Nieuws Kan ik reizen naar Spanje, de Canarische Eilanden en de Balearen?

Alle artikelen

Kan ik reizen naar Spanje, de Canarische Eilanden en de Balearen?

Het zijn moeilijke tijden voor reizigers. Maar nu de wereld zich voorbereidt om in 2021 weer open te gaan, zijn we hier om je te laten dromen en plannen voor je volgende avontuur - of dat nu een vakantie in eigen land is of dat je naar onbekende bestemmingen vliegt. Tot die tijd hebben we het laatste COVID-19 reisadvies en updates om je op de hoogte te houden, zodat je er klaar voor bent om weer op reis te gaan.

Droom jij van tapas en sangria onder de Spaanse zon? Een vakantie naar Spanje is op dit moment helaas niet zo vanzelfsprekend. Daarom geven wij in dit artikel antwoord op al jouw vragen over een vakantie in Spanje tijdens corona. Kan je reizen naar Spanje, de Canarische Eilanden en de Balearen en waar moet je rekening mee houden?

Wil je plannen maken om de wereld weer te gaan ontdekken? Bekijk op onze interactieve wereldkaart welke landen open zijn. We raden je ten zeerste aan om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen en de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te lezen voordat je op reis gaat.

Omdat de informatie over het coronavirus elke dag verandert, kan het moeilijk worden om de feiten bij te houden die voor jou het meest relevant zijn. We raden je daarom aan de actuele informatie over het coronavirus van het RIVM nauwlettend in de gaten te houden. Veelgestelde vragen en antwoorden over COVID-19 kun je hier lezen.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 april 2021. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie.

PCR-test en reizen naar Spanje

Sinds 23 november 2020 heb je een negatieve PCR-test nodig als je vanuit Nederland naar Spanje reist per vliegtuig of met de boot. De COVID-test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Ook moet je bij aankomst (de QR-code van) een ingevuld Health Control Form laten zien.

Let op! Vanaf dinsdag 30 maart 2021 is het verplicht om de uitslag van een negatieve PCR-test die 72 uur voor aankomst in Spanje is afgenomen te laten zien als je over de weg vanuit Frankrijk Spanje binnenkomt. De verplichting van de PCR-test geldt voor alle reizigers van 6 jaar en ouder die Spanje via Frankrijk over de weg binnenkomen, ongeacht de nationaliteit en het land vanwaar men reist. Het niet bij je hebben van een negatieve PCR-testuitslag kan boetes opleveren.

Reisadvies Spanje – Kan ik op vakantie naar Spanje?

Laten we met de belangrijkste vraag beginnen: kan ik op dit moment op vakantie naar Spanje? Nee, reizen naar Spanje (vasteland), de Balearen en de Canarische Eilanden wordt op dit moment helaas afgeraden. Sinds woensdag 16 december 2020 geldt het reisadvies code oranje. Dat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen naar Spanje worden afgeraden. Vakantie vieren in Spanje is op dit moment dus niet verantwoord. Kom je toch terug uit Spanje? Dan moet je 10 dagen in thuisquarantaine.

Bekijk voordat je besluit een vakantie naar Spanje te boeken het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om te zien of je veilig op vakantie kunt.

Reizen naar Spanje

Vakantie Spanje – Wanneer kan ik weer reizen naar Spanje?

Na een maandenlange lockdown, stelde Spanje begin juli de grenzen weer open voor buitenlandse toeristen. Helaas werd door corona-uitbraken in de zomervakantie het reisadvies voor Spanje onlangs verscherpt van geel naar oranje. Wanneer je weer op vakantie kunt naar Spanje is dus nog erg onzeker. Dat is uiteraard afhankelijk van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Raadpleeg op de website van Nederland Wereldwijd het actuele reisadvies voor Spanje, want dit kan per dag veranderen.

Wil je plannen maken om naar Spanje te reizen? Dan zijn er twee belangrijke dingen waar je op moet letten: het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en de regels in Spanje zelf. In onze reischecklist lees je welke stappen je moet ondernemen om op de hoogte te blijven en om goed voorbereid op reis te gaan.

Mag ik vliegen naar Spanje?

Je kunt met het vliegtuig naar Spanje, mits je bezoek noodzakelijk is. Doordat Spanje momenteel een oranje reisadvies heeft, is vakantie vieren niet verantwoord. Vlieg je voor een noodzakelijke reis naar Spanje? Houd je dan wel altijd strikt aan de instructies en regels van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Deze kunnen verschillen per luchtvaartmaatschappij en luchthaven. Lees ook ons uitgebreide artikel met tips als je gaat vliegen in coronatijd.

