Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Hoe plan je reizen in 2021?

Alle artikelen

Hoe plan je reizen in 2021?

We weten dat reizen op dit moment niet vanzelfsprekend is, maar dat betekent niet dat we geen plannen voor de toekomst kunnen maken. Daarom blijven we je graag van inspiratie voorzien voor als we straks weer volop veilig kunnen reizen.

Het afgelopen jaar heeft veel dingen in de war geschopt, waaronder de reisplannen van velen. De uitbraak van COVID-19, opgelegde overheidsbeperkingen en algemene voorzichtigheid hebben veel mensen weerhouden om te reizen. Met de hoop op een vaccin, vragen reizigers zich af hoe ze reizen in 2021 kunnen plannen.

Hoewel niemand een glazen bol heeft, hebben veel hotels, landen en luchtvaartmaatschappijen veranderingen doorgevoerd waardoor reizen volgend jaar meer tot de mogelijkheden behoort. Als je zin hebt om een nieuwe bestemming te ontdekken, laten we je zien hoe je de beste deals, flexibel boekingsbeleid en meer kunt vinden om het meeste uit je reizen in 2021 te halen.

Reisadviezen en richtlijnen veranderen snel. Zorg ervoor dat je voor jouw reis het officiële overheidsadvies raadpleegt.

Wat je moet weten over het boeken van reizen in 2021

Een reis plannen in 2019 en weten hoe je reizen in 2021 plant, zijn twee heel verschillende dingen. Hoewel het ooit relatief zeldzaam was dat een vlucht werd geannuleerd of verplaatst, komen deze veranderingen vaker voor naarmate luchtvaartmaatschappijen zich moeten aanpassen aan overheidsbeperkingen, grensafsluitingen en de vraag van passagiers.

Kies voor flexibel reizen

Hoewel niet-restitueerbare vluchten en vaste datums vroeger een manier waren om geld te besparen op boekingen, is dit geen ideale strategie voor 2021, aangezien reisplannen zonder kennisgeving kunnen worden gewijzigd. Desondanks zijn er tal van deals te krijgen. Reizen in 2021? Flexibiliteit is het sleutelwoord.

Wanneer je jouw vlucht of accommodatie boekt, kies dan voor boekingen met royale wijzigings- en annuleringsvoorwaarden. Op die manier verlies je het geld dat je aan jouw boeking hebt besteed niet als jouw reis moet worden verzet. Bekijk ons artikel over het plannen van reizen tijdens COVID-19 voor meer tips en advies.

Reizen in 2021: Tips voor plannen vakantie.

Houd het advies van de Rijksoverheid in de gaten

Het afgelopen jaar heeft laten zien hoe snel een nationale of lokale overheid grenzen kan sluiten. Raadpleeg voordat je boekt het advies van de lokale overheid en het reisadvies van de Rijksoverheid om te ontdekken waar je naartoe kunt reizen. Je hebt groen licht nodig van beide bestemmingen. Zorg ervoor dat je tot op de dag van vertrek op de hoogte blijft van eventuele beperkingen, zodat je niet op de luchthaven te horen krijgt dat jouw vlucht is geannuleerd.

Plan met tussenstops in gedachten

Elke bestemming heeft zijn eigen regels als het gaat om het afhandelen van passagiers met een tussenstop. Op sommige bestemmingen kunnen reizigers zich vrij door hun luchthaven verplaatsen zonder speciale visum- of quarantainebeperkingen. Anderen kunnen echter bij aankomst een quarantaineplicht hebben of reizigers verbieden door te reizen. Controleer bij het boeken van jouw vlucht de beperkingen van alle bestemmingen waar je doorheen reist op weg naar jouw laatste stop. Dit is vooral belangrijk als je een vakantie in meerdere landen plant.

Vaccin tegen COVID-19 dat reizen vergemakkelijkt

Het feit dat de ontwikkelde vaccins effectief en geschikt blijken te zijn, toont echter aan dat er hoop is voor de nabije toekomst. Daarmee is er vooruitzicht op een terugkeer naar veilig reizen. Tot die tijd is het belangrijk dat we ons allemaal houden aan de basisregels, zoals bijvoorbeeld dragen van mondkapjes, anderhalve meter afstand houden en regelmatig handen wassen.

Reizen in 2021: vaccinaties, mondkapjes en meer.

Reisverzekering afsluiten

Hoewel de noodzaak van een reisverzekering er altijd is geweest, is het ongetwijfeld van groot belang voor het plannen van jouw reizen in 2021.

