Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws 7 fietsvriendelijke landen in Europa

Alle artikelen

7 fietsvriendelijke landen in Europa

Nederland = fietsland. Maar wist je dat er nog veel meer landen zijn waar je heerlijk en veilig kunt fietsen op? Bekijk hier 7 fietsvriendelijke landen in Europa.

De European Cycling Federation (ECF) neemt vaker de Europese fietsvriendelijkheid onder de loep. Daarbij kijken ze onder meer naar veiligheid, het fietstoerisme en fietsactiviteiten. Dit jaar gaat Denemarken met de eer naar huis, gevolgd door Nederland, Zweden, Finland, Duitsland, België. Opvallende nieuwkomer is Slovenië op nummer 7. Goed om te weten: Luxemburg is het veiligst om te fietsen.

Fietsvakantie in Denemarken

Denemarken heeft ruim 12.000 kilometer aan bewegwijzerde fietspaden. Het land kent 11 nationale fietsroutes waarbij de pure natuur de grootste ‘attractie’ is. Je herkent de nationale fietsroutes aan rood-witte nummers van 1 tot 11 op een blauwe achtergrond.

Fietstip Denemarken:

Nationale fietsroute 2 vinden wij wel een aanrader; het is een gevarieerde tocht van 420 kilometer en een perfecte kennismaking met het Deense landschap en geweldige stad Kopenhagen. Je komt langs vogelreservaat Mors, ziet Randers met z’n Randers kunstmuseum vanaf de pedalen, crosst schiereiland Djursland over en fietst via Sjællands Odde naar coole fietsstad Kopenhagen.

Vind vluchten Denemarken

Fietsen in Nederland

In geen enkel ander land met een dergelijk welvaartsniveau wordt zoveel gefietst als in Nederland. Volgens de Fietsersbond maken we gezamenlijk jaarlijks ruim 4,5 miljard fietsritjes en leggen we maar liefst 15 miljard kilometer af. De fiets is een erg praktisch ding om van A naar B te gaan, maar het is ook het perfecte middel om de mooie natuur in Nederland te ontdekken. Er zijn honderden fietsroutes om uit te kiezen en je stelt in een handomdraai je eigen fietsvakantie samen.

Fietstip Nederland

Een verrassende vonden wij fietsen door het Horsterwold, het grootste loofhoutbos van Nederland nabij Zeewolde. Met als hoogtepunt de Stille Kern of eigenlijk Stille Vallei. De (aangelegde) natuur is afwisselend en er is een nieuwe wildernis ontstaan met onder meer Koniks, roofvogels en vossen.

Lees ook: Lente fietsroutes met E-bike en knooppunten in Nederland

Fietstocht in Zweden

Van rustig toeren op de fiets met fjorden als decor tot het extreme werk op de mountainbike; in Zweden kun je het zo gek maken als je wilt. Wat te denken van het groene Värmland aan je voorbij zien trekken via het 210 km lange Klarälvs pad of het Göta Kanal met jaagpad?

Fietstip Zweden

In Zweden organiseren ze op 15 en 16 juni al meer dan 50 jaar de Vätternrundan (rondje Vättern), ’s werelds grootste fietsevenement waar iedere fietser aan mee kan doen, rond het indrukwekkende Vätternmeer. Kies uit 100 km (alleen voor vrouwen), 150 km of 300 km. De start is in Motala.

Vind vluchten Zweden

Fietsavontuur in Finland

In tegenstelling tot Nederland en Denemarken heeft Finland niet een uitgebreid fietspadennetwerk, al wordt er wel aan langere, bewegwijzerde fietsroutes gewerkt. Met hulp van reisgidsen, even googlen en informatie van de VVV’s kom je een heel end. En, als je dan een route hebt gevonden, dan krijg je ook de allermooiste landschappen en meren voorgeschoteld!

