Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie 10 indrukwekkende kastelen in het Verenigd Koninkrijk

Alle artikelen

10 indrukwekkende kastelen in het Verenigd Koninkrijk

Imposante forten rijzend uit een groen landschap, stoomtreinen op de achtergrond en indrukwekkende ruïnes van een ooit zo machtige vesting; in alle hoeken en gaten van het Verenigd Koninkrijk vind je de meest indrukwekkende kastelen. Skyscanner maakt een top-10 selectie.

1. Leeds Castle, Engeland

Er zijn maar weinig kastelen zo mooi als Leeds Castle. Het kasteel in Maidstone, Kent, is zo’n kasteel dat je alleen in Disneyfilms of op ansichtkaarten ziet. Dat heeft alles te maken met het feit dat Leeds Castle al negenhonderd jaar oud is en omringd met een magisch landschap, waar valken door de lucht vliegen en zwanen in het meer dobberen. Heel rustig zal het hier overigens niet zijn, want Leeds is een van de meest populaire kastelen van het Verenigd Koninkrijk. Vermijd daarom het hoogseizoen en bezoek het kasteel tussen oktober en maart. De toegangsprijs is redelijk prijzig (volwassenen £24, kinderen £16), maar dan mag je wel een jaar lang zo vaak terugkomen als je wilt.

Bekijk ook: de 10 mooiste vestingsteden van Nederland

Leeds Castle

Credit: ©VisitEngland/VisitKent

2. Corfe Castle, Engeland

Tussen de heuvels van Purbeck doemt het Corfe Castle op, een waanzinnige ruïne van meer dan duizend jaar oud. Dit romantische kasteel stamt uit de elfde eeuw en werd gebouwd door William de Veroveraar als verdedigingsfort tijdens de Engelse Burgeroorlog. Ontdek het verhaal van de zesweekse belegering voor je de heuvel beklimt om het fantastische uitzicht te bewonderen. Eenmaal op de top kun je de stoomtrein zien denderen in het landschap achter het kasteel – een magisch plaatje dat recht uit een film lijkt te komen. Tickets kosten £8,18 voor volwassenen en £3,86 voor kinderen.

Corfe Castle

Credit: ©VisitEngland/Weymouth and Portland Borough Council/Cycle West – Tim Pestridge

Boek hier meteen je ticket naar Engeland!

 

3. Warkworth Castle, Engeland

Het Warkworth Castle is zo indrukwekkend, dat het moeilijk te geloven is dat de foto’s ervan niet bewerkt zijn met Photoshop. De kruisvormige mast in het midden, de imposante torens en de omwalling zijn nog bijna helemaal intact, ondanks het feit dat dit kasteel al ruim zeshonderd jaar bestaat. Warkworth Castle was ooit het thuis van de machtige Percy-familie, die een significante rol speelde tijdens de oorlog tussen Engeland en Schotland. Een van de bewoners, Harry Hotspur, werd door Shakespeare onsterfelijk gemaakt in Henry IV. Mis de privé kapel niet, die uit een stok rots werd gekerfd en maak een tochtje over het meer met de boot. Tickets kosten £5,40 voor volwassenen en £3,20 voor kinderen.

Bekijk ook: de 15 mooiste kastelen ter wereld

 

 

 

4. Edinburgh Castle, Schotland

Vroeger een verdedigingscitadel, inmiddels een nationaal monument en het meest beroemde kasteel van het Verenigd Koninkrijk is het Edinburgh Castle. De populaire bezienswaardigheid bevindt zich op een vulkanische rots en domineert de skyline van Edinburgh in Schotland. Aanschouw het kasteel van onderaf voordat je je weg vervolgt naar de Esplanade, die jaarlijks als decor geldt voor het Edinburgh Military Tattoo-evenement in augustus. Bewonder de Schotse kroonjuwelen (een kroon, scepter en zwaard) en de Stone of Destiny, waar Schotse koningen eeuwenlang werden gekroond. Bezoek je het Edinburgh Castle vlak voor enen, dan ben je op tijd om de wissel van de wacht te zien. Volwassenen betalen £16,50 entree, kinderen £9,90. Koop je je ticket online, dan krijg je Fast Track-tickets zonder extra kosten waardoor je niet in de rij hoeft te staan.

5. Stirling Castle, Schotland

Eenmaal bij het Stirling Castle aangekomen kijk je zo 75 meter de diepte in – nog voordat je goed en wel naar het kasteel hebt gekeken, zal de omgeving een hoop oh’s en ah’s opleveren. Als onderdeel van het onstuimige verleden en turbulente geschiedenis van Schotland werd het Stirling Castle herhaaldelijk belegerd, in zowel succesvolle als minder succesvolle strijden. Bekijk waar de Schotse Koningin Mary werd opgegroeid, bezoek de Koninklijke Kapel en bewonder de Great Hall; het indrukwekkende houten plafond en de stenen open haarden maken Stirling Castle tot een van de meest majestueuze middeleeuwse gebouwen van Schotland. Tickets kosten £14,50 voor volwassen en £8,70 voor kinderen. Ook voor dit kasteel geldt: wie vooraf en online tickets koopt, hoeft niet in de rij staan en krijgt Fast Track-tickets zonder extra kosten.

