Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Pride 2021: jouw gids voor parades, party’s en virtuele events wereldwijd

Alle artikelen

Pride 2021: jouw gids voor parades, party’s en virtuele events wereldwijd

Het zijn moeilijke tijden voor reizigers. Maar nu de wereld zich voorbereidt om in 2021 weer open te gaan, zijn we hier om je te laten dromen en plannen voor je volgende avontuur - of dat nu een vakantie in eigen land is of dat je naar onbekende bestemmingen vliegt. Tot die tijd hebben we het laatste COVID-19 reisadvies en updates om je op de hoogte te houden, zodat je er klaar voor bent om weer op reis te gaan.

Ben je klaar om Pride dit jaar te vieren? We hebben de ultieme lijst met Pride events in 2021 wereldwijd voor je bij elkaar gespeurd. Ontdek waar je volgende (virtuele) reis je mee naar toeneemt en je Pride viert op een manier die bij jou past.

Pride en de LGBTQ+ community

Pride heeft diepe, belangrijke wortels in de LGBTQ+ community en is zoveel meer dan alleen een event. Het is een samenkomen van gelijkgestemden, een tijd om te herdenken, een moment van reflectie én het beste feest van het jaar. We kunnen allemaal ons schild laten vallen en openlijk vieren wie we zijn op alle events. Ook kan de LGBTQ+ community met de Pride de lokale homocultuur op andere manieren laten zien zoals met films, kunst, muziek en sport.

LEGO® Everyone is Awesome set
Hoe leuk: de LEGO® Everyone is Awesome set, ontworpen om de diversiteit van LEGO-fans wereldwijd te vieren. Ieder figuurtje heeft een andere regenboogkleur en een eigen haarstijl. Foto: © LEGO®.

Wie gaat reizen voor de Pride, ontmoet nieuwe mensen en steunt lokale economieën die Pride events hosten. Peter Jordan, een gevierd onderzoeker en drijvende kracht achter het UNWTO Global Report over LGBTQ toerisme, vertelt over de trends die hij heeft zien ontstaan.

“De afgelopen jaren is de Pride een geweldige trigger geworden om te reizen”, vertelt Jordan. “Mensen willen ontdekken hoe Pride in andere delen van de wereld wordt gevierd en gebruiken het om nieuwe bestemmingen te bezoeken. In mijn ETC survey uit 2018 onder LGBTQ’ers uit de Verenigde Staten, China, Brazilië en Rusland, was het bijwonen van een Pride event de reden om een verwegbestemming te kiezen. Je ziet dat de economische impact van Pride veel verder reikt dan het lokale, het raakt hele steden en regio’s.” 

Daarnaast zorgt de Pride voor zichtbaarheid wat bijdraagt aan de acceptatie van de LGBTQ+ gemeenschap. “Zichtbaarheid is de sleutel tot acceptatie. Het simpele effect van honderden, duizenden of misschien wel miljoenen mensen die hun pride in de straten van steden tonen is een enorm krachtig statement.”

Pride evenementen in 2021 wereldwijd

Kleurrijke regenboog van ballonnen om Pride 2021 te vieren.

De kick-off van Pride zoals we die nu kennen, was in 1969. Toen ging een groep LGBTQ+’ers bij de Stonewall Inn in New York City voor hun rechten staan. Zij weigerden zich nog langer stil te houden. Diezelfde energie, vastberadenheid en trots is er nog steeds voor de Pride in 2021. Alleen nu met meer kracht en reflectie op hoe we Pride moeten zien en invullen en wat het ons brengt.

In 2020 gingen vrijwel alle Pride events niet door. Nu de vaccinatiegraad wereldwijd omhoogschiet, maakt de storm plaats voor een regenboog. In veel landen staan weer events op de agenda. Deels live, deels digitaal en soms alleen virtueel. Als je je graag aansluit, kijk dan snel wat er wereldwijd gebeurt en vier de Pride op welke manier dan ook!

Pride vieren in 2021, het kan! Kijk maar:

Pride 2021 in Europa

Drie vrienden die Pride 2021 in Kopenhagen vieren.