Fietstip Finland

Het grootste meer van Finland is het Saimameer, een labyrint van wateren die samen meer dan 4500 m2 oppervlakte beslaan. In het meer drijven zo’n 14.000 eilandjes als stippen in het meer, het grootste eiland is Sääminginsalo. Vanuit universiteitsstad Lappeenranta maak je een mooie fietstocht, klein Saimaa, van 48 kilometer. Fietsen huur je in Lappeenranta. Een langere tocht is de 150 kilometer lange Saimameer-fietsroute, informatie en kaart te verkrijgen bij de VVV van Lappeenranta.

Vind vluchten Finland

Finland meer met sauna

Lekker dichtbij in Duitsland

Fietsroutes met een totale lengte van 70.000 kilometer en maar liefst 200 langeafstandsfietsroutes door verschillende regio’s. In Duitsland kan iedere fietsliefhebber z’n hart ophalen. Met enerverende tochten door bergachtig landschap voor de echte diehards, relaxte routes langs de Moezel en de Donau en urban cycling in steden als Berlijn en Bremen.

Fietstip Duitsland

Een mooie historische route is die van de 100 Schlösser Route gevuld met de romantiek uit vervlogen tijden. De route neemt je mee door het Munsterland langs imposante kastelen, idyllische burchten en fraai aangelegde tuinen. Het startpunt kies je zelf, de lengte varieert van 210 tot 310 kilometer.

Vind vluchten Duitsland

Lees ook: De 10 mooiste stranden in Duitsland

Heuvels bedwingen in België

België is ook een uitstekend fietsland. Ga mountainbiken in de Ardennen, fietsen langs de kust met badplaatsen als Knokke of door de groene weilanden van Vlaanderen met z’n rijke historie. Vlaanderen heeft een vergelijkaar fietsknooppuntennetwerk zoals in Nederland, paden starten meestal in Nederland en lopen door naar België.

Fietstip België

Tijdens de Fiets- en Wandelbeurs van 2015 werd de Vennbahn verkozen tot fietsroute van het jaar. Deze 125 km lange route gaat door het grensgebied van Duitsland, België en Luxemburg (daar is fietsen overigens het veiligste!). Beginnend in het Duitse Aken en het eindpunt in Troisvierges in Luxemburg. Voor twee of drie dagen fietsen, een lang weekend weg in drie landen. Alle informatie vind je hier

Vind vluchten België

Fietsvakantie in Slovenië

Slovenië is een land in opkomst, niet in de laatste plaats omdat het een uitstekend fietsland is. Niet voor niets verovert het een zevende plek in de Europese fietsbarometer. Slovenië heeft er dan ook alles aan gedaan om het de fietser zo aangenaam mogelijk te maken. Zo kent Slovenië 35 fietsinformatiepunten met onder meer routeinformatie en het systeem van fietswielen. De wieltjesmarkering geeft aan of een horecagelegenheid of accommodatie geschikt is voor fietsers en wat het biedt. Van een basic aanbod met 1 wieltje tot 5 wieltjes voor een luxe fietsersbehandeling inclusief routes, georganiseerde tochten en eten dat op de fietser is afgestemd.

Fietstip Slovenië

Echte langeafstandsroutes heb je nog niet in Slovenië, je kunt het beste zelf meerdere routes aan elkaar ‘knopen’. Ga bijvoorbeeld fietsen in de Julische Alpen bij Bohinj en neem het fietspad van Klodič dat je voert langs de rivier Sava Bohinjka, de berg Rudnica en het meer van Bohinj tot aan het dorp Srednja Vas.

Vind vluchten Slovenië

Fietsen Slovenië

Tot slot: 6200 km lang fietsen langs Noordzee-landen

We vonden ook nog een route die een groot deel van de fietsvriendelijke landen met elkaar verbindt: de North Sea Cycle route. Een route over 6200 km langs alle landen die aan de Noordzee liggen: België, Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Engeland en Schotland. www.northsea-cycle.com

Meer over fietsen en fietsinspiratie? Lees:

Fietskosten! Wat zijn de kosten om je fiets mee aan boord te nemen?

Europa’s 8 beste fietsroutes: power op de pedalen!

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die ervoor zorgt dat je meer doet met je budget door te speuren naar goedkope vliegtickets, goede hotel deals en autoverhuur.