Nieuws Tips Hidden City Ticketing: dit moet je weten

Alle artikelen

Hidden City Ticketing: dit moet je weten

Geen rechtstreekse vlucht maar een vliegticket met tussenstop in ‘een verborgen stad’ waar jij uitstapt. Het principe van hidden city ticketing. Maar, wat zijn de consequenties als je vliegtickets boekt met deze methode? Skyscanner zocht het voor je uit en vertelt wat je moet weten over de negatieve effecten voor airlines en jou als consument.

Wat is Hidden City Ticketing?

De methode, oorspronkelijk geopperd door de jonge oprichter van de website Skiplagged, houdt in dat je goedkopere vliegtickets vindt door in de stad uit te stappen waar het vliegtuig een tussenstop maakt in plaats van op je eigenlijke eindbestemming.

Voorbeeld: een vlucht van Amsterdam naar Madrid kost €200 met een tussenstop in Parijs terwijl een vliegticket Amsterdam naar Parijs op dat moment het dubbele en dus €400 kost. Als je naar Parijs wilt boek je dus een vlucht van AMS naar PARIJS en stap je uit in de Lichtstad om zo €200 te besparen.

Maar. maar… juich nog niet te vroeg. Goedkope vliegtickets vinden is natuurlijk aantrekkelijk maar zowel voor jou als voor de airline waarmee je vliegt heeft dit negatieve gevolgen. 

1. Financiële nadelen Hidden City Ticketing

Hoewel je met die goedkope vlucht veel lijkt te besparen, zorgt hidden city ticketing op de lange termijn voor financiële nadelen en andere ongemakken. Zo merken andere vliegpassagiers die naar de eigenlijke bestemming willen vliegen dat de kosten omhooggaan vanwege beperkte beschikbaarheid van stoelen.
Hidden city ticketers gebruiken deze stoelen immers maar voor een deel van de vliegroute. Andere consumenten zijn daarvan de dupe omdat ze geen plek meer hebben of alleen op de vlucht mee kunnen tegen een veel hoger tarief. Op termijn zullen alle vliegtarieven omhooggaan omdat er lege stoelen in het vliegtuig zijn veroorzaakt door hidden city-passagiers die onderweg uitstappen. 

2. Andere reizigers zijn de pineut

Ook kan er vertraging ontstaan op een vlucht omdat een hele groep reizigers gebruikmaakt van hidden city ticketing. Andere passagiers zijn dan de pineut, net als de airline. Op een lange vlucht met tussenstop wil je immers zo snel mogelijk weer het ‘ready for take-off’ horen en geen ’30 minuten vertraging’. De airline kan er zelfs voor kiezen om te wachten op de hidden city ticketers die eigenlijk nooit van plan waren om te boarden en schopt zo de plannen van andere reizigers behoorlijk in de war.

3. Juridische gevolgen Hidden City Ticketing

Niet geheel verrassend: de website Skiplagged werd aangeklaagd door United Airlines omdat hidden city ticketing in hun kleine lettertjes staat vermeld als ‘contractbreuk’. De Amerikaanse reisorganisatie Orbitz Travel vond het tegelijkertijd ook in strijd met hun contract met United en stapte ook naar de rechter. Als je hidden city ticketing vaak gebruikt, kun je dus rechtszaken aan je broek krijgen, kun je door airlines worden geweerd en uit hun loyaliteitsprogramma worden gegooid.

4. Vergeet het inchecken van bagage

Misschien een open deur maar: ingecheckte bagage maakt geen tussenlanding zoals het vliegtuig dat doet en gaat rechtstreeks in het ruim mee naar de eindbestemming. De enige oplossing is dus het meenemen van minimale handbagage om het risico te vermijden dat de cabines vol zijn en je wel móet inchecken. Als het toch misgaat, dan kost het je veel geld om je bagage terug te krijgen en in het ergste geval ben je gewoon alles kwijt.

5. Onverwachte wijzigingen in vliegroutes

Vliegroutes veranderen regelmatig door slechte weersomstandigheden of andere factoren. Als je een vlucht boekt met een tussenstop in de stad waar je eigenlijk naartoe wilt en de route verandert plotsklaps, dan is ben je nog veel verder van huis.

Gebruik Skyscanner

Een legaal en beter alternatief voor hidden city ticketing? Het zoeken, vergelijken en boeken van goedkope vliegtickets via Skyscanner en je op de hoogte laten houden middels het Prijsalarm en deals in de nieuwsbrief.

Nog niet de juiste deal gevonden? Zoek nu dat goedkope vliegticket 👇

Meer slimme tips:

Dagaanbiedingen en deals vliegtickets vinden: zo doe je dat

Deals voor een goedkoop weekje weg

De beste tijd om vliegtickets voor de kerstvakantie te boeken

KLM Werelddeal Weken 2018: deals en inspiratie

Zo haal je alles uit je Frequent Flyer-programma

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.