Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Workation 2021: remote werken en op vakantie

Alle artikelen

Workation 2021: remote werken en op vakantie

We weten dat reizen op dit moment niet vanzelfsprekend is, maar dat betekent niet dat we geen plannen voor de toekomst kunnen maken. Daarom blijven we je van inspiratie voorzien voor als we straks weer veilig kunnen reizen.

Thuiswerken en op afstand je geld verdienen. We zijn er meesters in geworden en deden in 2020 niet anders. Zo hebben we ontdekt dat we locatie-onafhankelijk kunnen werken en dat werk en vakantie met een workation goed samengaan. Workations in eigen land en naar bestemmingen ver weg zijn niet voor niets bezig met een opmars. Hier geven we je tips over workations en het Digital Nomad Visum waarmee je voor langere tijd remote in het buitenland werkt zodra dat weer kan.

We raden je ten zeerste aan om altijd het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen en de richtlijnen van de WHO te lezen voordat je op reis gaat. Lees ook het meest actuele COVID-19 reisadvies en veelgestelde vragen over COVID-19.

De hiergenoemde informatie was correct op moment van publicatie op 23 december 2020.

 1. Wat is een workation?
 2. Waarom zijn workations zo populair?
 3. Als ik op workation ga, ben ik dan een digitale nomade?
 4. Waar moet ik op letten als ik een workation overweeg?
 5. Kan ik op workation en werken als digitale nomade in Europa?
 6. Wat is een een Digital Nomad Visum?
 7. Welke landen bieden een Digital Nomad Visum?
 8. Tips voor workation bestemmingen in 2021?
 9. Wat kost een workation en leven als digitale nomade?
 10. Veelgestelde vragen over werken in het buitenland

Wat is een workation?

Workation komt uit de startupscene in de Verenigde Staten waar bedrijven hun personeel voor nieuwe inspiratie op werkvakantie stuurden. Werk en vakantie kan in meerdere vormen. Je gaat in Nederland in een hutje op de hei zitten en doet van daaruit je werk. Of je gaat op vakantie naar een ander land en doet een aantal weken (vrijwilligers)werk. Maar je kunt ook je Nederlandse werkplek en werkzaamheden een aantal weken of maanden naar een ander land verhuizen. Om van daaruit voor je werkgever of opdrachtgevers als zzp’er te werken terwijl je in je vrije tijd het land verkent. Een workation geeft een mix van ontspanning, nieuwe inzichten, creativiteit en (hernieuwd) werkplezier plus een weggewerkte klussenlijst.

Remote werken in het buitenland

Waarom zijn workations zo populair?

Workations waren al in opkomst, maar meer vanuit bedrijven. Op een andere plek en in een andere omgeving krijg je nieuwe inzichten en werk je soms veel efficiënter. Maar, in 2020 zijn we door corona vrijwel allemaal thuis en remote gaan werken. We hebben ontdekt dat je in veel beroepen flexibel bent en dat je je werk thuis en op heel veel andere plekken kunt doen. Weg met dat vaste kantoor. Voor veel beroepen maakt het niet uit waar je de laptop openklapt, zolang er maar goede wifi is. Wat is er dan leuker om dat op een inspirerende vakantieplek te doen? Touroperators waaronder TUI, hotels en landen doken op de workation. Zo introduceerden Dubai en Estland het Digital Nomad Visum en lokte Hawaii workation-vierders met een gratis vliegticket.

Digital Nomad Austin Distel

Als ik op workation ga, ben ik dan een digitale nomade?

De begrippen liggen in elkaars verlengde, maar op workation gaan maakt je niet per definitie een digital nomad. Je kunt op workation gaan in Nederland en een paar weken of dagen werken vanuit een huisje in het bos. Dan ben je nog geen digitale nomade. Als digitale nomade geniet je van een uitgebreide werkvakantie, met een verblijf in een ander land of meerdere landen. Soms zonder einddatum. Digital nomads zijn vaak freelancers die schrijven over hun reizen en via social media hun volgers mooie beelden voorschotelen. Zij werken remote, op meerdere locaties in cafés, op co-working plekken en zelfs vanuit hun hangmat. Of dat nu in Thailand is, op Bali of Ibiza. Daar waar de wifi werkt en goede koffie is, is de digitale nomade te vinden.