Bekijk ook: Schotland in 11 spectaculaire foto’s

 

Stirling Castle

Credit: ©Salvatore Conte/Thinkstock

Zelf naar Schotland? Boek nu je ticket!

6. Eilean Donan Castle, Schotland

Het Eilean Donan Castle is gevestigd op een eiland in Loch Duich in de Schotse regio Highland, op 800 meter afstand van Dornie. Rijzend uit het water en omgeven door bergen is dit deze dertiende eeuwse vesting een van de meest gefotografeerde en gedocumenteerde kastelen van Schotland. In 1719 werd het middeleeuwse fort opgeblazen en was het Eilean Donan Castle ruim tweehonderd jaar niets anders dan een ruïne. Tot luitenant en kolonel John MacRae-Gilstrap in 1911 het eiland opkocht en twintig jaar besteedde aan de renovatie van het kasteel. Bezoek de barakken, de banketzaal en de slaapkamers voor je vanaf de stenen brug je eigen snapshot kan maken van dit prachtige kasteel. Tickets: £7 voor volwassenen en £17 voor een familie van twee volwassenen met maximaal drie kinderen.

Eilean Donan

Credit: ©johncopland/Thinkstock

 

7. Conwy Castle, Wales

Dit kasteel is onderdeel van de beroemde Iron Ring, de serie imposante kastelen die Koning Edward I bouwde aan de kust van Noord-Wales, volgens velen het meest ambitieuze middeleeuwse bouwproject in Europa. Het meeste geld stopte de Koning in de constructie van het Conwy Castle. Hij besteedde vooral aandacht aan de verdedigingsdetails: zo bouwde hij acht massieve torens en een paar extra versterkende poorten. De locatie van het kasteel, op een smalle rots, zorgt uiteraard voor een spectaculair uitzicht. Slenter langs de omwalling en aanschouw het waanzinnige uitzicht op de bergen en de zee. Tickets kosten £6,75 voor volwassenen en £20,25 voor een familie van twee volwassenen en alle kinderen jonger dan 16 jaar.

Bekijk ook: Eten en slapen in monumenten en industrieel erfgoed

 

 

Goedkoop naar Wales? Dat kan!

8. Carreg Cennen Castle, Wales

Gebouwd op kalkstenen kliffen die uitsteken boven de Cennenrivier was het Carreg Cennen Castle geen makkelijk doelwit voor indringers. Bezoekers van nu moeten hun spieren ook aan het werk zetten, want vanaf de parkeerplaats tot de muren van het kasteel moet je een flink stuk omhoog lopen. Ben je boven, dan weet je dat het de moeite waard is geweest: het uitzicht over de groene vallei en de Black Mountains zijn onvergetelijk. De highlight van het bezoek is echter de afdaling naar de grot, die ooit werd gebruikt als schuilplaats. Huur een vuurkorf wanneer je de tickets koopt om de grot mee te ontdekken. Volwassenen betalen £4, een familie van twee volwassenen en alle kinderen jonger dan 16 jaar £12.

9. Dunluce Castle, Noord-Ierland

Afbrokkelende stenen torens rijzen op uit het diepe landschap van County Antrim in Noord-Ierland, dat samen met de Atlantische Oceaan het decor vormt van het magische Dunluce Castle. Bewandel de imposante brug tot je de dramatische ruïnes bereikt van wat vroeger een machtige en defensieve vesting was, bezet voor meer dan een millennium. Download de gratis app voor een tour met live-animatie van een gereconstrueerd kasteel. Tickets: £5 voor volwassenen, £3 voor kinderen.

Bekijk ook: 5 roadtrips door Ierland

Dunluce Castle

Credit: ©Chris Hill Photographic

Boek nu je ticket naar Ierland!

10. Carrickfergus Castle, Noord-Ierland

Carrickfergus aan de noordkust van Belfast Lough was ooit een erg gewilde vesting en werd door de jaren heen om en om belegerd door de Schotten, Ieren, Engelsen en Fransen. De indrukwekkende collectie kanonnen bewijst de vele actie die hier plaatsvond. Het middeleeuwse kasteel kijkt uit over de haven vanaf de rotsachtige kaap waar het op gebouwd is, dat wederom zorgt voor een te gek uitzicht. De dertiende eeuwse omwalling, het zestiende eeuwse pakhuis en de achttiende eeuwse barakken maken het Carrickfergus Castle de perfecte plek om meer te weten te komen over de Ierse historie. Ticketprijzen zijn £5 volwassenen, £3 voor kinderen.

Carrickfergus Castle

Credit: ©Tourism Ireland

*Geplaatst juni 2016. Eventuele prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijziging en/of beschikbaarheid.

Meer reistips over het Verenigd Koninkrijk? Bekijk dan ook:

10x gratis doen in Londen

24 uur in Edinburgh

Toffe tip: een Harry Potter-vakantie

7 Koninklijke attracties in Londen

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.