Nieuws Inspiratie Culturele Hoofdstad van Europa 2016: San Sebastian

Alle artikelen

Culturele Hoofdstad van Europa 2016: San Sebastian

Ongi Etorri, welkom in San Sebastian! Mooie, mondaine kuststad in Spaans Baskenland, domein van de Donostiarras. Een walhalla voor zonaanbidders, surfers, foodies en cultuuradepten. Helemaal in 2016, het jaar waarin San Sebastian, samen met het Poolse Wroclaw, Culturele Hoofdstad van Europa is. Skyscanner doet een greep uit de highlights.

Cultuur als motor om samen te leven

Culturele hoofdstad San Sebastian focust op de rol van cultuur als bindmiddel tussen mensen. Dat zie je terug in een culturele agenda die uit haar voegen barst met tussen januari en december 2016 meer dan 400 culturele voorstellingen door ruim 500 Europese artiesten. Van expositie, concert, theater, dans, literatuur tot gastronomie. Onderverdeeld in thema’s: Peace, Life en Voices.

Boek San Sebastian

uitgaan san sebastian

Spectaculair roffelende opening door de straten

Tussen 20 en 24 januari 2016 is de officiële opening van het culturele jaar met een traditionele drummars door de stad door Baskische en Poolse kinderen uit Wroclaw. De opening is ontworpen door de voormalig artistieke directeur van het wereldberoemde theatergezelschap Fura dels Baus, Hansel Cereza. Het startschot voor honderden culturele activiteiten op illustere plekken zoals het Balenciaga Museum (fashionistas!) en het nieuw San Telmo museum dat de Baskische geschiedenis toont.

paseo nuevo san sebastian peine del viento

Pintxos, sterrengerechten en de Time Machine Soup

16 Michelinsterren verdeeld over 9 restaurants, ontelbare pintxosbars in La Parte Vieja waar je likkebaardend aan de toog staat en de lekkerste, zeg maar, luxe tapas proeft. Als de inwoners van San Sebastian een ding goed geregeld hebben dan is het wel hun ‘cuisine’. San Sebastian is niet voor niets gastronomische hoofdstad van Spanje. Maar er is een gerecht dat al eeuwen de tand des tijds doorstaat en dat is: soep. Daarom is er de hele maand februari de Time Machine Soup in cultureel centrum Tabakalera. Met 12 verschillende soepen op het menu, van de allereerste soep die Captain Caveman tot zich nam tot de verfijnde liflafsoepjes die we nu eten.

bar pintxos san sebastian

Surfen, wandelen en de natuur in met 2016 Bidea

In San Sebastian waait altijd een frisse wind en de stad omringt zich met natuur. Het grote strand La Concha (schelp), dat aan de stad grenst, is wereldberoemd. Het ligt aan een baai met in het midden het eiland Santa Clara en biedt zicht op Monte Urgull en het metershoge Christusbeeld. En her en der langs de Baskische kust liggen ze in het water: golfsurfers, dit is een ‘get stoked’ paradijs. Om de natuur te vieren is er tussen maart en oktober 2016 Bidea, een route met wandelingen die de betekenis van bergen en de passie voor cultuur van de Basken samenbrengt. Het staat voor zo’n 600 kilometer door Zuid-Frankrijk, Baskenland en Navarra, onderverdeeld in 32 etappes.

surfen san sebastian

Muziek maestro! Muziekfestivals Emusik en Festibala

Muziek staat gelijk aan leven en in San Sebastian hoort het bij het ritme van de stad. Met events zoals het Heineken Jazzaldia. Speciaal voor het culturele jaar wordt Emusik aan de lijst toegevoegd. Een festival dat muziekscholen uit heel Europa samenbrengt met concerten in 70 plaatsen in San Sebastian en regio, van 3 tot en met 7 mei 2016 Naast Festibala bestaande uit twaalf concerten die op onverwachte, ongewone urban spaces in de stad plaatsvinden. Van de Zorroaga kerk tot het treinstation, tussen 23 januari en 17 december.

culinair san sebastian

Maritieme cultuur en boottochtje door Bahia la Concha

San Sebastian is de stad van maritieme cultuur, stad van zee, zilte lucht en vissers. Dat ervaar je nergens beter met een boottocht vanuit de haven Ibildibea door de Bahía de la Concha en rond het eilandje Santa Clara om vervolgens de open zee op te gaan. Je zult zien: je krijgt een prachtig panorama cadeau. In 2016 zie je de maritieme cultuur in het oceanografisch museum San Sebastian Aquarium en in Museo Naval waar de zee centraal staat. Samen presenteren ze Itasfest, een project met workshops en games gericht op duurzaamheid. In het Albaola maritiem museum zie je hoe gebouwd wordt aan een replica van een walvisvaarder, de Nao San Juan. Het Itasfest is op 27 augustus.

haven san sebastian

Verano! Zomerfestival Semana Grande

Leuk in de zomer is de Semana Grande. Een week lang volksdansen, traditionele muziek en een gigantisch vuurwerk op het strand La Concha. Uiteraard omlijst door muziekconcerten en voor het culturele jaar met speciale optredens waaronder ‘Bailando el silencio’, de stilte dansen. Met een vino in je hand en je voeten in het zand is het hier genieten van een bijzonder moment in het jaar.

zomerfestival san sebastian

San Sebastian Filmfestival

In september vult de stad zich met wereldsterren en Spaanse beroemdheden voor het San Sebastian filmfestival. Met uiteraard veel aandacht voor de status van culturele hoofdstad. Speciaal voor dit jaar is de film Kalebegiak gemaakt, een mozaïekfilm waarin 12 verhalen van verschillende regisseurs samenkomen. Onder meer Julio Medem (Los Amantes del Circulo Polar, Lucia y el Sexo) werkte er aan mee.

zurriola beach san sebastian

Toeren door het achterland van San Sebastian

Smaakt San Sebastian naar meer Costa Verde en Baskenland? De plaats is een goede uitvalsbasis om meer te zien van het prachtige achterland en architectonische hoogstandjes. Reis richting Bilbao met z’n Guggenheim Museum, wereldvermaarde restaurants, goed shoppingklimaat en el Casco Viejo met uiteraard wederom pintxos. Gooi een plankje in het water in Zarautz en op anderhalf uur rijden in vissersplaats Mundaka. En dwaal door de bergen, het binnenland in om uit te komen in hoofdstad Vitoria-Gasteiz.

harbour san sebastian

Trouwens: waarom een Culturele Hoofdstad?

De EU kiest ieder jaar een Europese Culturele hoofdstad om de rijkdom, verscheidenheid en de gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen te laten zien. Om zo eraan bij te dragen dat EU-burgers elkaar beter leren kennen. In 2016 gaan we dus San Sebastian leren kennen. Check de website dss2016.eu/en en alles over San Sebastian op de website van San Sebastian Tourism

Boek San Sebastian

Foto’s: © San Sebastian Tourism

Te gusta? Lees meer over la Costa Verde en Spanje:

Spanje anders: San Sebastian en la Costa Verde

Buenos dias! 7 geweldige plaatsen in Noord-Spanje

De 15 meest magische plekken in Spanje

Maak deze 10 geweldige droomtrips in Spanje

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.