Workation en werken als digital nomad

Waar moet ik op letten als ik een workation overweeg?

Hier een paar zaken die je moet overwegen en meenemen in je planning als je plannen voor een workation hebt:

 • Bepaal waarom je op workation zou willen en naar welke bestemming.
 • Overleg de wens voor een workation met je werkgever en/of leg je idee aan opdrachtgevers voor.
 • Raadpleeg instanties die je verder kunnen helpen zoals de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst en de ambassade van het land waar je naartoe wilt voor een workation voor korte of langere tijd.
 • Doe research of de wifiverbindingen goed zijn op de locatie waar je wilt werken en of je co-working mogelijkheden hebt met goede werkplekken.
 • Regel een toeristenvisum, werkvisa of een Digital Nomad Visum op tijd als je buiten de EU op workation wilt.
 • Zoek een prettige accommodatie, een hotel of hostel, of huur een kamer of een huis in een veilige buurt.
 • Zorg dat je een geldbuffer hebt als je voor langere tijd in een ander land gaat werken, je weet nooit voor welke onverwachte omstandigheden je komt te staan.
 • Ken het coronabeleid en andere specifieke regels in het land of de landen waar je naartoe wilt reizen.
Costa Rica remote werken

Belangrijk in coronatijd: let op je veiligheid

Bekijk voordat je een boeking maakt of een contract afsluit, het actuele reisadvies en de situatie in het land van jouw keuze. Of het nu om corona gaat of andere actuele gebeurtenissen. Helaas worden we regelmatig door de realiteit ingehaald, maak je keuzes daarom vooral bewust en weloverwogen in deze coronatijd. Houd je ook aan de geldende coronaregels, houd afstand en draag een mondmasker. En wees flexibel in het aanpassen van reisplannen als de actualiteit daar om vraagt.

Skyscanner helpt je daarbij met het vinden van vliegmaatschappijen waar je flexibele tickets boekt en geeft informatie over hygiënemaatregelen van hotels.

Informeer naar importregels

Als je in het buitenland wilt werken, moet je computerapparatuur en soms bepaalde werkuitrusting meenemen. De basis is meestal een laptop met muis inclusief oplader en powerbank. Maar, misschien zijn er ook geneesmiddelen die je moet innemen. In het land waar je wilt werken, kunnen dan speciale voorschriften gelden. Informeer daarom vooraf bij de douane of de ambassade van het land waar je naartoe reist of je alles wat je nodig hebt, mee mag nemen.

Kan ik op workation en werken als digitale nomade in Europa?

Als inwoner van Nederland heb je een groot voordeel als je je werkplek wilt verhuizen naar een ander Europees land. Binnen Europa geldt vrij verkeer van goederen, diensten en mensen. Doorgaans mag je als EU-burger overal in de Europese Unie werken zonder werkvergunning. Zelfstandigen en freelancers hebben in Europese landen nooit een werkvergunning nodig.

Voor een workation of werken als digital nomad kun je bijvoorbeeld goed terecht in Spanje of Portugal. Mooie landen met lekker weer, meestal goede wifi en op een aantal vlakken goedkoper dan Nederland. Maar, het is niet zo dat je onbeperkt in een Europees land kunt verblijven zonder een aantal zaken te regelen. In Spanje bijvoorbeeld moet je na een verblijf van drie maanden een NIE (Número de Identidad de Extranjero) aanvragen, een soort BSN-nummer. Ook moet je weten dat je minimaal vier maanden in een kalenderjaar in Nederland moet verblijven zodat je in Nederland ingeschreven blijft. Laat je daarover goed informeren, bij de Kamer van Koophandel kunnen ze je hierover meer vertellen.

Workation Dubai remote werken

Wat is een Digital Nomad Visum?

Werken mag je in principe overal zolang je als toerist ergens naartoe reist. Of dat nu met een toeristenvisum is of zonder visa. Geen haan die ernaar kraait als jij af en toe in een café wat werkt. De zaak verandert wanneer je langere tijd in een land buiten de EU wilt verblijven en wilt reizen en werken. Een reguliere werkvergunning krijg je meestal pas als je lokaal werkt en een contract hebt in het gekozen land. Dit kan ook via een Nederlandse werkgever die dat voor je regelt.

