Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie De 15 beroemdste schilderijen in de wereld en waar je ze ziet

Alle artikelen

De 15 beroemdste schilderijen in de wereld en waar je ze ziet

Miljoenen kunstwerken in de wereld, slechts een aantal behoren tot ons collectieve bewustzijn. Van de Schreeuw van Edvard Munch tot Campbells soepblikken van Andy Warhol. Het zien van het originele werk is een bijzondere, bijna magische ervaring. Daarom zet Skyscanner de 15 beroemdste schilderijen in de wereld op een rij en in welke musea, kloosters en galeries je ze ziet. Altijd goed tijdens een stedentrip!

Wat is een museum eigenlijk?

Het woord museum komt uit het Latijn en de musea zoals wij die kennen bestaan al meer dan 250 jaar. Het staat voor een permanente instelling die niet uit is op winst, die toegankelijk is voor publiek en er is voor de samenleving en de ontwikkeling van mensen. Een museum verzamelt, bewaart en toont objecten voor iedereen die daarin geïnteresseerd is en zorgt voor vermaak en educatie. Wat de definitie is van een museum en waar een museum aan moet voldoen is zelfs vastgelegd door alle musea wereldwijd, zodat niet iedereen zich zo maar museum mag noemen.

Wat is kunst?

Tja, wat is kunst eigenlijk? Daar is niet 1-2-3 een antwoord op te geven, het is een zeer breed begrip. Onder kunst in het algemeen vallen creatieve uitingen door mensen zoals schilderen, fotograferen, beeldhouwen, theater, dans, video, moderne media, film, architectuur, poëzie en literatuur.

1. Guernica van Picasso, Madrid

Het bombardement van de Baskische stad Guernica tijdens de Spaanse Burgeroorlog komt tot leven op de Guernica van Picasso uit 1937. Dit enorme schilderij staat symbool voor de wreedheid en vernietigende kracht van oorlog. Pablo Picasso werd gevraagd door de Spaanse regering om het te schilderen voor de wereldtentoonstelling in Parijs in 1937. Nu kun je dit schilderij bekijken in het geweldig mooie Reina Sofia Museum in Madrid. Als je naar de Spaanse hoofdstad gaat, lees dan ook zeker onze 10 tips van een local voor je stedentrip Madrid.

Boek nu Madrid

2. De Grote Golf van Kanagawa, Londen, New York

De bekende Grote Golf van de Japanse kunstenaar Katsushika Kanagawa is een onderdeel van de serie houtsnedes “36 gezichten op de berg Fuji.” De Fuji-berg zelf is op het eerste gezicht onzichtbaar maar dat is een uitspatting van de creativiteit van de kunstenaar. Om het werk live te kunnen zien, zijn er meerdere opties. Er hangen originelen in The Metropolitan Museum of Art in New York (MoMA), het British Museum in Londen, het Art Institute of Chicago en de National Gallery of Victoria in Melbourne. Check ook de top 10 dingen (gratis) te doen in de Big Apple.

Boek nu Londen

Boek nu Melbourne

3. Het Meisje met de Parel van Vermeer, Den Haag

Het Meisje met de Parel van Vermeer was eigenlijk al wereldberoemd. Maar de film met dezelfde titel ‘The Girl with the Pearl earring’ met Scarlett Johansson en Colin Firth maakte haar faam alleen nog maar groter. Kunstliefhebbers bewonderen het schilderij om de ambiguïteit en verborgen symbolen. Het heeft de bijnaam de ‘Nederlandse Mona Lisa’ en je hoeft er alleen maar voor naar Den Haag te reizen en een kaartje te kopen voor het Mauritshuis. We hebben ook een leuke top 10 dingen te doen in Den Haag!

4. Le Dejeuner Sur L’Herbe van Manet, Parijs

Wat je ziet lijkt een gewone picknick op het gras in een van de Parijse parken, maar schijn bedriegt. Want: wat betekent de volledig naakte vrouw in het gezelschap van de twee geklede mannen? En er achter nog een tweede, halfnaakte vrouw die zich wast? Nog altijd bewonderd en tot de verbeelding sprekend is dit werk van Édouard Manet: ‘Le Dejeuner sur L’Herbe’, geschilderd in de 19e eeuw. Het riep alom controverse op, leidde tot verontwaardigende reacties en werd voor de Parijse Salon afgewezen. Later werd het wel getoond op de Salon des Refusés. Nu kun je het zelf beoordelen tijdens een stedentrip Parijs waarbij een bezoek aan het Musée d’Orsay niet mag ontbreken. Wat te doen in de Lichtstad? Lees onze 10 tips van een local voor een citytrip Parijs.