Wil je een reisverzekering afsluiten? Lees voordat je een handtekening zet de polisvoorwaarden goed door. Veel verzekeringsmaatschappijen dekken geen problemen die voortvloeien uit ‘bekende gebeurtenissen’, zoals de uitbraak van het coronavirus. Andere polissen hebben alleen betrekking op reizen naar bepaalde bestemmingen, meestal degene die als laag risico worden beschouwd als het gaat om de overdracht van COVID-19. Lees de kleine lettertjes door zodat je weet wat de voorwaarden zijn als je reis wordt geannuleerd of als je ziek wordt in het buitenland.

Reizen in 2021: reisverzekering afsluiten.

Met welke luchtvaartmaatschappij kan ik vliegen in 2021?

Omdat veel vliegtuigen het afgelopen jaar aan de grond zijn gehouden, hebben sommige luchtvaartmaatschappijen hun vluchtschema’s aangepast of stopgezet. Ondertussen worden anderen geconfronteerd met onzekere tijden en wisselen ze van eigenaar als het gaat om eigendom.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappijen staan ​​echter klaar om je naar jouw droombestemming te brengen in 2021. De laatste tijd kunnen reizigers betere boekingsvoorwaarden krijgen dan in het verleden. Enkele van deze voorwaarden zijn:

Luchtvaartmaatschappij Boekingsvoorwaarden
CorendonMet de flexibele omboekgarantie van Corendon kun je nu tot 8 dagen voor vertrek je vakantie nog omboeken naar een andere vakantiebestemming of reisperiode. Tegen een meerprijs van 25,- per persoon, boek jij extra gerust je vakantie.
KLMHeb je een ticket geboekt met een gepland vertrek vóór of op 31 maart 2021, dan kun je de reisdatum wijzigen zonder dat je de wijzigingskosten hoeft te betalen. Als je ervoor kiest om je reis uit te stellen, krijg je teruggave in de vorm van een reisvoucher. De restitueerbare voucher is geldig voor gebruik tot 31 december 2021.
TransaviaMet een Flexticket kies je voor flexibiliteit bij het wijzigen van je vliegtickets. Voor 9 euro per persoon, per enkele reis kun je tot 48 uur voor vertrek je reisdatum en tijdstip onbeperkt uitstellen naar een later moment, tot een jaar na je originele boeking.
TUI flyTUI fly heeft de tijdelijke actie ‘kosteloos wijzigen’ in het leven geroepen. Hiermee kan een geboekte TUI fly vlucht tot en met 31 maart 2021 eenmalig kosteloos worden gewijzigd naar een andere datum en/of bestemming. De nieuwe vertrekdatum dient uiterlijk te zijn gelegen op of vóór 31 oktober 2021. 

Waar kan ik reizen in 2021?

Weten hoe je reizen in 2021 plant, begint met weten waar je heen kunt. Landen zullen waarschijnlijk het hele jaar door de openings- en sluitingsdata van de grens wijzigen. Wellicht worden er ‘reisbubbels’ gecreëerd waardoor vakantie mogelijk wordt naar landen met hetzelfde corona-risicoprofiel. Sommige bestemmingen laten reizigers toe, op voorwaarde dat ze een negatieve PCR-test kunnen tonen. Bekijk onze interactieve wereldkaart om te ontdekken waar je heen kunt.

Reizen in 2021: Japan hoopt grote groepen sportfans te ontvangen tijdens de Olympische Spelen in Tokio.

Weten hoe je reizen in 2021 moet plannen, kost misschien wat meer tijd en aandacht, maar als alles goed verloopt, is het de moeite meer dan waard.

Veelgestelde vragen die reizigers hebben over het plannen van reizen in 2021

Hoe kan ik het beste mijn reis plannen?

Het pannen van een reis kent een aantal belangrijke factoren. Een goed uitgangspunt is het vaststellen van een budget. Van daaruit kun je kijken naar bestemmingen, vluchten, hotels, datums en bezienswaardigheden. Een reisverzekering is tegenwoordig een must. Gelukkig kan de meeste planning online worden gedaan met de handige zoekfuncties van Skyscanner.

Wanneer kan ik weer internationaal reizen?

Internationaal reizen is afhankelijk van een aantal factoren, vooral het grensbeleid van jouw bestemming. Veel landen hebben gesproken over het volledig openen van de grenzen in 2021, maar dit kan veranderen als het aantal besmettingen met COVID-19 weer toeneemt. Het coronavirus zorgt voor onvoorspelbare situaties. Daardoor is reizen een risico.

Hoe werkt een reisbubbel?

Het idee van een reisbubbel is een wederkerige overeenkomst tussen twee of meer landen die ervoor zorgt dat burgers vrij kunnen reizen binnen de ‘bubbel’ zonder dat ze in quarantaine moeten worden geplaatst. Inwoners van andere landen die de bubbel binnenkomen, zullen nog steeds zoals gewoonlijk in quarantaine moeten.

Meer lezen over COVID-19 en reizen in 2021:

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.