Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Kan ik reizen naar Spanje, de Canarische Eilanden en de Balearen?

Alle artikelen

Kan ik reizen naar Spanje, de Canarische Eilanden en de Balearen?

Het zijn moeilijke tijden voor reizigers. Maar nu de wereld zich voorbereidt om in 2021 weer open te gaan, zijn we hier om je te laten dromen en plannen voor je volgende avontuur - of dat nu een vakantie in eigen land is of dat je naar onbekende bestemmingen vliegt. Tot die tijd hebben we het laatste COVID-19 reisadvies en updates om je op de hoogte te houden, zodat je er klaar voor bent om weer op reis te gaan.

Droom jij van tapas en sangria onder de Spaanse zon? Een vakantie naar Spanje is op dit moment helaas niet zo vanzelfsprekend. Daarom geven wij in dit artikel antwoord op al jouw vragen over een vakantie in Spanje tijdens corona. Kan je reizen naar Spanje, de Canarische Eilanden en de Balearen en waar moet je rekening mee houden?

Wil je plannen maken om de wereld weer te gaan ontdekken? Bekijk op onze interactieve wereldkaart welke landen open zijn. We raden je ten zeerste aan om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen en de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te lezen voordat je op reis gaat.

Omdat de informatie over het coronavirus elke dag verandert, kan het moeilijk worden om de feiten bij te houden die voor jou het meest relevant zijn. We raden je daarom aan de actuele informatie over het coronavirus van het RIVM nauwlettend in de gaten te houden. Veelgestelde vragen en antwoorden over COVID-19 kun je hier lezen.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 30 augustus 2021. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie.

PCR-test en reizen naar Spanje

Bij binnenkomst – ongeacht het vervoersmiddel waarmee je reist – heb je een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud) of antigeen sneltest (max. 48 uur oud) nodig als je vanuit Nederland naar Spanje reist, tenzij je 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent of een herstelbewijs kunt overleggen. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Spanje reizen en hoeven niet in quarantaine.

Reis je met het vliegtuig of de boot naar Spanje, dan moet je bij aankomst ook de QR-code van een ingevuld FCS-formulier (Formulario de Control Sanitario of Health Control Form) kunnen laten zien. Dit is in te vullen via een speciale website van de Spaanse regering of met de App SpTH (SpainTravelHealth).

Reisadvies Spanje – Kan ik op vakantie naar Spanje?

Laten we met de belangrijkste vraag beginnen: kan ik op dit moment op vakantie naar Spanje? Ja, reizen naar Spanje, inclusief de Canarische Eilanden en de Balearen, is toegestaan. Sinds 28 juli 2021 geldt het reisadvies code geel. Dit betekent dat vakantie vieren in Spanje op dit moment mogelijk is, maar let op: er zijn inreisregels voor reizigers uit Nederland. Om naar Spanje te reizen heb je een vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs nodig.

Bekijk voordat je besluit een vakantie naar Spanje te boeken het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om te zien wat de regels zijn voor reizen van en naar Spanje.

Als je terugreist naar Nederland moet je in het bezit zijn van een geldig coronabewijs. Wie geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft in de CoronaCheck-app, moet voor vertrek een test doen in het land van verblijf. Deze regels gelden voor alle reizigers vanaf 12 jaar en voor alle vormen van vervoer.

Let op! Reis je met het vliegtuig terug naar Nederland, dan moet je een gezondheidsverklaring invullen en meenemen in je handbagage. Na een verblijf op het vasteland van Spanje, de Canarische Eilanden en de Balearen hoef je bij terugkeer in Nederland niet in thuisquarantaine.

Reizen naar Spanje

Vakantie Spanje – Wanneer kan ik weer reizen naar Spanje?

Na een maandenlange lockdown, is reizen naar Spanje sinds 27 juli 2021 weer mogelijk voor buitenlandse toeristen. De kleurcode van het vasteland van Spanje, de Balearen en de Canarische Eilanden is geel. Je kunt dus weer op vakantie naar Spanje. Raadpleeg op de website van Nederland Wereldwijd het actuele reisadvies voor Spanje, want er gelden regels voor reizen naar Spanje.

Wil je plannen maken om naar Spanje te reizen? Dan zijn er twee belangrijke dingen waar je op moet letten: het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en de regels in Spanje zelf. In onze reischecklist lees je welke stappen je moet ondernemen om op de hoogte te blijven en om goed voorbereid op reis te gaan.

Mag ik vliegen naar Spanje?

Je kunt met het vliegtuig naar Spanje. Doordat Spanje momenteel een geel reisadvies heeft, is vakantie vieren verantwoord. Vlieg je naar Spanje? Houd je dan wel altijd strikt aan de instructies en regels van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Deze kunnen verschillen per luchtvaartmaatschappij en luchthaven. Lees ook ons uitgebreide artikel met tips als je gaat vliegen in coronatijd.