Hier een aantal top Pride events in Europa. Waar en hoe ga jij het vieren?

Pride in Nederland

In 2021 maakt Nederland zich op voor verschillende Pride events. Zo gaat Pride Amsterdam dit jaar door en wel van 31 juli tot en met 8 augustus 2021! Volgens de organisatie met het “meest haalbare programma” dat in het teken staat van 25 jaar Pride Amsterdam. Op de iconische botenparade moet je nog wel even wachten, deze verschuift naar 2022.

Wat kun je verwachten? In ieder geval PrideTV met activiteiten rond het jaarthema ‘Take Pride in Us’ en met een beetje geluk pleinfeesten en Pride Park. Ook wil de organisatie de Pride Walk-demonstratie graag door te laten gaan. Ze laat weten dat ze met “Pride het verschil, de liefde en de vrijheid om te zijn wie je wil zijn” vieren. Begin juli wordt het definitieve programma duidelijk.

Een andere fameus Pride event is Roze Maandag tijdens de Tilburgse Kermis, gepland op 19 juli 2021. De dag begint met de Pride Walk, vanaf Tilburg CS wandelen en wapperen de regenboogvlaggen richting de Tilburgse binnenstad. Daarna kan het feest beginnen.

Een andere tip is Roze Zaterdag in Leeuwarden. Op 16 oktober 2021 viert The City of Diversity, zoals ze zichzelf hebben omgedoopt, Roze Zaterdag. Met onder meer muziek, rijk uitgedoste pramen (platbodem vaartuig) en een informatiemarkt. Het muzikale feest op het plein voor het hoofdpodium wordt in een club in de stad afgesloten met een sexy en extravagante afterparty. Wie precies optreden, is nog niet bekend, dus stay tuned.

Pride vieren op kleurrijke sokken in Amsterdam

Pride events in Denemarken

WorldPride 2021 en het LGBTQ+ sportevenement EuroGames zetten Kopenhagen van 12 tot 22 augustus op z’n (digitale) kop in en rondom het stadhuisplein. Veel events worden live-gestreamd, handig als je vanuit huis wilt meedoen. Parades zijn er in Kopenhagen en Malmö, de stad aan de overkant van de Sontbrug in Zweden. 

Pride events in Duitsland

De Pride van Berlijn, bekend als Christopher Street Day (CSD), wordt normaal gesproken afgetrapt met het Lesbisch-Schwule Stadtfest in juni. Dat is nu verschoven naar oktober. Maar de CSD of Gay Pride van Berlijn staat wel gepland op 24 juli 2021. Er zijn geen grote parades met wagens zoals normaal het geval is, maar wel kleine demonstraties vanaf de Nollendorfplatz.

Leuk! Als ode aan de LGBTQ+ gemeenschap heeft de VVV van Berlijn een Pink Pillow Berlin Collection ontworpen, een collectie LGBTQ+ vriendelijke hotels die ook tips hebben voor LGBTQ+’ers die op pad gaan in de Duitse hoofdstad.

Pride events op Malta

Pride op Malta wordt gevierd van 10 tot 19 september. Het exacte schema voor de evenementen is er nog niet vanwege de COVID-19 regels, maar de Pride March, het Pride Concert en de After Pride Party staan vooralsnog gepland op 18 september. Je kunt gratis reserveren via de website en erbij zijn, een RSVP is wel vereist.

Pride events in Noorwegen

De Oslo Pride is de grootste viering van queer love en diversiteit in Noorwegen. Verheug je op een tiendaags festival van 18 tot 27 juni waar iedereen zichzelf kan zijn. Dit jaar bestaat het uit live- en digitale events zoals je ziet op de Oslo Pride 2021 website. Het festivalgebied heeft meerdere podia, foodstalletjes, een Pride shop en diverse stands. 

Van 19 tot 25 juni zet Pride House de LGBTQ+ cultuur en politiek op de agenda met debatten, lezingen, workshops en voorstellingen. Onder meer bij restaurant Youngs Oslo. Dit is gratis en toegankelijk voor iedereen. Wel gelden uiteraard de coronaregels.