Boek nu Parijs

5. De Schreeuw van Munch, Oslo

De Schreeuw van Munch bestaat eigenlijk uit een viertal lithografieschilderijen, maar de oorspronkelijke De Schreeuw geldt als meest aangrijpend en wordt beschouwd als een meesterwerk van expressionistische kunst. Dit zelfportret van de schilder bewonder je in het National Museum of Art in Oslo. De versies van de Schreeuw en andere werken van Munch werden meerdere malen gestolen, na restauratie zijn ze opnieuw te zien in Noorwegen. Dit schilderij verbeeldt de pijn van het menselijk bestaan in de visie van de grote schilder Munch. Voor je stedentrip Oslo hebben we 12 leuke dingen te doen!

Boek nu Oslo

6. De Sterrennacht van Van Gogh, New York

De Sterrennacht van Vincent van Gogh behoort tot een van zijn meesterwerken. Het toegankelijke werk vind je daarom niet voor niets in allerlei soorten en maten als reproductie op souvenirs en in cadeauwinkels. Het toont de herinnering aan zijn ziekenhuisopname in het Provençaalse stadje Saint-Remy de Provence en is een van de weinige werken van Van Gogh die hij uit zijn hoofd schilderde. Er zijn al vele analyses losgelaten op dit schilderij. Wat symboliseert en verbergt het? Van Gogh schilderde het in een periode dat hij een sterke drang naar religie voelde, daarna kwam hij in een depressie terecht. Misschien krijg jij nieuwe inzichten als je het bekijkt in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York.

Boek nu New York

7. Het Laatste Avondmaal van Da Vinci, Milaan

In het klooster Santa Maria delle Grazie in Milaan prijkt de muurschildering “Het Laatste Avondmaal” van Leonardo da Vinci waar hij maar liefst drie jaar lang onafgebroken aan werkte. Net als zijn andere werken, zit ook dit schilderij vol puzzels en verborgen betekenissen. Het laat het moment zien waarop de twaalf discipelen reageren als Jezus zegt dat één van hen hem zal verraden. Het is een populaire bezienswaardigheid in Milaan, je moet je bezoek van tevoren reserveren en krijgt dan maar 15 minuten de tijd om het te bekijken. Hier ook nog 14 tips die jouw stedentrip Milaan extra leuk maken.

Boek nu Milaan

8. De kus van Klimt, Wenen

Een inmiddels iconisch beeld, de Kust van Gustav Klimt. Het schilderij werd wereldberoemd in de flowerpowertijd en vind je nog altijd op talloze voorwerpen en museum-souvenirs. Zo is het beroemde Rosenthal porselein voorzien van deze goudkleurige vrouwenafbeelding. Echter, als je de afbeelding op een beker niet voldoende vindt, ga dan naar Wenen. Naar het Belvèdere Museum om precies te zijn, daar vergaap je je aan het prachtige origineel. De Oostenrijkse hoofdstad heeft nog veel meer voor je in petto tijdens een stedentrip, lees: 10 bezienswaardigheden en tips voor Wenen.

Boek nu Wenen

9. De geboorte van Venus van Botticelli, Florence

Dit Renaissancewerk van Sandro Botticelli behoort tot de topstukken van de Uffizi Galerie in Florence. Bekijk het vanaf een afstand en geloof ons: de Geboorte van Venus, waarop de geboorte van een heidense godin wordt gevierd, maakt grote indruk. Het museum huisvest ook werken van onder meer Leonardo da Vinci en Raphael. Combineer Florence met 5 Italiaanse steden die je waarschijnlijk nog niet kent.

