastic lijkt tegenwoordig heel normaal, maar is in veel gevallen overbodig. Minder single use plastic gebruiken op reis is helemaal niet moeilijk, het vergt alleen iets meer voorbereiding voordat je op reis gaat. Skyscanner geeft 10 tips om minder plastic te gebruiken op reis.

Neem een waterfles mee

Een simpele en duurzame manier om minder plastic te gebruiken op reis is om je eigen waterfles mee te nemen en die steeds opnieuw te vullen. Denk aan een Dopper of hervulbare flessen van bijvoorbeeld Chilliez. Op veel plekken binnen Europa kun je het kraanwater gewoon drinken en op luchthavens zijn er vaak kraantjes om je waterfles bij te vullen. Deze kun je dan weer meenemen in het vliegtuig, zodat je de flesjes die je door de het cabinepersoneel worden aangeboden niet hoeft te accepteren.

Gebruik een waterfilter

Indien je je waterfles niet met kraanwater kunt vullen, is een waterfilter een prima optie. Deze zorgt ervoor dat je te allen tijde in je eigen water kunt voorzien, ook al is het kraanwater niet drinkbaar. Er zijn inmiddels talloze soorten waterfilters op de markt. Bekende merken zijn LifeStraw en ZeroWater.

Eet bij locals

Eet bij locals in plaats van bij fastfoodketens. Cupjes van mayonaise, diverse verpakkingen van je burger en deksels van je softdrinks zijn vaak van plastic gemaakt en kunnen na eenmalig gebruik zo de prullenbak in. Bij locals is dit normaal gesproken niet het geval en eet je gewoon mee van het servies en bestek waar zij zelf ook gebruik van maken.

Gebruik hervulbare flesjes voor je toiletspullen

Indien je alleen met handbagage vliegt mag je alleen kleine flesjes meenemen van max. 100 milliliter. Het is zonde om die steeds opnieuw te moeten kopen, je kunt ze beter steeds bijvullen. De meeste winkels die de zogenaamde ‘mini’s’ verkopen, hebben tegenwoordig ook navulbare flesjes in hun assortiment zodat je thuis alvast je toiletspullen ‘flight-proof’ kunt maken.

Neem je eigen shampoo en zeep mee

In veel hotels hebben ze nog steeds flesjes met gratis toiletspullen in de badkamer staan die in kleine plastic flesjes zitten zoals shampoo en bodylotion. Beter is het om deze niet te gebruiken en gewoon je eigen shampoo en zeep van thuis mee te nemen. Maak ook geen gebruik van andere gratis items als een showercap of tandenborstel, tenzij nodig.

Koop een herbruikbare thermobeker voor je warme dranken

Wanneer je ergens een warme drank koopt is de beker vaak van karton, maar de deksel vaak nog van plastic. Een hervulbare thermobeker is dan een goede oplossing, je koopt ze in allerlei soorten en maten. Daarnaast krijg je bij diverse koffiezaken tegenwoordig korting wanneer je je eigen beker mee neemt. Double win!

Neem een eigen rietje mee

In het buitenland is het helaas nog steeds gebruikelijk om een plastic rietje in je frisdrank te krijgen. Een goed alternatief hiervoor zijn de papieren of zelfs RVS rietjes die je meerdere keren kunt gebruiken en je al voor een paar euro kunt kopen voordat je op reis gaat. Zeg gerust nee tegen plastic rietjes!

Neem een spork mee

Een spork is een combinatie van een mes, een lepel en een vork in één. Deze kan prima dienen als alternatief wanneer je in een restaurant plastic bestek aangeboden krijgt. De stevigste variant is de RVS spork, de goedkope is van plastic, maar is nog altijd een beter alternatief dan wegwerpbestek.

Goedkoop is duurkoop

Voor de meeste spullen geldt: goedkoop is duurkoop. Bedenk je dus dat die leuke teenslippers van 2 euro die je op de boulevard koopt misschien leuk staan, maar ze waarschijnlijk binnen no-time kapot zijn. Ook al betreft het zomerse items: koop liever een kwaliteitsproduct dat je van thuis meeneemt, dan een item dat je bij thuiskomst meteen weggooit.

Neem een eigen boodschappentas mee

In veel supermarkten in het buitenland geeft men nog zonder pardon plastic tassen mee. Je kunt dit voorkomen door een eigen linnen of katoenen boodschappentas vanuit Nederland mee te nemen. Die wegen bijna niks en kun je keer op keer gebruiken zonder dat je ter plekke met plastic tassen aan de slag hoeft te gaan. Deze tassen zijn trouwens ook handig als je je was naar de wasserette brengt en ter plekke laat doen.

Doe mee aan een clean-up

Mocht je onderweg zijn en een steentje willen bijdragen, dan kun je mee doen aan een clean-up. Dit kan uiteraard op eigen initiatief, maar bijvoorbeeld ook bij een evenement dat speciaal georganiseerd wordt. Er zijn wereldwijd inmiddels talloze initiatieven die hiervoor in actie komen. En vergeet niet dat elk beetje helpt, dus ook die paar plastic flesjes die jij tijdens je wandeltocht door de jungle verzamelt.

Deze artikelen vind je misschien ook leuk:

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.