Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Fooi geven in het buitenland: tips

Alle artikelen

Fooi geven in het buitenland: tips

Niets is zo ingewikkeld als het geven van fooien. Het is immers een vrijwillige bijdrage om je blijk van waardering te tonen. Hoeveel geef je en wat is correct? Wij zetten een aantal tips voor fooi geven in populaire vakantielanden voor je op een rijtje.

Fooi is een kleine bijdrage dat een klant als extraatje voor een dienst geeft, of het nu voor een bediende in een restaurant of bar, een taxichauffeur, een gids of zelfs een drager van bagage naar het hotel is. Fooi geven verschilt per land, maar het is meestal een klein bijdrage in muntgeld of een percentage van het bedrag van wat je hebt gekocht. Fooi geven is in landen als Amerika en Engeland zeer aanbevolen, terwijl in andere landen het als onbeleefd wordt gezien, zoals in China.

1. Duitsland 🛌 🚘

Taxi
Rond het bedrag naar boven af met €1 als dank voor de prettige taxirit.

Restaurant
Je kunt tussen 5 en 10% fooi rekenen in een restaurant, of het bedrag naar boven afronden bij €5 of meer. Het is raadzaam niet de fooi op tafel achter te laten, maar het bedrag rechtstreeks aan de bediening te geven.

Hotel
€1 per bagagestuk voor de piccolo die de bagage naar je hotelkamer brengt.

Gids
Het is vrij gebruikelijk voor toeristen om een fooi van 10% van de excursiekosten te geven. Dit geldt voor alle soorten exursies, zij het groepsreizen te voet, met de bus of privé excursies.

Marjolein van der Kolk, BerlijnBlog, woont zes jaar in Berlijn

“Trinkgeld kun je in Berlijn geven als blijk van waardering. Niet alleen bij horecagelegenheden, ook bij taxi’s is het gangbaar, maar verplicht is het zeker niet. Als je besluit dat te doen kun je zodra je de rekening krijgt vast melden wat de eindprijs moet zijn of hoeveel je als wisselgeld wilt krijgen. Soms staat er ook een fooienpot op de toonbank. Fooiengeld op tafel laten liggen is in restaurants dan weer niet zo gangbaar. Slechts een keer heb ik meegemaakt dat een restaurant een voorgeschreven fooi van € 3,- op de rekening schreef. Dat is niet gebruikelijk en daar hoef je zeker niet in mee te gaan. Ik ben nooit meer bij dat restaurant terug gekeerd.”

Fooi Duitsland

2. Thailand 🛌 🚘

Taxi
Het is gebruikelijk om de taxiritprijs hoger af te ronden.

Restaurant
Het is aanbevolen een fooi van wat muntgeld achter te laten voor het vertrek. Je kunt ook een briefje van 10 Baht achterlaten als de service erg goed beviel.

Hotel
Een fooi van 10 of 20 Baht per bagagestuk voor de piccolo en het kamermeisje is aanbevolen.

Gids
Het is niet noodzakelijk om een fooi te geven maar een kleine bijdrage rond de 50 Baht wordt wel gewaardeerd.

Mariska, TipsThailand woont nu al 2,5 jaar in Thailand

“In Thailand is fooi geven niet gebruikelijk. De Thai zelf laat het gewisselde muntgeld achter – maar dat is puur uit gemakzucht. In toeristische gebieden is fooi geven wel gebruikelijker, maar wordt alsnog niet altijd verwacht.
Het ding is dat je in Thailand nooit weet of je genoeg fooi hebt gegeven. De Thai is namelijk ontzettend bescheiden en zal nooit zijn ongenoegen laten blijken. Dit omdat ze ook bang zijn voor gezichtsverlies. Zelfs als je het op de man af vraagt, zullen ze een ontwijkend antwoord geven.”

Fooi Thailand

3. De Verenigde Staten 🛌 🚘

Als je binnenkort naar de Verenigde Staten afreist en je afvraagt of je fooi moet geven aan bijvoorbeeld een serveerster in New York of een taxichauffeur in Los Angeles, weet dan dat het gebruikelijk is om een gulle fooi te geven. Fooien tellen vaak mee voor het totale loon (het basisloon ligt relatief laag).

Taxi
Een 20% fooi bovenop het tarief van de taxirit wordt verwacht in Amerika.

Restaurant
De fooi is onderdeel van het salaris van de bediening. Het is gebruikelijk om 15-20% van de rekening als fooi toe te voegen en $1 per drankje aan de bar. Leg een minimum van $1 dollar op tafel voor de bediening, zelfs al was de service niet perfect.

Hotel
Laat $1 of $2 achter voor de piccolo en een paar dollars voor het kamermeisje.

Gids
Geef per persoon per dag in totaal $5-10 aan je gids.

