Nieuws Inspiratie Stedentrip Rome? Dit kun je er gratis doen

Alle artikelen

Stedentrip Rome? Dit kun je er gratis doen

Wat te doen in Rome? Op een Vespa scheuren door de smalle straatjes, archeologische vondsten bewonderen in Forum Romanum en dineren langs de Tiber: benvenutti di Roma! Voor deze schoonheid betaal je echter wel een prijs en kan je stedentrip Rome al gauw duurder uitpakken dan je denkt. Gelukkig zijn er ook tal van gratis dingen die je kunt doen in de stad van La Dolce Vita. Skyscanner zocht het voor je uit.

Rome is een openluchtmuseum

Waarom veel te dure tickets betalen voor het Colosseum, het Forum Romanum of de Sixtijnse Kapel in vaticaanstad als Rome één groot openluchtmuseum is? Nog voordat je bij een van deze drie musea bent, loop je al voorbij de mooiste hotspots die gewoon gratis te bezichtigen zijn. Begin bij Piazza Navona en en bewonder de beroemde Fontana dei Quattro Fiumi van Bernini. Loop via Via del Salvatore binnen vijf minuten naar het iconische Pantheon, bekijk de dagelijkse vlooienmarkt op Via di Pietra, gooi een muntje in de Fontana di Trevi en ga tot slot mensen kijken op de Spaanse Trappen. Hier start overigens iedere dag om 9.50 en 16.50 uur een gratis wandeltour, met een gids die je meevoert langs alle historische bezienswaardigheden. Wel even reserveren!

Bekijk ook: 12x doen met je kids in Rome

Piazza Navona, Rome

Ga picknicken bij Villa Borghese

Met haar lanen, weiden, meertjes, historische panden en fonteinen is Villa Borghese een van de mooiste parken van Italië. De meesten komen naar dit park om het zomerpaleis te bezoeken, Galleria Borghese of Casino Borghese. En dat terwijl het park al zo bijzonder is van zichzelf! Zoek daarom een andere ingang en struin over de groene wandelpaden of zoek een plekje bij een boom met een fijn boek. Of nog beter: haal een stuk pizza en een fles wijn, neem een kleedje mee en ga picknicken bij een van de vele fonteinen rondom Villa Borghese. Scheelt je weer een dure lunch én je hebt altijd een plekje in de zon!

Villa Borghese, Rome

Struin door de Joodse ghetto

De arbeiderswijk Trastevere staat bekend om haar super goedkope restaurantjes, levendige sfeer en als locatie voor verschillende evenementen die ’s zomers pal langs de rivier de Tiber worden gehouden. Maar wie vanaf Ponte Paletino iets verder doorloopt dan Isola Tiberina, komt uit bij een wijk die maar weinig bezocht wordt door het massatoerisme, namelijk de Joodse ghetto. Wie ronddwaalt door de straten rondom de Basiliek van Santa Maria zal galeries vol kunst, foto-exposities, vintage kledingwinkels, kosher bakkerijen en lokale trattoria’s ontdekken. Zo ben je én even weg van de hectiek van de stad én zie je Rome eens van een andere kant. Voor noppes!

Bekijk ook: deze wijk in New York kende je vast nog niet

Joodse Ghetto, Trastevere, Rome

Bewandel de Romeinse wegen

Imposante dennen, Romeinse ruïnes en archeologische catacomben: een combinatie van deze drie kun je in de Italiaanse hoofdstad gewoon gratis zien, namelijk op Via Appia. Samen met Via Latina, Via Flaminia en Via Salaria is Via Appia een van de belangrijkste oudste Romeinse wegen. De weg liep van Rome aan de westkust tot aan Bindisi aan de oostkust. Vanuit de stad begint de weg bij de Porta San Sebastiano en loopt door het Parco Appia Antica. Naast mijlstenen, grafmonumenten, kerken en catacomben kom je onderweg ook de restanten van het Circus van Maxentius tegen; een renbaan zoals het Circus Maximus, maar dan beter bewaard gebleven.