Als digitale nomade werk je meestal zelfstandig voor Nederlandse opdrachtgevers en wil je langer ergens werken en wonen dan de maanden die gelden voor een toeristenvisum. Een werkvergunning krijg je niet zomaar en heb je meestal ook niet nodig. Daar tussenin zit het Digital Nomad Visum, ook e-Residency genoemd. Het geeft je een legale status als reizende professional die toch aanspraak kan maken op voorzieningen in een land. En, net zoals een toeristenvisum, kun je dit vrij snel regelen zonder eerst een berg paperassen aan te leveren. Je moet meestal wel kunnen aantonen dat je voor langere tijd inkomen hebt. Ook verschillen de vereisten per land.

Digital Nomad Visum
Nog een keer Digital Nomad Austin Distel aan het werk.

Welke landen bieden een Digital Nomad Visum?

In Europa bieden onder meer Portugal en Duitsland al een tijd visa voor digitale nomaden of freelancers. Ook Estland heeft in 2020 een Digital Nomad Visum geïntroduceerd, daarmee mag je twaalf maanden lang in het land verblijven in plaats van drie met een toeristenvisum.

Kroatië introduceert speciaal visum

Kroatië werkt aan een programma voor digitale nomaden zodat bijvoorbeeld schrijvende freelancers in het land komen wonen, werken en vakantievieren. Deze speciale visa heb je echter niet nodig als inwoner van een EU-land. Zo heb je als Nederlandse freelancer of digital nomad een reguliere verblijfsvergunning in Duitsland vrij snel geregeld. Dan kun je als Freizügigkeitsberechtigter (in de Google Translate: persoon die recht heeft op vrij verkeer) aan de slag.

Landen met Digital Nomad Visum

Wil je op workation in landen buiten de Europese Unie, dan heb je vrijwel altijd een werkvergunning of werkvisum nodig als je langer blijft dan een toeristenvisum toelaat. Landen die een Digital Nomad Visum uitgeven zijn: Australië, Anguilla, Antigua en Barbuda, Barbados, Costa Rica, Dubai, Georgië, Kaaimaneilanden, Mexico, Noorwegen en Thailand. Mauritius werkt momenteel aan een Digital Nomad Visum.

Tot slot Noorwegen, dat niet tot de Europese Unie behoort, maar wel Schengengebied is. Zij bieden een speciaal visum voor wie een tijd wil wonen en werken op Spitsbergen. Hoe remote wil je het hebben?

Remote werken op Spitsbergen

Tips voor workation bestemmingen in 2021

Als je helder hebt waar je naartoe wilt, bekijk dan eerst op Nederlandwereldwijd.nl of het land geopend is voor reizigers zodat je daar veilig kunt wonen, werken en reizen. Bekijk ook of het land werkvisa voor reizigers heeft die een aantal maanden of langer in het land willen werken. Hier een paar ideeën voor landen waar je met een Digital Nomad Visum voor langere tijd aan de slag kunt en geniet van een workation:

Workation Dubai

In 2020 heeft Dubai een remote werk- en reisvisum geïntroduceerd. Als je een fee betaalt van $287,- mag je er 12 maanden legaal op afstand werken. Het geeft je ook toegang tot woonruimte, digitale middelen en scholing die uiteraard zelf regelt en betaalt. Om het visum te krijgen, moet je wel een contract kunnen overleggen van je werkgever of kunnen aantonen dat je een eigen onderneming runt en daarmee minimaal een inkomen van $5000,- per maand genereert. Plus een zorgverzekering hebben die geldig is in de Verenigde Arabische Emiraten en een paspoort dat minimaal 6 maanden geldig is. Is dat het geval, dan ligt Dubai met z’n duizelingwekkende wolkenkrabbers, souks en stranden van Palm Jumeirah eiland aan je voeten.