Boek nu Florence

10. De Dame met de Hermelijn van Da Vinci, Krakau

De werken van Leonardo da Vinci zitten vaak vol verborgen betekenissen en controversiële elementen. Ook dit schilderij veroorzaakte veel verwarring, omdat het dier op het doek gestreeld wordt door de toen 16-jarige Cecilia Gallerani, minnares van hertog Ludovico Sforza. Tot op de dag van vandaag is er discussie over het dier. Is het een wezel, een fret of misschien een hermelijn? Het werk behoort tot de verzameling van het Czartoryski Museum in Krakau en is een van de meest waardevolle schilderijen uit Polen. Tijdens zijn Europese tournee in 2011, werd het vervoerd in een speciaal daarvoor gemaakte kist voorzien van airconditioning en verzekerd voor een bedrag van maar liefst 300 miljoen euro. In de Poolse stad zie je dit fraaie schilderij en we hebben ook nog 8 andere toffe tips voor Krakau voor je.

Boek nu Krakau

11. Schepping van Adam, het Vaticaan, Rome

De schepping van Adam maakt deel uit van het fresco op het gewelf van de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad. Het werd geschilderd door Michelangelo rond 1511 en is dus al meer dan 500 jaar geleden gemaakt. Sindsdien is het op veel verschillende manieren geïnterpreteerd. Zo is de navel van Adam altijd een geliefd onderwerp van discussie omdat Adam volgens de Bijbel niet uit een vrouw werd geboren. Dit kun je overigens gratis doen tijdens je stedentrip Rome.

Boek nu Rome

12. De volharding der Herinnering van Dali, New York

Dit somber ogende schilderij uit 1931 staat ook wel bekend als ‘De weke klokken’ van Salvador Dali. Dit surrealistische beeld dat een droomlandschap moet uitbeelden is er een die de kunstwereld permanent veranderde en voeding gaf aan de opkomende popcultuur. De slappe klokken zouden symbool staan voor de betrekkelijkheid van tijd en het menselijk bestaan. Alleen in het hoofd van Dali kon een dergelijke surrealistische visie ontstaan. Het werk behoort tot de collectie van het Metropolitan Museum of Art (MoMA) New York. Kijk ook waar je goed eet in New York en welke specialiteiten je niet mag missen.

13. Las Meninas van Vélazquez, Madrid

Ook het zeventiende-eeuwse barokke schilderij van Diego Velázquez, Las Meninas, lijkt op verschillende manieren geïnterpreteerd te kunnen worden. De focus ligt op het meisje in een witte jurk, dit is Infanta Margaretha, de dochter van Filips IV, zij wordt omringd door hovelingen. In het schilderij zie je de complexe relatie tussen hen en de leden van de koninklijke familie. Echte kunstliefhebbers gaan natuurlijk naar het Prado museum in Madrid om dit met eigen ogen te bekijken. Tip! ’s Avonds tussen 18.00 en 20.00 uur is de toegang tot het museum gratis. Hier ook nog 11 budgettips voor een te gekke stedentrip Madrid.

14. Campbell’s Soup Cans van Warhol, New York

Deze reeks van Campbells soepblikken uit de jaren ’60 groeide uit tot een symbool van de popart kunststroming. Andy Warhol staat bekend om het creëren van kunstwerken die voorwerpen uit de massacultuur weergeven, hiermee veroverde de extravagante kunstenaar destijds niet alleen de kunstmarkt maar ook de reclamewereld. Een deel van zijn werk, waaronder de bekende ‘Soup Cans’, is te zien in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York.

15. Een zondagmiddag op La Grande Jatte, Chicago

Dit prachtige werk is geheel opgebouwd uit stipjes, de officiële term hiervoor is het pointillisme. Georges Seurat was een pionier op dit vlak en schokte er destijds de impressionisten in zijn omgeving mee. Maar, na verloop van tijd raakten ook zij geïntrigeerd door deze techniek en innovatieve methode van de schilderkunst. Onder meer Gauguin, Van Gogh en Toulouse-Lautrec, maar ook Henri Matisse lieten zich erdoor inspireren. Een zondagmiddag op het eiland Grande Jatte is een gedurfde diagnose van de hedendaagse samenleving dat aan de muur hangt in het Art Institute of Chicago. Dit schilderij is buitenaards mooi, maar de natuur in de Verenigde Staten ook, check de 18 natuurreis tips.

Boek nu Chicago

Meer artikelen voor reizen uit de kunst:

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.