Sandra van der Ende, Travelbysan Amerika reiziger

Zodra men merkt dat je uit Nederland komt, wordt er vaak al een fooi van 18% op de bon gezet. Uit ervaring is namelijk gebleken dat Nederlanders nauwelijks tot geen fooi geven. Horecamedewerkers in Amerikaanse bedrijven verdienen vaak maar een fractie van wat wij in Nederland verdienen in de horeca. Sterker nog, zij verdienen soms zelf helemaal niets en moeten dus volledig rondkomen van de fooien die gegeven worden.
Ik ben wat dat betreft geen Nederlander volgens het boekje. Met bovenstaand verhaal in mijn achterhoofd geef ik juist gemiddeld veel meer fooi dan de 18% die berekend wordt. En die blik in hun ogen als ik vervolgens vertel dat ik toch echt een Nederlander ben is onbetaalbaar.”

Fooi Amerika

4. Het Verenigd Koninkrijk 🛌 🚘

Taxi
In het Verenigd Koninkrijk kun je het bedrag naar boven afronden bij een prettige taxirit.

Restaurant
Het is gebruikelijk om tussen de 10 en 15% fooi in een restaurant te geven. Controleer wel altijd eerst of de servicekosten op de rekening zijn inbegrepen in totaalbedrag. In dat geval hoef je geen fooi te geven.

Hotel
Verwacht £1 of £2 te geven aan piccolo’s voor het dragen van je bagage en een kleine bijdrage voor het kamermeisje.

Gids
Een fooi wordt volledig aan jou overgelaten, dus je hoeft zeker niet meer dan 10% te geven.

Milou van Roon, Explorista, heeft in Londen gewoond

“Fooi geven is voor mij veruit één van de meest stressvolle onderdelen van de vakantie. Ik slaak soms een zucht van opluchting als blijkt dat je een fooi niet bij je pinbedrag mag voegen, want dat is weer een situatie minder waarin ik met mijn abominabele rekentalent aan de slag moet. Ik ben altijd bang dat ik óf de serveerster beledig, óf haar studieschuld per ongeluk in één klap aflos. Tegenwoordig leef ik met de rekenmachine van mijn telefoon, maar stiekem reis ik nog steeds het liefst in landen waar fooi geven niet van je verwacht wordt.

Fooi Engeland

5. Spanje 🛌 🚘

Taxi
Advies is om de prijs van de taxirit naar boven af te ronden.

Restaurant
Je mag zelf bepalen hoeveel fooi je geeft in tapasbars en kleine restaurants. Maar een bedrag rond 5% – 10% van de rekening wordt zeer gewaardeerd.

Hotel
€1 per stuk bagage voor de piccolo’s wordt aanbevolen in high-end hotels.

Gids
Het is niet noodzakelijk om een fooi te geven aan gidsen in Spanje.

Marta Rubio, Barcelona met Marta, geboren en getogen in Barcelona

“Fooi geven is gebruikelijk in Spanje: het bedrag naar boven afronden, een paar eurocenten achterlaten of een fooi van 5-10% geven, alles is mogelijk. Locals geven fooi vooral wanneer ze tevreden zijn met het eten en de service. Het is een soort van waardering en dus kun je zelf bepalen wanneer het van toepassing is.”

Fooi Spanje

6. Italië 🛌 🚘

Taxi
Je kunt de prijs van de taxirit naar boven afronden met €1 voor een korte rit, en een euro of meer geven voor langere afstanden.

Restaurant
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in Italië. Meestal zijn er wel servicekosten van rond 10% berekend. Dus vergeet niet om te controleren of dit bedrag niet al is opgenomen in het totaalbedrag. In sommige Italiaanse restaurants berekenen zij ook “coperto”. Dit is een klein bedrag van over het algemeen tussen €0,50 en €4. Dit wordt normaal gesproken aangegeven in de menu’s.

Hotel
Het is gebruikelijk om een paar euro te geven aan de piccolo en aan het kamermeisje.

Gids
De hoeveelheid fooi wordt aan jou overgelaten voor wandel en boottochten. Maar je kunt bijvoorbeeld €1 of €2 per persoon voor een dagexcursie in gedachten houden.

Saskia, Ciaotutti, Italië blogger

“In Italië is een flinke fooi geven niet heel gewoon. Met een fooi geef je echt aan dat de service buitengewoon goed was. Italianen zijn van nature gastvrij, in de meeste bars en restaurants werkt echt horecapersoneel (en nauwelijks studenten) dus voor hen is een hoog serviceniveau eigenlijk heel normaal. Alleen als het echt uitzonderlijk goed is, geef je een flinke fooi. Als je fooi geeft, tel je dit liever niet op bij de rekening als je met je credit card betaalt. Een contante fooi wordt het meest gewaardeerd!”

Fooi Italie

7. Frankrijk 🛌 🚘

Taxi
Je kunt het bedrag van de taxirit in Frankrijk naar boven afronden.

Restaurant
In restaurants in Frankrijk is het niet noodzakelijk om een fooi te geven tenzij de service erg goed was. Je kan dan een fooi van 5 tot 10% van de rekening geven.

Hotel
In een hotel is een fooi van €1 per bagagestuk gewenst.

