Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Highlights Egypte: 10 dingen te doen

Alle artikelen

Highlights Egypte: 10 dingen te doen

Van de drukke, chaotische maar fascinerende hoofdstad Caïro, cruisen over de Nijl, de eeuwenoude piramides van Gizeh tot duikersparadijzen aan de Rode Zee: Egypte is machtig interessant, intrigerend en enerverend. Skyscanner tipt tien dingen te doen tijdens je reis.

1. Hoofdstad Caïro

Caïro is de hoofdstad van Egypte en ook de grootste stad van het land met zo’n 20 miljoen inwoners. De stad spreidt zich uit over een enorme oppervlakte en het verkeer is chaotisch, druk en er is veel luchtvervuiling. Geef je er aan over en zie het als iets wat bij een Caïro-ervaring hoort. Denk ook niet dat je heel relaxed door Caïro manoeuvreert en zo bij de piramides van Gizeh bent. Caïro is enerverend, en als je wilt zie je de schoonheid van deze moderne metropool en stad uit de Oudheid met ongekende schatten als de Piramides van Gizeh, de Sfinx en de kroonjuwelen van Toetanchamon en Ramses II.

Ook lezen: Beste nieuwe attracties 2015 (Grand Egyptian Museum, GEM in Caïro)

Cairo

2. Piramides van Gizeh en Cheops

De Piramides van Gizeh zijn nog altijd omgeven door mysteries en bijzondere verhalen. Als je de piramides van dichtbij ziet, vraag je je af hoe ze dit ooit, zo lang geleden, hebben kunnen bouwen. Niet voor niets behoren ze tot een van de zeven wereldwonderen. De piramide van Cheops stamt (denkt men) uit 2500 voor Christus en werd destijds gebouwd voor een van de eerste Egyptische farao’s Cheops. Het is de grootste piramide ter wereld. De andere zes piramides die ook tot de wereldwonderen behoorden, bestaan niet meer. Ga terug in de Oudheid, leer over de Egyptische beschaving en zie vooral de zonsondergang bij Gizeh, een onvergetelijk moment.

Hoeveel piramides zijn er in Egypte?
Er zijn in totaal ongeveer 80 Egyptische piramiden bewaard gebleven. De eerste piramide werd ruim 4500 jaar geleden gebouwd.

Piramides Gizeh

3. Sfinx bij Gizeh en piramide Chefren

Voor de piramide van Chefren die je ook kunt bezoeken, staat de 70 meter hoge Sfinx dat een leeuwenhoofd met een mensenhoofd lijkt te vermengen. Als je de piramides van Gizeh bezoekt, mag je ook deze bijzondere sfinx ook bekijken. Vergeet niet om hem een zoen te geven, een populaire bezigheid van toeristen.

Boek hier je vlucht naar Egypte

 

 

4. Het Egyptisch Museum

Eenmaal in Caïro moet je naar het Egyptisch museum dat de schatten van Toetanchamon herbergt en met meer dan 100.000 objecten de grootste collectie Egyptische kunst ter wereld heeft. Het is een omvangrijk museum waar je dagenlang doorheen zou kunnen dwalen. Breng zeker een bezoek aan de zaal van de Koningsmummies met de mummie van Ramses II. Goed om te weten: je mag hier niet fotograferen.

 

Toetanchamon Egyptisch museum

5. Birqash Kamelenmarkt

In Birqash, op zo’n 40 km vanaf Caïro, vind je de grootste kamelenmarkt van Egypte. Hier worden dagelijks honderden kamelen verkocht. Niet om iets te kopen, maar voor de belevenis, een kijkje in de voor ons niet-alledaagse kamelenhandel in Egypte en het maken van foto’s. Kom vroeg, de meeste actie is er tussen 07.00 en 10.00 uur ’s ochtends. Je kunt tours boeken vanuit Caïro.

Hotels in Cairo vergelijk je hier

Birqash Kamelenmarkt

6. Khan-el-Khalili markt

Khan-el-Khalili is de grootste, kleurrijkste en misschien ook wel de oudste souk ter wereld. Met een wirwar aan kraampjes vol kleurrijke kruiden, kleding, waterpijpen, Perzische tapijten, winkeltjes van kleermakers en theecafés. Vroeg opstaan hoeft niet, ga er naar toe aan het einde van de middag, dan komt de souk tot leven en gaan de winkeltjes open.