Dubai is tot nu toe relatief mild getroffen door de coronapandemie en de Verenigde Arabische Emiraten zijn half december 2020 begonnen met vaccineren. Wel gelden strikte regels, zo moet je bij aankomst op Dubai International Airport (DXB) de COVID-19 DXB (Dubai) smart app downloaden en een negatieve PCR-test overleggen die maximaal 96 uur vóór vertrek is afgenomen.

Bekijk hier het actuele reisadvies voor Dubai en de Arabische Emiraten

Burj Khalifa Dubai

Workation Barbados

Werken op het tropische Barbados lonkt nu het eenvoudiger is om een jaar lang remote te werken vanaf het eiland. Barbados heeft relatief weinig coronabesmettingen, maar de toeristen blijven weg. Daaronder heeft de economie flink te lijden. Daarom is er nu de ‘Barbados Welcome Stamp’, een soort digital nomad visum waarmee je legaal mag werken vanaf droomstranden zoals Carlisle Bay of Bottom Beach. Zonder dat je lokale belasting betaalt, je draagt gewoon af aan de Nederlandse Belastingdienst in dat jaar. De Welcome Stamp krijg je niet cadeau, deze kost je $2000,- per persoon. Ook moet je kunnen aantonen dat je in dat jaar minimaal $50.000,- per jaar verdient en negatief bent getest op corona. Bij aankomst moet je 48 uur in quarantaine. Daar krijg je dan wel een heel bijzondere werkplek en levenservaring voor terug.

Bekijk hier het actuele reisadvies voor Barbados.

Workation Mauritius

Wat een vooruitzicht om een tijd remote te kunnen werken en wonen op Mauritius. In dit tropische paradijs dat ten oosten van Madagascar in de Indische Oceaan ligt, schijnt altijd de zon. Uiteraard heeft het de mooiste stranden, maar ook de enerverende hoofdstad Port Louis en de uitzonderlijke natuur van de zevenkleurige Charamel-heuvels. Het land werkt momenteel aan een digital nomadvisum waarmee je 12 maanden in het land mag verblijven. Het idee is om ‘post-COVID-19’ meer reizigers aan te trekken die er ook een tijd willen werken en zo bijdragen aan de lokale economie.

Mauritius heeft een van de laagste coronacijfers in de wereld en is daarmee een van de veiliger bestemmingen. Als je ernaartoe reist, moet je wel 14 dagen in quarantaine en een negatieve PCR-Covid-19 testuitslag kunnen laten zien.

Bekijk het actuele reisadvies voor Mauritius

Remote werken op een tropische bestemming

Workation Georgië

Geen tropische stranden, maar een avontuurlijke bestemming met als creatieve, vernieuwende hoofdstad Tblisi. Georgië had in 2020 relatief weinig coronabesmettingen, hoewel op moment van schrijven het aantal toch toeneemt. Door de pandemie is het aantal toeristen dramatisch afgenomen. Om remote werkenden aan te trekken en de economie te stimuleren, heeft het land het visum ‘Remotely from Georgia’ gelanceerd. Bedoeld voor freelancers, werknemers in loondienst en ondernemers die 360 dagen in het land willen verblijven.

Hiervoor is een geldig paspoort of ander reisdocument vereist. Ook moet helder zijn in welk land je de laatste 14 dagen bent geweest in verband met de coronapandemie en waar je verblijft in Georgië. En moet je bij aankomst 8 dagen in quarantaine.

Wie weet, is 2021 het jaar waarin je op afstand gaat werken in dit land van de machtige bergen bij Kazbegi, de wijngaarden van Telavi en mooie kloosters zoals het Gelati klooster in Kutaisi.

Bekijk het actuele reisadvies voor Georgië.

Wat kost een workation en leven als digitale nomade?

Een workation en leven als digitale nomade kan kostentechnisch interessant zijn. Hoe voordelig het uitpakt, hangt helemaal af van de werkvakantielocatie en van je eigen wensen. Wil je gaan werken vanuit Zwitserland, Australië of de Bahama’s, dan hangt daar een ander prijskaartje aan dan wanneer je kiest voor Thailand of Bali. Ook hangt het af van de eisen die je aan woonruimte stelt. Een hostel is nu eenmaal goedkoper dan een huis huren. Bepaal eerst je budget en wat je bespaart door een tijd niet te wonen (verhuur je huis) en werken in Nederland. Bekijk daarnaast wat je moet uitgeven aan vliegtickets, accommodatie en eventuele extra kosten zoals te huren kantoorruimte, wifikosten en de kosten voor een visum.