Houd er ook rekening mee dat alle reizigers die vanaf een Nederlandse luchthaven vliegen een gezondheidsverklaring mee moeten nemen voor de heen- en terugreis. Je kunt het formulier hier downloaden en zelf invullen. Ook ben je verplicht om voor je reis naar Spanje een FSC form in te vullen via deze website. De QR Health Code die je vervolgens ontvangt, wordt na aankomst in Spanje op de luchthaven gescand. Daarnaast is vanaf 23 november het tonen van een negatieve PCR-test verplicht. De test mag niet ouder zijn dan 72 uur.

Let op! Sinds 23 januari 2021 moeten alle reizigers die vanuit Spanje per vliegtuig of met de boot naar Nederland reizen twee negatieve COVID-testresultaten laten zien. Het gaat om een negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst is afgenomen en een negatieve sneltest die maximaal 4 uur voor vertrek is afgenomen.

Reizen naar Spanje

Coronamaatregelen Spanje en vakantie

Welke coronamaatregelen gelden er in Spanje? De belangrijkste richtlijnen in Spanje zijn: anderhalve meter afstand houden, zowel binnen als buiten verplicht een mondkapje dragen en met maximaal 10 personen bij elkaar zitten. Daarnaast zijn er extra hygiënische maatregelen getroffen en geldt er buiten een rookverbod als er geen twee meter afstand gehandhaafd kan worden. Winkels, restaurants en cafés zijn beperkt open. Dit geldt ook voor musea en attractieparken. Concertzalen, theaters, bioscopen, discotheken en nachtclubs zijn gesloten en grote (sport)evenementen afgelast.

Bezoek je Spanje voor een noodzakelijke reis? Verdiep je vooraf altijd goed in de lokale maatregelen, want in sommige regio’s worden strengere maatregelen gehandhaafd. Voor het niet naleven van de richtlijnen kun je in Spanje een boete krijgen, die hoog op kan lopen. Leef dus altijd de lokale regels na, ook als deze strenger zijn dan in Nederland.

Op vakantie in Spanje? Dit moet je weten over het coronavirus in Spanje!

Door het aangescherpte reisadvies is vakantie vieren in Spanje helaas niet verantwoord. Dit betekent echter niet dat Spanje weer in een lockdown zit. Ben je toch in Spanje voor een noodzakelijk bezoek en ben je benieuwd wat er op dit moment open is in Spanje? Hieronder lees je wat er open of juist dicht is en welke beperkingen er gelden. Uiteraard worden er overal extra maatregelen genomen om de hygiëne te waarborgen en anderhalve meter afstand te kunnen bewaren.

  • Winkels, supermarkten, drogisterijen en tankstations zijn open. Probeer wel 1,5 tot 2 meter afstand te houden en een mondkapje is verplicht.
  • Restaurants, terrassen en bars zijn beperkt open en er mogen een maximaal aantal personen bij elkaar aan tafel zitten. Een mondkapje is verplicht zodra je van tafel opstaat.
  • Hotels en campings zijn geopend. Op je eigen balkon of voor je tent hoef je geen mondkapje te dragen.
  • Het openbaar vervoer in Spanje rijdt met een verminderde dienstverlening. Een mondkapje is verplicht en alle zit- en staanplaatsen mogen worden bezet.
  • Discotheken, nachtclubs en danszalen met live muziek zijn op dit moment gesloten.
  • Musea en theaters zijn beperkt opengesteld met een maximum aantal bezoekers.
  • Attractieparken zijn open met een beperkt aantal bezoekers. Probeer wel 1,5 – 2 meter afstand te houden en draag een mondkapje.
  • Stranden zijn gewoon toegankelijk, maar wel voor een beperkt aantal badgasten. In drukke badplaatsen als Benidorm moet je soms vooraf een plekje reserveren. Als je ligt te zonnen hoef je geen mondkapje op, maar zodra je opstaat moet dit wel.

Let op! Houd er rekening mee dat de coronamaatregelen per regio anders zijn en afhankelijk zijn van de epidemiologische situatie. Daarnaast kunnen maatregelen op ieder moment verscherpt of juist versoepeld worden.

Reizen naar Spanje

Avondklok Spanje

In Spanje geldt voor het hele land een avondklok (toque de queda) van 22:00 tot 06:00 uur. De autonome regio’s kunnen afwijken van deze tijden.

Coronamaatregelen Balearen

Sinds 15 maart 2021 gelden aangepaste coronamaatregelen op de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera. De bewoners krijgen iets meer vrijheden en gaat de horeca grotendeels weer open. Ook winkels en winkelcentra mogen hun deuren weer openen voor publiek.

Coronamaatregelen Canarische Eilanden

Sinds 22 maart 2021 zijn de coronamaatregelen op de Canarische Eilanden aangepast. De acht eilanden van de Canarische Eilanden bevinden zich volgens het regionale corona-stoplicht in verschillende kleurniveaus.