Via Appia, Rome

Vergaap je aan mozaïek

Wie vanaf het vliegveld naar het centrum van Rome gaat, komt hoogstwaarschijnlijk uit op busstation Termini. De meesten pakken vanaf hier de bus of metro naar het historische centrum, terwijl dit oostelijke deel van Rome eigenlijk net zo interessant is. Zo vind je bijvoorbeeld op loopafstand van Termini de Basilica di Santa Prassede, waarvan de mozaïeken in de kerk het meest indrukwekkende element vormen. Paus Paschalis huurde professionele mozaïekmakers in om de apsis, de apsisboog en de triomfboog te decoreren met afbeeldingen van Christus en de Heiligen Petrus, Paulus, Praxedis en Pudentiana. Helemaal links is Paschalis zelf afgebeeld plus een inscriptie, die uitdrukt dat hij daarmee van een plaats in de hemel is verzekerd.

Ook Nederland heeft prachtige kerken en kathedralen: bekijk ze hier

Basilica di Santa Prassede, Rome

Beeld: Juan Llanos (Flickr)

Tip: Luchthavens Rome

Rome heeft 2 vliegvelden: Roma Fiumicino, het grote vliegveld waar je vanuit Amsterdam Schiphol op kunt vliegen. Je bent binnen 30 minuten in het entrum. Het is meestal goedkoper om met een budgetairline op Rome Ciampino te vliegen, hier ben je binnen 45 minuten in het centrum.

Bewonder moderne architectuur

Wie dacht dat Rome alleen bestond uit overblijfselen van archeologische vondsten, eeuwenoude ruïnes en historische gebouwen heeft het mis. Moderne architectuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het zuiden van Rome, bij het Palazza della Civiltà del Lavoro: een Italiaans meesterwerk uit het rationalisme en fascisme, ook wel bekend als het vierkante Colosseum. Het gebouw werd ontworpen in 1937 voor de Mostra Della Civiltà Romana Wereldbeurs in 1942 door drie Italiaanse architecten. Het bouwwerk is symbool voor dit district, dat door de locals ook wel het Esposizione Universale Rome, E.42 of EUR wordt genoemd.

Palazza della Civiltà del Lavoro, Rome

Bezoek musea gratis op de juiste dagen

Valt je citytrip Rome in het weekend? Op de eerste zondag van de maand kun je het Colosseum, het Palatino en de Roman Forum gratis bezoeken. Het Vaticaan Museum en de Sixtijnse Kapel zijn juist op de laatste zondag van de maand gratis te bezoeken. Ben je van midden april tot mei in Rome? Dan heb je pas echt geluk: dit valt in ‘Settimana della Cultura’. Tijdens deze gratis culturele week (precieze datum is nog onbekend) kun je alle monumenten en musea van Rome gratis bezoeken. Wil je een toespraak van de Paus meemaken? Kom dan op zondagochtend naar het plein voor de Sint Peters-Basiliek. Deze is overigens ook gratis te bezoeken, maar dan moet je soms wel uren in de rij staan.

Een klein budget en tóch slapen in het centrum van Rome? Wij hebben de volgende drie hoteltips voor je:

  • Een tweepersoonskamer in B&B Santi Quattro Al Colosseo heb je al vanaf €46* per nacht, mét uitzicht op Rome’s nummer één bezienswaardigheid.
  • Hotel Anfiteatro Flavio doet niet aan teveel poespas, maar heeft wél geweldig personeel en heeft een geweldige locatie: vlakbij het Forum Romanum. Vanaf €68* per nacht voor een tweepersoonskamer.
  • Picasso ligt vlakbij het Colloseum en ligt dus super centraal. De kamers zijn een tikje verouderd, maar als locatie het belangrijkste voor je is – dan is dit hotel een prima optie vanaf €51* per tweepersoonskamer.

Tip: Beste reistijd Rome

Rome is ontzettend populair en je zult in elke maand genoeg toeristen tegenkomen. In de zomermaanden is het heel heet en druk in Rome, dus beter vermijdt je juni – augustus. Wij raden om om in oktober of april te gaan: het is aangenaam qua temperatuur en niet te druk!

Colosseo, Rome

*bijgewerkt juli 2019. Alle prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijziging en/of beschikbaarheid.

Lees meer over Italië:

5 Italiaanse steden die je waarschijnlijk nog niet kent

De top 10 Italië van een reisjournalist

6 geweldige stranden in Italië

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.

Kaart