Om naar Spanje te reizen moet je voldoen aan de eisen die gesteld worden in Spanje, ook voor de Balearen en Canarische Eilanden. Alle reizigers die vanaf een Nederlandse luchthaven vliegen, moeten een gezondheidsverklaring meenemen voor de heen- en terugreis. Je kunt het formulier hier downloaden en zelf invullen. Ook ben je verplicht om voor je reis naar Spanje een FSC form in te vullen via deze website. De QR Health Code die je vervolgens ontvangt, wordt na aankomst in Spanje op de luchthaven gescand.

Daarnaast is het tonen van een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur) of een antigeen sneltest (niet ouder dan 48 uur) verplicht om naar Spanje te reizen, tenzij je een herstel- of vaccinatiebewijs kunt overleggen. Je kunt jouw coronabewijs (herstelbewijs, negatieve testuitslag of vaccinatiebewijs) aantonen via de internationale QR-code in de CoronaCheck-app. Dit geldt voor alle reizigers uit Nederland vanaf 12 jaar.

Let op! Alle reizigers van 12 jaar en ouder die vanuit Spanje naar Nederland reizen, moeten vanaf 8 augustus 2021 een geldig coronabewijs (herstel- of vaccinatiebewijs) kunnen laten zien. Als je met het vliegtuig reist moet je een gezondheidsverklaring invullen en bij je houden. Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als je gevaccineerd bent.

Reizen naar Spanje

Coronamaatregelen Spanje en vakantie

Welke coronamaatregelen gelden er in Spanje? De belangrijkste richtlijnen in Spanje zijn: anderhalve meter afstand houden, zowel binnen als buiten (wanneer er geen afstand gehouden kan worden) verplicht een mondkapje dragen en met maximaal aantal personen bij elkaar zitten. Daarnaast zijn er extra hygiënische maatregelen getroffen en geldt er buiten een rookverbod als er geen twee meter afstand gehandhaafd kan worden. Winkels, restaurants en cafés zijn open. Musea, theaters, attractieparken, bioscopen, discotheken en nachtclubs zijn beperkt toegankelijk.

Op vakantie naar Spanje? Verdiep je vooraf altijd goed in de lokale maatregelen, want in sommige regio’s worden strengere maatregelen gehandhaafd. Voor het niet naleven van de richtlijnen kun je in Spanje een boete krijgen, die hoog op kan lopen. Leef dus altijd de lokale regels na, ook als deze strenger zijn dan in Nederland.

Let op! Regels kunnen per regio verschillen.

Op vakantie in Spanje? Dit moet je weten over het coronavirus in Spanje!

Vakantie vieren in Spanje is op dit moment mogelijk. Dit betekent echter niet dat de Spaanse overheid geen maatregelen heeft getroffen. Ben je in Spanje en ben je benieuwd wat er op dit moment open is in Spanje? Hieronder lees je wat er open of juist dicht is en welke beperkingen er gelden. Uiteraard worden er overal extra maatregelen genomen om de hygiëne te waarborgen en anderhalve meter afstand te kunnen bewaren.

  • Winkels, supermarkten, drogisterijen en tankstations zijn open. Probeer wel 1,5 tot 2 meter afstand te houden en een mondkapje is verplicht.
  • Restaurants, terrassen en bars zijn open en er mogen een maximaal aantal personen bij elkaar aan tafel zitten. Een mondkapje is verplicht zodra je van tafel opstaat.
  • Hotels en campings zijn geopend. Op je eigen balkon of voor je tent hoef je geen mondkapje te dragen.
  • Het openbaar vervoer in Spanje rijdt met beperkte capaciteit. Zo ook de ferries. Een mondkapje is verplicht.
  • Discotheken, nachtclubs en danszalen met live muziek zijn beperkt toegankelijk met een maximum aantal bezoekers.
  • Musea en theaters zijn beperkt toegankelijk met een maximum aantal bezoekers.
  • Attractieparken zijn open met een beperkt aantal bezoekers. Probeer wel 1,5 – 2 meter afstand te houden.
  • Stranden zijn gewoon toegankelijk, maar wel voor een beperkt aantal badgasten. In drukke badplaatsen als Benidorm moet je soms vooraf een plekje reserveren.

Let op! Ook zijn er in Spanje plaatselijke regels. Gezien de snelheid waarmee het virus zich verspreidt, is het altijd mogelijk dat de lokale regels tijdens je verblijf worden aangepast, ze kunnen bovendien per regio verschillen. Houd daar rekening mee: dit kan gevolgen hebben voor je reis. Wil je meer weten over het gebied dat je bezoekt? Bekijk de actuele maatregelen in Spanje per regio (Engels).