Pride events in Zweden

De Stockholm Pride is in 2021 van 2 tot 8 augustus in Södermalm, in lijn met de geldende COVID-regels. Het Södra Teatern host de Pride en de Pride House wordt gehouden in Clarion Hotel Stockholm – alles wordt digitaal gestreamd.

Zoals net al genoemd: dit jaar slaat de Malmö Pride, samen met Kopenhagen, de handen ineen voor de WorldPride en de EuroGames. Het is de eerste keer dat beide evenementen gecombineerd worden wat een spetterend regenboogevent belooft op te leveren. Het vindt plaats in Malmö en Kopenhagen van 12 tot 22 augustus. Met twee Pride parades, party’s, muziekoptredens, een youth Pride, kunst, cultuur en een giga WorldPride House zit je hier met de Pride gebeiteld.

Pride events in Zwitserland 

Sinds 1994 wordt Christopher Street Day regelmatig in Zurich gehouden, als event tegen discriminatie en voor de rechten van de LGBTQ+ gemeenschap. Dit jaar staat het festival op 18 en 19 juni in de precieze Zwitserse agenda. En, is de Sechseläutenplatz de place to be. Nog een tip! Arosa Switzerland is altijd al een LGBTQ+ vriendelijke bestemming geweest en is het thuis van de Arosa Gay Ski Week.

Pride events in het Verenigd Koninkrijk   

Nu de coronaregels zijn versoepeld, staan er veel save-the-Pride-dates in de Pride-kalenders in het Verenigd Koninkrijk. Nog niet alle events zijn bekend, maar de London Pride, de grootste en meest diverse viering van de Pride, start 11 september. Voor nog meer jolly good English pride ga je naar de Birmingham Pride, op 25 en 26 september of het Manchester Pride Festival van 27 tot 30 augustus.

Pride 2021 in Noord-Amerika

Een bier met regenboogkleuren en een vrouw op de achtergrond die meeviert.

In 2021 staan a lot, en dan bedoelen we echt a lot of Pride events in Noord-Amerika geprogrameerd, vooral in de Verenigde Staten. We hebben een paar hotspots uitgekozen!

Pride events in de Verenigde Staten

New York

De New York City Pride is de hele maand juni in the Big Apple, ook hier afwisselend met live- en digitale events. De NYC Pride March op 27 juni heeft een virtueel karakter, maar ook nog vast te stellen persoonlijke, live elementen. De Rally op 25 juni voert een divers palet sprekers en activisten op, in een virtueel format. PrideFest en Pride Island zijn er ook weer en wel op 27 juni.

Zin in wat pride on the beach? Ga dan naar de Long Island Pride op 13 juni. Hiervoor is een ticket noodzakelijk en je moet aantoonbaar gevaccineerd zijn tegen COVID-19. Het event heeft plek voor 500 personen en belooft een aantal lekkere verrassingsoptredens in Eisenhower Park.

Een hand die een set Pride regenboogvlaggen vasthoudt.

San Francisco en Los Angeles

Pride keert terug in de straten van San Francisco dit jaar en wordt de hele maand juni gevierd. “All in This Together” is het thema van de #SFPride51. De Parade en Celebration gaan niet door, maar er zijn talrijke andere nieuwe en fun events bedacht.

Ook de Los Angeles Pride gaat door en bestaat uit een combinatie van live en virtuele events in juni. Als je er niet bij kunt zijn, de organisatie belooft concerten die worden gestreamd via TikTok.

Miami en Florida

Een parade langs de beroemde Ocean Drive is de kick-off van Miami Beach Pride in september. Tijdens dit meerdaagse festival treden onder meer zangers als Matthew Richardson, Nitty Scott en Teraj op. Bij alles gelden de COVID-regels waaronder ook een beperkter aantal deelnemers.

Dan is er nog het Orgullo’s Festival in oktober, waar drag als kunstvorm wordt gevierd met drag-optredens en films met drags in de hoofdrol. Tot slot noemen we Wynwood Pride dat terugkeert naar Miami’s kleurrijkste buurt Wynwood.

