Nieuws Auto's Auto huren zonder borg, kan dat?

Alle artikelen

Auto huren zonder borg, kan dat?

Bij autohuur hoort vrijwel altijd een borgsom als waarborg voor de autoverhuurder. Hij wil immers dat je de auto netjes en zonder schade weer inlevert. Toch vragen veel reizigers zich af: kan ik een auto huren zonder borg? Skyscanner legt het uit. 

Auto huren zonder borg

Autohuur, verzekeringen, eventueel afkopen eigen risico en dan ook nog die borgsom. Veel reizigers vragen zich af: kan ik een auto huren zonder die enorme borgsom? Het antwoord voor vrijwel alle grote autoverhuurbedrijven die je vindt via Skyscanner  Autoverhuur is: nee. Je regelt de huurauto vanuit Nederland voor een bestemming in het buitenland, dat bedrag betaal je vooraf. Pas als je op de bestemming arriveert, berekent de lokale autoverhuurder ter plaatse geld voor extra’s (autostoeltjes, een extra bestuurder), koop je eventueel eigen risico af en betaal je een borg. Je krijgt immers een enorm waardevol product mee.

Heel soms ontkom je aan de borg

Die borg skippen? Dat kan alleen als je huurt bij een particulier of kleine verhuurbedrijven of als je een speciale (extra dure) verzekering afsluit. Zo biedt Centauro die auto’s verhuurt in Spanje, Portugal en Italië een SMART-verzekering met een volledige dekking, geen borg en geen extra eigen risico. Hoe dan ook: de mogelijke schade en andere ongemakken voor de autoverhuurder moet linksom of rechtsom gedekt zijn. Dat geldt ook voor de risico’s die zowel de verhuurder als jij als huurder lopen.

Auto huren en borg, waarom?

Schade, diefstal, fraude. Een auto te laat, ontzettend smerig of zonder benzine terugbrengen. Het kan allemaal gebeuren met een huurauto die niet zelden tienduizenden euro’s waard is, het zijn vaak vrij nieuwe auto’s. De borg is voor de autoverhuurder een garantie bij eventuele schade, diefstal, fraude of nalatigheid. Deze is bedoeld als garantie voor de verhuurder dat je de huurauto in dezelfde staat inlevert als toen je hem huurde. Als de auto in dezelfde staat terugkomt en je voldoet aan de voorwaarden in het huurcontract (bijvoorbeeld inleveren met volle tank), krijg je de borg terug. Als er toch schade is, dan kan dit met de borg worden verrekend.

app

Borg ondanks de verzekering van de huurauto

Bij een huurauto hoort toch ook een verzekering die autoschade dekt? Dat is waar maar de autoverhuurder moet ook vrijwel altijd per schadegeval een eigen risico betalen aan zijn verzekeraar. Dat kan in de duizenden euro’s lopen en dat dekt die autoverzekering niet. Daarom heeft de verhuurder een soort garantie nodig dat de auto heelhuids terugkomt en hij én jij niet het risico lopen voor extra kosten op te draaien.

Eigen risico huurauto van de borg af

Bij autohuur geldt altijd een eigen risico. Dit kun je afkopen, maar dat kan aardig in de papieren lopen. Heb je schade gereden en dit eigen risico niet afgekocht, dan wordt het bedrag (dat van tevoren bekend is) van de borg afgetrokken.

Hoogte borg van een huurauto

De hoogte van het te betalen borgbedrag verschilt per autoverhuurder, autotype en het land waar je de auto huurt. Meestal gaat het gemiddeld om een bedrag tussen de €900 en €1200, ga voor het gemak uit van twee tot drie keer de huurprijs. Het bedrag staat in de huurvoorwaarden genoemd, soms moet je er even goed naar speuren en als je het zeker wilt weten, kun je het beste bellen met de autoverhuurder.

Borgsom met of zonder creditcard

Vrijwel alle verhuurbedrijven blokkeren de borgsom op je creditcard. Het bedrag wordt niet van je rekening afgeschreven, maar staat geblokt op je creditcard. Op die manier heb je je bestedingslimiet snel bereikt. Zorg dus dat de ruimte voor de borg op je creditcard staat en dat je limiet nog niet is bereikt, anders krijg je de auto niet mee. Goed om te weten: de creditcard moet op naam van de hoofdbestuurder van de huurauto staan.

Terugstorten borg autohuur

Nadat je de huurauto weer tiptop hebt ingeleverd zonder krassen en met benzine, duurt het meestal nog wel vijf werkdagen voordat de borg is teruggestort. Check dit altijd goed op je creditcardoverzicht, er kan nog wel eens iets misgaan met transacties.

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.