Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Stedentrip Athene: top 8 dingen te doen en bezienswaardigheden

Alle artikelen

Stedentrip Athene: top 8 dingen te doen en bezienswaardigheden

De Griekse hoofdstad Athene is een aaneenschakeling van antieke bezienswaardigheden, musea, fijne cafés in aangename wijken, eeuwenoude ruïnes en tempels zoals het Parthenon. Maar, de echte charme van Athene zit vooral in de Griekse gastvrijheid. De vriendelijke locals zullen je het idee geven dat je in een groot dorp rondloopt en niet in een miljoenenstad. Hier 8 tips van Skyscanner voor je stedentrip Athene!

Boek nu Athene

1. Ren naar de top van de Akropolis

De Akropolis, in het Grieks: hoogste punt, is een van de meeste bezochte toeristische bezienswaardigheden in Europa en naar Athene reizen zonder dit Atheense bouwkunstwerk te hebben gezien is de grootste fout die je kunt maken. Om de mensenmenigte te vermijden en deze beroemdheid even voor jezelf te hebben, trek je om 08.00 uur ’s ochtends een (voorzichtig) sprintje over het marmeren pad dat naar het Parthenon, de tempel gewijd aan Godin Pallas Athena op de top van de Akropolis, leidt. Andere bijzondere gebouwen om je aan te vergapen zijn onder meer de Nikè-tempel, het Erechtheion of het theater van Dionysos. De laatste is een grote ruimte die wel eens 17.000 toeschouwers heeft gehuisvest die kwamen om te luisteren naar de beste werken van de grootse Griekse tragediedichter Sophocles.

2. Ontdek de Elgin Marbles

In 2009, opende het Akropolismuseum eindelijk haar deuren en du moment werd het uitgeroepen tot een van de beste musea in Europa. Wandel door het interieur dat baadt in het mooiste licht en neem de tijd om de marmeren ornamenten en sculpturen te bewonderen naast beelden gemaakt door de grootste Griekse kunstenaars. Pak vervolgens de volgende etage mee; daar zie je maquettes van friezen (een fries is een uitgebreide, verhalende voorstelling van mensen, mythologische figuren en/of dieren, bron: Wikipedia) die ooit het Parthenon versierden. Veel marmeren werken ontbreken, sommige zijn nooit teruggevonden, anderen hebben een plek gekregen in het British Museum in Londen (de beroemde en controversiële Elgin Marbles) maar de overgebleven marmeren stukken zijn grandioos. Vergeet niet om ook een blik te werpen op het Parthenon, dat je door de glazen wanden van het museum ziet.

3. Bewonder het uitzicht vanaf Lycabettusheuvel

De Lycabettusheuvel (Lykavittós) is een opmerkelijke heuvel in de Griekse hoofdstad van 277 meter hoogte. Een letterlijk, bijzonder hoogtepunt in de moderne stad Athene, het domineert de stad en geeft je een geweldig uitzicht. Om naar de top te komen hoef je niet per se te wandelen, er gaat een kabelbaan die je trakteert op een fijn ritje door de lucht met view. Eenmaal op de top van Lycabettus, zie je in een oogopslag het stadion Panathinaiko, de tempel van Zeus en de Akropolis. Geloof ons: er is geen betere manier dan dit om Athene in je op te nemen.

Bekijk stedentrips Athene

4. Proef de Griekse koffie in Plaka

In Athene is koffie meer dan een warme drank die je dagelijks drinkt: het is een instituut, een lifestyle, onderdeel van de cultuur. Als je een koffieamateur bent, begeef je dan richting Pláka – een sprankelende wijk met een doolhof van steegjes en straten aan de voet van de Akropolis. Deze wijk, de oudste van de stad, wordt geroemd om z’n koffiecultuur. Dwaal door de middeleeuwse straten en Byzantijnse steegjes en stop ergens voor een welverdiende koffiepauze. Een tip? Wij raden Yiasemi aan. Hier krijg je een stevige bak Griekse koffie geserveerd op een origineel terras dat is verspreid over smalle trappen.

5. Doe een wijnproeverij van lokale Griekse wijnen

Houd je van Griekse wijnen? Zeer waarschijnlijk moet je het antwoord hierop schuldig blijven omdat Griekse wijnen niet veel buiten het land geschonken worden. Maar, de Griekse wijnen verdienen een nadere kennismaking. Profiteer dan van het feit dat je in Athene bent om enkele lokale wijnen te proeven bij By The Glass, een van de bars die exclusieve Griekse wijnen schenkt. Proef een Malagousia – een zeer aromatische witte wijn of ga voor een Mavrotragano, een fruitige rode wijn. Je kunt je overigens geen buil vallen aan de wijnproeverij: de bar serveert al glazen vanaf €0,50.

6. Dompel jezelf onder in de Griekse geschiedenis

Gedurende 1200 jaar, was het zenuwcentrum van Athene de Agora, een markt waar het dagelijkse leven zich afspeelde en veel meer was dan een plek om je dagelijkse brood te kopen. Socrates bijvoorbeeld hield hier graag uitgebreide redes en de Agora was ook de thuisbasis van enkele van de meest belangrijke gebouwen in de stad. De tempel van Hephaistos, een van de best bewaarde klassieke tempels van het land – domineert de Agora. Neem plaats in de schaduw tussen de zuilen en bewonder dit uniek stuk geschiedenis tijdens je bezoek aan Athene, vanaf de top van de tempel ligt 2500 jaar historie aan je voeten.

7. Dwaal langs Romeinse ruïnes

Athene is een mengeling van verschillende periodes uit de geschiedenis, in letterlijke zin. Zo is er het Forum Romanum, waar je Romeinse ruïnes vindt. De Romeinen bouwden hier hun stadsmarkt, de Romeinse Agora, tijdens de regeerperiode van Julius César. In de buurt van deze plek zie je het bekendste bouwwerk, de Toren van de Winden, een indrukwekkend achthoekig exemplaar dat ooit diende als zon- en windwijzer. Om de hoek vind je de leuke wijk Plaka, (zie punt 4). Het was ook een ceremoniële plek voor derwisjen tijdens de Ottomaanse periode.

8. Zie de haven van Piraeus

Het is echt onmogelijk om een stedentrip Athene te doen en dan de haven van Piraeus over te slaan. De haven is zowel het kloppende industriële hart van Athene als de plek van waaruit de ferry’s vertrekken naar de mooiste Griekse eilanden in de Egeïsche Zee. Piraeus is overigens ook een stad met leuke winkels, het biedt genoeg vertier om een paar uurtjes doorheen te struinen. Althans, totdat je boot vertrekt voor een zonvakantie op de Griekse eilanden. Lees daarom snel onze mini-reisgids voor 26 mooie Griekse eilanden.

Boek nu vakantie Griekenland

Zin gekregen in een vakantie Griekenland? Lees dan ook:

Mini-reisgids voor 26 mooie Griekse eilanden

Top 10 mooiste stranden op de Griekse eilanden

Top 19 te doen op Kreta: de mooiste bezienswaardigheden

9 Europese alternatieven voor ’s werelds top must-sees

De 15 spectaculairste grotten in de wereld

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.