Khan-el-Khalili markt

7. Nijlcruise

Met een lengte van 5400 tot 6000 km is de Nijl de langste of op een na langste rivier (afhankelijk van welke lengte men rekent voor de Amazonerivier) ter wereld. Hij wordt ook wel ‘de vader der Afrikaanse rivieren’ genoemd. Wanneer je naar Egypte reist dan is een Nijlcruise, hoe toeristisch ook, een belevenis. Je kunt kiezen uit een traditionele Felucca zeilboot of een modern cruiseschip. De laatste zijn luxe en comfortabel, de Felucca authentiek en geven je meer een echte Egypte-ervaring. De meeste cruises starten in Luxor en gaan vervolgens naar Aswan en terug. De cruises kennen meerdere stops die je laten kennismaken met Egypte en de Oudheid.

Vergelijk autohuur prijzen op vliegveld Caïro

Felucca boot

8. Dal der Koningen

Bij Luxor, Thebe, midden in de snikhete woestijn, ligt het Dal der Koningen waar meer dan zestig koningsgraven, kalkstenen tombes, liggen. Met onder meer de graven van Ramses VIII en dat van Toetanchamon dat pas in 1922 ontdekt werd. Voel hier de magie van de farao’s, tempels en sfinxen. De tombe van Amenophis II zou een van de spectaculairste zijn.

Dal der Koningen

9. Tempels van Karnak

Ten noorden van Luxor ligt de plaats Karnak met de Tempels van Karnak. Hier vind je twee tempelcomplexen, dat van Amon-re en het tempelcomplex van Moet met de kleinere Ptah, Chons en de Opet. Deze belangrijke toeristische attractie in Egypte is het grootste tempelcomplex dat de farao’s ooit hebben gebouwd en moet je zeker bezoeken als je meer wilt leren over de Oudheid en de Egyptische beschaving.

Tempels Karnak

10. Duiken Rode Zee

In de Rode Zee kun je geweldig duiken, onder meer bij de plaatsen Hurghada en Sharm-el-Sheikh, bekend zijn vanwege de vele toeristische (all-inclusive) resorts. Hier kom je voor de zon, het strand, de mooie zee, om te relaxen en… te duiken. Ga bijvoorbeeld duiken bij het Yolanda Reef in het Ras Mohamed Nationaal Park bij het schip de Yolanda, favoriet bij ervaren duikers. Of vaar naar Giftun Island National Park en maak een dagtrip naar Mahmya voor de meest fantastische snorkelavonturen.

De populaire plaats Marsa Alam, zo’n 270 km ten zuiden van Hurghada, is dé plek om dolfijnen in het wild te zien. Het Samadai rif, ook wel bekend als Dolphin House, is van de grootste natuurlijke woongebieden van dolfijnen in de wereld.

Duiken Hurghada

Handige wetenswaardigheden voor je reis naar Egypte:

  • Munteenheid: Egyptische pond.
  • Tijdverschil: 1 uur.
  • Talen: Arabisch, Engels, Frans.
  • Temperatuur: gemiddeld 35 C in de zomer, 24 C in de winter.
  • Fotograferen: fotografeer geen militairen, politie, militaire gebouwen en strategische bouwwerken zoals bruggen, sluizen en vliegvelden, het is ten strengste verbonden.
  • Beste reistijd: april, mei, juni of in het najaar. In juli tot en met september kunnen de temperaturen hoog oplopen.
  • Egypte en veiligheid: check het reisadvies voor Egypte

Op zoek naar nog meer inspiratie? Lees dan:

De 7 mooiste archeologische vindplaatsen in de wereld

10 dingen te doen voordat je 50 wordt

De 10 meest mysterieuze bouwwerken ter wereld

10 bezienswaardigheden onder water

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die ervoor zorgt dat je meer doet met je budget door te speuren naar goedkope vliegtickets, hoteldeals en autoverhuur.