Twee mensen die Pride vieren en een regenboog Pride vlag vasthouden.

Pride events in Canada 

De Canadese stad Vancouver cancelt helaas de Pride vieringen dit jaar. Gelukkig komt de Vancouver Pride Society met fun replacement activities op de proppen in juli en augustus. Er zijn kleine, live events zoals Pride Art Walk en VanPrideFest. Wil je virtueel meedoen? Tune dan in bij Drag Deliveries, Queer History Panel en Posh Ball.

Je kunt ook nog kijken bij Toronto’s Pride dat dit jaar haar 40-jarig bestaan viert. Zij lanceren het eerste Phygital Pride Festival in juni. Met een virtuele Pride parade, een virtuele markt en pop-ups, kunstexposities en samenwerkingen met lokale bedrijven. Een innovatief programma met fysieke- en digitale ervaringen die je niet wilt missen. Uitgesmeerd over twee festivalweekenden van 18 tot 20 juni en 25 tot 27 juni.

Pride events in Mexico 

Playa Del Carmen Pride is er van 21 tot 27 juni. Kriskras door de stad zijn er vieringen met onder meer parades en exposities in galeries. Veel fun kun je verwachten bij het Canopy by Hilton (Cancun La Isla) hotel met rooftop Pride party’s waar lokale en internationale dj’s optreden.

De Mexico City Gay Pride – of in Español: Marcha del Orgullo LGBT de la Ciudad de México – verandert de stad in juni altijd in een plek vol regenboogkleuren. Mexico City is en blijft een echte LGBTQ+ hub, maar helaas is de officiële Pride voor 2021 gecanceld. Wel zijn er hier en daar kleinere bijeenkomsten en besteden cafés en andere locaties aandacht aan de Pride.

Zes mensen die een drag show opvoeren en poseren. Sommige steden hebben live events als deze in 2021 voor de Pride.

Pride 2021 in Zuid-Amerika

Hola! De Pride in Zuid-Amerika vieren kan ook. We verzamelden een paar events en festivals die het hele jaar door plaatsvinden.

Pride events in Brazilië 

Op 6 juni viert São Paulo de grootste LGBTQ+ Pride parade in de wereld. Voor de pandemie, trok de Pride meestal zo’n 3 miljoen mensen naar de zinderende straten, hoe het dit jaar uitpakt, moeten we zien. Ben je er niet bij, de LGBT Pride van São Paulo host ook een virtuele Pride viering, vorig jaar trok dit meer dan 11 miljoen kijkers. Het thema van dit jaar is: “HIV / AIDS: Love + Care + Live +”.

Nog een goede Braziliaanse Pride: van 5 tot 7 september kun je meedoen met het officiële Rio de Janeiro Gay Pride Festival op Copacabana Beach. Zoals het er nu naar uitziet zijn er party’s in heel Rio.

Pride events in Argentinië

De Buenos Aires Pride staat geblokt van 6 tot 13 november. In voorgaande jaren kwamen zeker 100.000 mensen naar het jaarlijkse event. Wat te verwachten? Een pre-parade op Plaza de Mayo naast een grotere parade in de stad. Goed om te weten: de feria of openluchtmarkt is de plek voor Pride merchandise en souvenirs.

Een vrouw die Pride viert in Toronto voor een geschilderde stenen muur.

Pride 2021 in Australië

Veel van Australië’s Pride events voor 2021 zijn al geweest omdat de Australische LGBTQ+ gemeenschap dit in de zomerperiode viert, van januari tot april. Maar, lucky you: we hebben toch nog een paar voor later dit jaar gevonden!

Zo is daar het Newcastle Pride Festival van 12 augustus tot 5 september. Het thema is “This Is Me” en het gevarieerde programma bestaat uit cabaretvoorstellingen, dragshows, een youth pride en een LGBTQ+ familiefietstocht plus Pride by night straatfestival.