Als je gaat werken in een Europees land, bespaar je op dure vliegtickets en hoef je niet te betalen voor een werkvisum. Maar, de kosten voor woonruimte en levensonderhoud blijven waarschijnlijk redelijk vergelijkbaar met die in Nederland. De werkelijke kosten hangen af van de duur van je verblijf en wat je gaat ondernemen in het land waar je remote wilt werken. Houd ook rekening met de vereiste inkomsten die voor een Digital Nomad Visum gelden zoals op Barbados, deze kun je ook aannemen als richtlijn voor wat je zeker nodig hebt om van te leven.

Als voorbeeld de rekensom van The Wandering Mind, zij verbleven als Digital Nomad met z’n tweeën op het Thaise Koh Lanta en waren €994,- per persoon per maand kwijt. De kosten voor één persoon komen omgerekend op €1392,- per persoon. Dat is inclusief verblijf, eten, drinken, co-working plek met wifi en vervoer.

Co-working plek digital nomad visum

Veelgestelde vragen over werken in het buitenland

Waar betaal je belasting tijdens een workation en als digital nomad?Barbados geeft aan dat je daar met een ‘Welcome Stamp’ visum lokaal geen belasting hoeft te betalen. Prima, maar je hebt als Nederlander ook rekening te houden met de Nederlandse Belastingdienst. Je moet hoe dan ook altijd voorkomen dat je dubbel belast wordt. In Nederland geldt de 183-dagen regeling. Deze is gebaseerd op verdragen die Nederland heeft afgesloten met andere landen. Je moet dan onderscheid maken tussen werkland en woonland. Als je als werknemer binnen 12 maanden niet langer dan 183 dagen in het werkland – bijvoorbeeld Barbados – verblijft, mag het woonland – Nederland – belasting heffen. De 183 dagen zijn verblijfsdagen, dus ook de weekenden en alle dagen waarop je niet werkt, tellen mee.

Moet ik een buitenlands BSN-nummer aanvragen voor een workation?
Dat kan. Het hangt af van het land en de lengte van je verblijf. Stel dat je langer dan drie maanden in Spanje wilt verblijven, dan moet je een NIE (Número de Identificación de Extranjeros) aanvragen. Anders is een huis huren of kopen vrijwel onmogelijk, heb je geen recht op medische hulp en kun je niet werken voor Spaanse opdrachtgevers. Let op: zodra je dit nummer aanvraagt, kan de Nederlandse Belastingdienst contact met je opnemen omdat zaken fiscaal gezien kunnen veranderen. Laat je daarover goed informeren.

Hoe verzekeren tijdens een (langere) workation?
Pluis de voorwaarden van je reisverzekering, zorgverzekering, inboedelverzekering, ongevallenverzekering en aansprakelijkheidsverzekering uit. Waarschijnlijk ben je voor het gros alleen gedekt in Nederland en wellicht in Europa. Misschien moet je bijverzekeren of is het afsluiten van bijvoorbeeld een doorlopende, zakelijke reisverzekering slim. Bij de laatste ben je zakelijk op reis. Laat je adviseren door een verzekeringsadviseur en zoek naar digitale nomaden die hun verhalen op het web delen om hen te vragen naar hun ervaringen. Voor een zorgverzekering kun je ook eens kijken bij Safety Wing die speciaal voor digitale nomaden verzekeringen ontwikkelt.

Ontdek waar je heen kunt reizen

Maak je al plannen om de wereld weer te ontdekken? Bekijk welke landen open zijn voor een vakantie op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 23 december 2020. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie. We raden je ten zeerste aan om de website van de Rijksoverheid te raadplegen voor de laatste COVID-19 regels, (reis)beperkingen en updates in Nederland. En check ook de richtlijnen van de WHO voordat je op reis gaat.

Meer reisinspiratie:

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.