Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Soloreizen: hoe het echt is om alleen op reis te gaan

Alle artikelen

Soloreizen: hoe het echt is om alleen op reis te gaan

Plannen om alleen op reis te gaan? Wij vertellen je waar je rekening mee moet houden als je in je eentje op pad gaat en hoe je alles uit je soloreis haalt.

Zin om op reis te gaan, maar is er niemand die met je mee kan? Dat is natuurlijk geen reden om thuis te blijven. Het is namelijk ontzettend leuk om alleen te reizen en helemaal je eigen plan te trekken. Heb je toch nog twijfels? In dit artikel met insider tips lees je wat er zo leuk is aan soloreizen en hoe je veilig en goed voorbereid in je eentje op pad gaat.

Plannen aan het maken voor een soloreis? Dan raden we je aan om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen en de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te lezen voordat je op reis gaat.

Waarom je echt een keer moet soloreizen

Alleen reizen saai en eenzaam? Niets is minder waar! Als je alleen op reis gaat heb je de vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt en daardoor zie en beleef je juist veel meer. Je leert veel meer nieuwe mensen kennen en omdat je zelf verantwoordelijk bent voor alle keuzes die je tijdens je reis maakt, leer je jezelf ook beter kennen.

Daarnaast zijn er volgens fervent soloreiziger Liesbeth Rasker weinig leuke dingen waar je ook nog eens zoveel van leert en de rest van je leven profijt van hebt. In haar boek Solo reizen vertelt ze waarom alleen reizen je zelfstandiger en onafhankelijker maakt:

“Als je helemaal alleen aan de andere kant van de wereld in een grote overdonderende stad wijs weet te worden uit het bus- of metronetwerk, dan kun je thuis ook in je eentje naar die verjaardag waar je niemand kent. En als je in je eentje die taxichauffeur met slechte bedoelingen toch zover weet te krijgen de meter aan te zetten, dan kun je ook bij je baas om opslag vragen… Reizen laat je de wereld zien, maar soloreizen zorgt ervoor dat je die hele wereld aankunt.

Soloreizen in Portugal

Goed voorbereid op soloreis

De voorbereiding op een soloreis is niet heel anders dan wanneer je met een reisgenoot op pad gaat. Toch verdienen een paar dingen extra aandacht. Zorg bijvoorbeeld dat je genoeg geld (en een extra pinpas) bij je hebt. Je kunt immers geen beroep doen op je reisgenoot als je zonder geld komt te zitten.

Laat waardevolle spullen juist thuis en stop al je spullen in één backpack. Het is namelijk absoluut niet handig wanneer je onderweg met veel bagage rondloopt als je even ergens naar het toilet moet. Zorg ook dat je altijd een paar slotjes meeneemt, zodat je je bagage op slot kunt doen als je in een hostel slaapt of met de trein of bus reist.

Ben je een rondreis aan het uitstippelen? Dan is het handig om de eerste overnachting alvast te boeken, zodat je vanaf het vliegveld meteen door kan naar je accommodatie om bij te komen. Probeer verder wat ruimte open te houden in je reisschema voor rustdagen en spontane plannen.

Contact maken met andere reizigers

Soloreizen eenzaam? Integendeel! Eigenlijk ben je als soloreiziger bijna nooit alleen, tenzij je hier zelf voor kiest. Natuurlijk hangt het er wel vanaf waar je verblijft het wat je gaat doen.

Slaap bijvoorbeeld in (kleinschalige) guesthouses of hostels. Daar kom je snel in contact met andere reizigers of locals en bovendien is het meestal goedkoper dan overnachten in een hotel. Ook het boeken van groepstours zorgt ervoor dat je gemakkelijk andere mensen leert kennen.

Bijkomend voordeel van het optrekken met andere reizigers? Het is niet alleen gezellig, maar je kunt ook de kosten van bijvoorbeeld een taxi of maaltijd delen. Een win-winsituatie dus.

Alleen op pad in de natuur

Veiligheid tijdens je soloreis

Alleen reizen onveilig? In je eentje voel je je misschien kwetsbaar, maar je bent juist meer op je hoede en dus meer bewust van de gevaren. Gebruik gewoon je gezonde verstand en vertrouw altijd op je onderbuikgevoel. Voelt iets niet goed? Doe het dan niet. Een paar voor de hand liggende tips: vermijd gevaarlijke wijken, let goed op je spullen en drink niet te veel alcohol.

Laat het ook altijd aan iemand weten als je naar een nieuwe plek reist of alleen gaat wandelen. Dit kan iemand in jouw accommodatie, een familielid of een vriend(in) zijn. Zo weet je dat er iemand is die aan het einde van de dag een berichtje van jou verwacht om te zien of alles in orde is.

Gelukkig zijn er genoeg plekken op de wereld waar je zonder problemen veilig kunt soloreizen. Verdiep je vooraf in verschillende bestemmingen en kies voor een land waar jij je veilig denkt te voelen. Lees ook: veilige bestemmingen voor soloreizigers.

Tips van een ervaren soloreiziger

Volgens ervaren soloreiziger Jessica Lokker kun je (bijna) overal wel alleen reizen. Zij reist al jaren alleen de wereld over en deelt haar (solo)avonturen op haar reisblog Corners of the World: “Ik heb alleen gereisd in landen als Jordanië, Jamaica en Moldavië. Niet de meest handige landen voor soloreiziger qua mogelijkheden, maar waar een wil is is een weg. Colombia is een prachtig land waar ik makkelijk vrienden maakte, net als de Filipijnen. Wanneer je een bestemming en accommodaties kiest die bij jouw persoonlijkheid passen kom je ook sneller gelijkgestemde mensen tegen.”

Voor iedereen die het (te) spannend vindt om alleen op reis te gaan heeft Jessica de volgende tip: “Het is handig om voor jouw eerste grote reis op papier te zetten wat je van de reis verwacht. Hoe beter je jezelf kent en weet wat jouw verwachtingen zijn, hoe relaxter jouw reis gaat zijn. Krijg je bijvoorbeeld stress van het in- en uitpakken van jouw spullen iedere drie dagen? Zorg dan dat je daar in jouw reisschema rekening mee houdt en dat je langer op één plek blijft. Is een goed matras of een rustige omgeving belangrijk voor jou? Zorg dat je die research van tevoren doet. Flexibiliteit op reis is prettig, maar dat betekent niet dat je alles aan het lot hoeft over te laten.”

Soloreiziger Jessica
 © Jessica Lokker – Corners of the World

Enthousiast geworden om uit je comfortzone te stappen en alleen op reis te gaan? Je zult er zeker geen spijt van krijgen! Soloreizen is namelijk een onvergetelijke ervaring. En vind je het toch nog een beetje spannend? Ga dan eerst op proef een weekendje weg. Dan kom je er vanzelf achter of het bevalt om in je uppie op pad te zijn.

Ontdek waar je heen kunt reizen

Maak je al plannen om de wereld weer te ontdekken? Bekijk welke landen open zijn voor een vakantie op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.