Melbourne is een van de meest gayvriendelijke steden in de wereld en het jaarlijkse Midsumma Festival is een ‘niet te missen’ Pride event. Dat was dit jaar in mei, dus je moet even wachten tot volgend jaar om erbij te kunnen zijn. Twee andere tips zijn: OUT in the OPEN (in oktober) en het Melbourne Fringe (in november). Naast Melbourne en ook op andere plekken in Australië zijn er meer Pride events zoals het ChillOut Festival in Daylesford, het oudste regionale Pride event in het land van de Ozzies.

Pride 2021 in Azië 

Als je ooit nog eens de Pride in Azië wilde beleven, dan is dit je kans. Dit jaar staat namelijk bol van virtuele activiteiten in onder meer Taiwan en Tokio.

Pride events in Taiwan 

Taiwan is een van de meest LGBTQ+ vriendelijke landen in Azië en het enige land op het continent waar je mag trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. In oktober staat de Taipei Gay Pride gepland. De invulling is nog niet 100 procent duidelijk, maar ieder jaar trekt de Taipei Pride reizigers uit allerlei landen en is het programma gevarieerd en boeiend.

Pride events in Tokio

De Tokyo Rainbow Pride bestond uit een serie online virtuele events in april dit jaar. Het thema was “One courageous voice can change the world”, dat individuele expressie uitlichtte. In de virtuele events kwamen 16 special guests voorbij en werd er gesproken over hoe mensen te helpen met LGBTQ+ issues in de Japanse cultuur.

Een wandelaar die trots een regenboogvlag vasthoudt en Pride viert.

Andere Pride bestemmingen die je hier mist

Misschien is het je opgevallen dat sommige delen van de wereld op deze pagina ontbreken. We hebben geprobeerd zoveel mogelijk bestemmingen te verzamelen en er zijn veel vieringen, maar we hebben gekozen voor die Pride’s die volgens de geldende COVID-maatregelen door kunnen gaan. Of dat nu virtueel of live is of met een mix van beide.

Ook heeft het zuidelijk halfrond de vieringen grotendeels achter de rug omdat zij het vieren in hun zomermaanden, zoals in Australië. In andere regio’s gooit de pandemie nog roet in het eten en sommige landen hebben helemaal geen Pride gepland. Ook kan het zijn dat Pride events niet zijn toegestaan omdat openlijk LGBTQ+ zijn illegaal is of sociaal nog niet wordt geaccepteerd.

Hoe vier jij de Pride in 2021?

Pride ziet er dit jaar anders uit dan andere jaren. Maar dat maakt de events niet minder belangrijk en indrukwekkend. Als je van plan bent om events bij te wonen, volg dan altijd de geldende mondkapregels en houd je aan de anderhalve meter afstand. Ga je voor de online events, denk dan aan het delen, liken en bespreken van het onderwerp. Het zijn allemaal gratis, eenvoudige manieren waarop jij kunt bijdragen. Wanneer mogelijk, houd dan in je achterhoofd dat je ook lokale LGBTQ+ winkels, creatieven en non-profitorganisaties kunt steunen.

Waar of wanneer en op welke manier je Pride ook viert, zorg vooral dat je het met plezier en veilig doet! Have fun!

Ontmoet Meg ten Eyk!

Meg ten Eyk een prijswinnende travel content creator en CEO van platform Every Queer.
Dit artikel is origineel samengesteld door Meg Ten Eyck, een cisgender, queer vrouw en prijswinnende LGBTQ travel content creator uit de Verenigde Staten. Meg is CEO van EveryQueer. Ze is een veelgevraagd spreker op LGBTQ+-bijeenkomsten wereldwijd en heeft meer dan 60 landen bezocht. Recent publiceerde zij haar eerste boek: Slacktivist: Using Digital Media to Create Change. Veel dank Meg voor jouw goede en inspirerende tips!

Ontdek waar je heen kunt gaan

Maak je al plannen om de wereld weer te ontdekken? Bekijk welke landen open zijn voor een vakantie op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Reisnieuws en top reisdeals direct in je Inbox

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.