De eilanden Fuerteventura, Gran Canaria en Tenerife hebben te maken met een rood stoplicht. Dat betekent onder andere avondklok van 22:00 uur tot 06:00 uur, groepsgrootte vier personen en horeca gaat om 22:00 uur dicht. La Graciosa en Lanzarote bevinden zich in kleurniveau oranje. Avondklok van 23:00 uur tot 06:00 uur, horeca sluit om 23:00 uur en groepsgrootte zes personen. Voor de eilanden El Hierro, La Gomera en La Palma geldt nivel de alerta 1, oftewel een groen stoplicht. Maximale groepsgrootte is 10 personen, horeca open tot 00:00 uur en er geldt een avondklok van 00:00 uur tot 06:00 uur.

Veelgestelde vragen over het coronavirus in Spanje en reizen naar Spanje en corona

Is het veilig om te reizen naar Spanje?

Volgens de Rijksoverheid is het op dit moment niet verantwoord om vakantie te vieren in Spanje, inclusief de Canarische Eilanden en de Balearen. Er geldt een oranje reisadvies en dat betekent dat je alleen noodzakelijke reizen naar Spanje mag maken. Houd je in dat geval wel altijd strikt aan de extra restricties en maatregelen. Houd je verder altijd aan de basisregels: vermijd drukte, houd afstand en was vaak je handen. Tips en adviezen om veilig te reizen in coronatijd lees je hier

Heb ik een gezondheidsverklaring nodig voor Spanje?

Ja. Alle passagiers die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring bij zich hebben, zowel tijdens de heen- als terugreis. Je kunt het formulier hier downloaden en zelf invullen.

Daarnaast ben je verplicht om een FSC form in te vullen voordat je naar Spanje reist. Je kunt dit formulier online invullen via deze website. Vervolgens ontvang je een QR Health Code die na aankomst in Spanje op de luchthaven gescand wordt.

Sinds 23 november 2020 is het tonen van een negatieve PCR-test verplicht. De COVID-test mag niet ouder zijn dan 72 uur.

Waar moet je in Spanje mondkapjes dragen?

Het dragen van een mondkapje is in Spanje verplicht voor iedereen van 6 jaar en ouder. Dit geldt zowel voor binnen als buiten, maar er zijn wel een aantal uitzonderingen.

Zo hoef je geen mondkapje op tijdens het sporten. Ook als je bij het zwembad of op het strand ligt te zonnen, is een mondkapje niet verplicht. Zodra je opstaat om naar de zee of het toilet te lopen, moet je echter wel een mondkapje op. Daarnaast kun je op het terras gewoon zonder mondkapje genieten van een hapje en drankje. Sta je op om naar de bar of het toilet te lopen? Dan moet je wel een mondkapje dragen. Houd er ook rekening mee dat een mondkapje verplicht is als je in de auto zit met personen die niet uit hetzelfde huishouden komen.

Moet ik in quarantaine als ik uit Spanje kom?

Ja, als je uit Spanje komt is het dringende advies om bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine te gaan. Dit geldt ook als het reisadvies tijdens je vakantie gewijzigd is van geel naar oranje.

Ben ik verzekerd in Spanje tijdens corona?

Dat verschilt per verzekering. Als je naar een land gaat met een oranje reisadvies, ben je mogelijk onverzekerd. Er zijn echter ook verzekeringen die gewoon dekking geven voor de zaken waarvoor je normaal ook verzekerd bent. Zoek voor vertrek dus goed uit waarvoor je verzekerd bent.

Aangezien bestaande polissen gewijzigd kunnen zijn, is het raadzaam te controleren of je huidige polis dekking biedt voor de bestemming waar je naartoe wilt reizen. Is dit niet het geval? Zorg er dan voor dat je een nieuwe reisverzekering afsluit vóórdat je een reis boekt. Lees hier de ultieme gids voor het afsluiten van een reisverzekering in coronatijd.

Daarnaast is het heel belangrijk om goed uit te zoeken of repatriëring bij je reis inbegrepen is. Verandert het reisadvies tijdens je vakantie? Neem dan contact op met je reisverzekering of reisorganisatie om te kijken of er vertrekmogelijkheden zijn.

Ontdek waar je heen kunt reizen

Welke impact heeft de COVID-19-uitbraak op reizen binnen Europa en de rest van de wereld? Bekijk onze wereldwijde kaartpagina voor de nieuwste reisbeperkingen van Nederland naar de rest van de wereld:

Meer coronavirus updates lezen?

Disclaimer: dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 april 2021. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie. Informatie over het coronavirus kan echter in korte tijd veranderen en per bestemming verschillen. We doen ons best om deze pagina up-to-date te houden, maar dit kan niet worden gegarandeerd. Wij raden je aan om voordat je op reis gaat het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen.

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.