Reizen naar Spanje

Avondklok Spanje

In diverse gemeenten in Spanje geldt een avondklok tussen 01:00 en 06:00 uur. Maatregelen kunnen per gemeente verschillen, informeer hiernaar ter plaatse.

Veelgestelde vragen over het coronavirus in Spanje en reizen naar Spanje en corona

Is het veilig om te reizen naar Spanje?

Volgens de Rijksoverheid is het op dit moment verantwoord om vakantie te vieren in Spanje. Er geldt een geel reisadvies voor zowel het vasteland van Spanje als voor de Balearen en de Canarische Eilanden. Dit betekent dat reizen naar Spanje is toegestaan. Houd je wel altijd strikt aan de extra restricties en maatregelen. Houd je verder altijd aan de basisregels: vermijd drukte, houd afstand en was vaak je handen. Tips en adviezen om veilig te reizen in coronatijd lees je hier.

Heb ik een gezondheidsverklaring nodig voor Spanje?

Ja. Alle passagiers van 12 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring bij zich hebben, zowel tijdens de heen- als terugreis. Je kunt het formulier hier downloaden en zelf invullen.

Daarnaast ben je verplicht om een FSC form in te vullen voordat je naar Spanje reist. Je kunt dit formulier online invullen via deze website. Vervolgens ontvang je een QR Health Code die na aankomst in Spanje op de luchthaven gescand wordt.

Het tonen van een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur) of een antigeen sneltest (niet ouder dan 48 uur) verplicht om naar Spanje te reizen, tenzij je een herstel- of vaccinatiebewijs kunt overleggen. Dit geldt voor alle reizigers uit Nederland (met elk vervoermiddel) vanaf 12 jaar.

Waar moet je in Spanje mondkapjes dragen?

Het dragen van mondkapjes is verplicht in alle binnenruimtes (zoals bijvoorbeeld winkels en musea) en in het OV, taxi, boot en vliegtuig. Dit geldt ook voor stations en perrons. In de openlucht is het dragen van een mondkapje verplicht als 1,5 meter afstand niet gewaarborgd kan worden. Deze verplichtingen gelden voor alle personen vanaf 6 jaar. 

Moet ik in quarantaine als ik uit Spanje kom?

Nee, als je uit Spanje komt hoef je bij thuiskomst niet in quarantaine te gaan. Dit geldt ook na een verblijf op de Balearen en de Canarische Eilanden. Alle reizigers van 12 jaar en ouder die vanuit Spanje naar Nederland reizen, moeten vanaf 8 augustus 2021 een geldig coronabewijs (herstel- of vaccinatiebewijs) kunnen laten zien. Heb je deze niet? Dan moet je voor vertrek een test doen in het land van verblijf. Als je met het vliegtuig reist moet je een gezondheidsverklaring invullen en bij je houden. Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als je gevaccineerd bent.

Ben ik verzekerd in Spanje tijdens corona?

Dat verschilt per verzekering. Als je naar een land gaat met een oranje reisadvies, ben je mogelijk onverzekerd. Er zijn echter ook verzekeringen die gewoon dekking geven voor de zaken waarvoor je normaal ook verzekerd bent. Zoek voor vertrek dus goed uit waarvoor je verzekerd bent.

Aangezien bestaande polissen gewijzigd kunnen zijn, is het raadzaam te controleren of je huidige polis dekking biedt voor de bestemming waar je naartoe wilt reizen. Is dit niet het geval? Zorg er dan voor dat je een nieuwe reisverzekering afsluit vóórdat je een reis boekt. Lees hier de ultieme gids voor het afsluiten van een reisverzekering in coronatijd.

Daarnaast is het heel belangrijk om goed uit te zoeken of repatriëring bij je reis inbegrepen is. Verandert het reisadvies tijdens je vakantie? Neem dan contact op met je reisverzekering of reisorganisatie om te kijken of er vertrekmogelijkheden zijn.

Ontdek waar je heen kunt reizen

Welke impact heeft de COVID-19-uitbraak op reizen binnen Europa en de rest van de wereld? Bekijk onze wereldwijde kaartpagina voor de nieuwste reisbeperkingen van Nederland naar de rest van de wereld:

Meer coronavirus updates lezen?

Disclaimer: dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 30 augustus 2021. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie. Informatie over het coronavirus kan echter in korte tijd veranderen en per bestemming verschillen. We doen ons best om deze pagina up-to-date te houden, maar dit kan niet worden gegarandeerd. Wij raden je aan om voordat je op reis gaat het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen.

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.