Gids
Gidsen ontvangen meestal tussen de €2 en €5 fooi. In Frankrijk wordt ook verwacht dat je museumgidsen tussen €1 en €2 fooi geeft.

Fooi Frankrijk

8. Griekenland 🛌 🚘

Taxi
Je kunt de prijs van de taxirit afronden tot ongeveer een euro.

Restaurant
Het is gebruikelijk om een 10% fooi te geven van het totaalbedrag.

Hotel
Fooi geven in hotels in Griekenland is niet noodzakelijk, maar een bijdrage van €1 euro per bagagestuk wordt zeer gewaardeerd.

Gids
Het kost meestal tussen de €4 a €6 per persoon voor een tourgids voor groepstours.

Gjalt, Griekseeilanden.nl, Griekenland expert

“Het is in Griekenland gebruikelijk en gewaardeerd om fooi te geven. Vanzelfsprekend alleen bij een juiste en correcte verleende service. Denk hierbij aan een interessante excursie met een reisleider, een behulpzame hotel medewerker, de vriendelijke barman, of de veilige rit naar het hotel met de taxichauffeur. Om geloofwaardig te blijven is het aan te bevelen in Griekenland niet enorme fooien te geven. Mijn ervaring is dat wanneer je extreem hoge fooien geeft dat niet gewaardeerd wordt. Je bezit deze mensen niet en je kunt ze niet kopen. Geef deze indruk ook niet te kennen aan de Grieken.”

Fooi Griekenland

9. Kroatië 🛌 🚘

Hoe te betalen in Kroatië?
In Kroatië wordt met de Kroatische Kuna betaald, hoewel ook overal euro’s geaccepteerd worden.

Taxi
Als je een taxi neemt is het aan te raden het bedrag naar boven af te ronden.

Restaurant
Meestal is de fooi bij de prijs inbegrepen. Zo niet dan is het geven van een fooi van zo’n 10% heel gebruikelijk in Kroatië.

Hotel
In de meeste gevallen zit de fooi al bij de prijs inbegrepen, daarom wordt het niet van je verwacht.

Gids
Bij het maken van een excursie is het gebruikelijk om de gids een kleine fooi te geven.

Karianne, Allesoverkroatie.nl, 8 jaar in Kroatië

“Het geven van een fooi kan een grotere impact hebben dan je misschien denkt, want de meeste horecamedewerkers in Kroatië hebben alleen tijdens het toeristische seizoen een baan. Ook al is het maar een paar Kuna extra na het drinken van een kopje koffie, alle kleine beetjes helpen. Ook de Kroatische klanten beseffen dit. Samen met vrienden een kopje koffie drinken op een terrasje is in Kroatië een belangrijke sociale bezigheid en de meeste Kroaten ronden het te betalen bedrag naar boven af, een gewoonte waar ze niet eens meer bij stil staan.”

Fooi Kroatie

10. België 🛌 🚘

Taxi
Je kunt het bedrag van de taxirit in België naar boven afronden.

Restaurant
Het is gebruikelijk in België om rond de 10% fooi te geven in een restaurant. Controleer wel altijd eerst of de servicekosten zijn inbegrepen in het totaalbedrag, dan is een fooi niet nodig.

Hotel
In een hotel is een fooi van € 1 per bagagestuk gewenst.

Gids
Een fooi geven is niet nodig, maar een klein gebaar kan geen kwaad. Neem daarom wat kleingeld mee om aan het einde van een excursie te overhandigen.

Reisblogger Sabine de Witte van YourAmbassadrice.com, bezocht meer dan 150 bestemmingen

“Fooien kunnen in het buitenland nogal eens voor problemen zorgen vanuit onwetendheid. In sommige landen zoals in China is het ronduit een belediging. Terwijl in andere landen er een verplicht percentage wordt gerekend of fooi al bij de prijs inbegrepen is.”

Fooi Belgie

Voor Skyscanner zet Sabine vijf tips op een rij:

  1. Check de bon. Als hier ‘service charge’ of iets dergelijks opstaat, dan zit de fooi bij het totaalbedrag inbegrepen en hoef je dat niet apart te geven.
  2. Zorg voor kleingeld. Koop op het vliegveld bij aankomst bijvoorbeeld iets kleins zoals kauwgom of water en betaal met biljetten. Het wisselgeld kun je makkelijk gebruiken om een fooi geven als dat nodig is.
  3. Zo geldt bijvoorbeeld voor Zuid-Amerika: geef fooi het liefst in dollars of euro’s, maar in landen als Argentinië kun je geen dollars krijgen en is het voor personeel dus ook lastiger wisselen. Goed om rekening mee te houden.
  4. Ook handig om rekening mee te houden: in Islamitische landen is het geven van fooi de taak van de man.
  5. En als je het niet zeker weet: met 10% zit je bijna altijd goed!

Bekijk ook deze video en kom te weten wat Nederlanders vinden van fooi geven en waarom het zo moeilijk is!

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.

Graag nu op reis? Bekijk de prijzen van populaire bestemmingen: