Nieuws Tips Op wereldreis met kinderen? Lees deze tips!

Alle artikelen

Op wereldreis met kinderen? Lees deze tips!

Dromen. Durven. Doen. Met kinderen een paar maanden reizen door verre, exotische landen en op wereldreis met het hele gezin! Klinkt fantastisch. En dat is het ook. Maar zo’n droomreis vergt wel een flinke dosis lef en een goede voorbereiding. Skyscanner zet op een rij waaraan je moet denken en geeft tips.

Wereldreis….van droom naar gaan!

We beginnen bij de droom: een aantal maanden of misschien wel een jaar weg uit het ‘standaard’ werkende en schoolse leven van 9 tot 5. Even geen kantoortuinen, alle app-groepjes verlaten en nul verplichtingen waaraan je moet voldoen. Dat vooruitzicht: tijdelijk geen stippen aan de horizon van je manager maar echte horizonnen op de mooiste plekken. Op wereldreis met je gezin begint met een droom die je omzet in een concreet plan. Vraag jezelf af waarom je het graag wilt, waar je naartoe wilt reizen, hoe lang je weg zou willen, hoe je budget eruitziet en bekijk de mogelijkheden op je werk en de school van de kinderen als ze leerplichtig zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk. Neem daarvoor de tijd en lees ook onze complete gids voor reizen met kinderen.

Lees ook: Zo gebruik je Skyscanners ‘meerdere steden zoekfunctie’

Baan opzeggen of onbetaald verlof

Kaart bij je werkgever aan dat je plannen hebt om op wereldreis te gaan en bespreek de mogelijkheden. Zeg je je baan op of ga je voor onbetaald verlof met een baan bij terugkomst als dat een optie is (niet alle werkgevers zullen dit doen)? Vaak staat er in cao’s ook het nodige over regels rondom een sabbatical of langer verlof. Lees meer over baan opzeggen om te reizen.

Leerplicht en wereldreis

De leerplicht in Nederland geldt voor leerlingen van 5 tot 16 jaar. De leerplichtwet staat het niet toe om zo maar je kinderen een aantal maanden mee op reis te nemen en verlof te krijgen voor een wereldreis. Je riskeert zelfs een fikse boete, maar als je kunt aantonen dat de kinderen goed onderwijs krijgen, dan volgt niet altijd straf. Wil je echt langere tijd op reis met leerplichtige kinderen, dan kun je overwegen om hen en jezelf uit te schrijven uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Dat betekent dat je dus tijdelijk niet in Nederland woont. Daarmee vervalt ook onder meer het recht op kinderbijslag voor de duur dat je weg bent. Meer over leerplicht

Bestemmingen wereldreis?

In die ‘wereldreis-droom’ zitten waarschijnlijk al bepaalde landen waar je naartoe zou willen. Bepaal samen voor welke route je wilt gaan en bekijk welke landen relatief veilig en kindvriendelijk zijn. Check ook wat je in de landen kunt ondernemen en of er bepaalde activiteiten zijn die goed bij de leeftijden van jouw kinderen aansluiten. Er moet immers iets voor iedereen in het vat zitten. Over het algemeen kun je bijvoorbeeld heel goed met kinderen reizen naar landen in Azië zoals Thailand, Vietnam, Maleisië en ook Indonesië gecombineerd met Australië en Nieuw-Zeeland. Maar Canada en de Verenigde Staten, met Costa Rica of andere landen in Midden- en Zuid-Amerika zijn ook een schot in de roos.

De Flying Dutch Family reisde 14 maanden lang met twee jonge kinderen van 4 en 2,5 jaar de wereld rond. Van Zuid-Afrika, Namibië, Botswana naar de andere kant van de Oceaan in Argentinië, Brazilië en andere Zuid-Amerikaanse landen. In feite ligt de wereld aan je voeten! Onthoud in ieder geval dat je geen haast hebt en plan af en toe een rustpunt in en verblijf langer op één plek. Vinden de kinderen meestal erg prettig.

Lees ook: Dit is de ultieme route voor een wereldreis

Kosten wereldreis met gezin

Bestemmingen kiezen is een ding, het budget moet er ook naar zijn. Je kunt die reis van je dromen zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Er is niet één prijskaartje aan een wereldreis te hangen. Het hangt af van de bestemmingen die je kiest, de samenstelling van je gezin (aantal, leeftijden), hoe lang je op pad wilt gaan, type accommodaties die je kiest, de vervoersmiddelen en attracties en bezienswaardigheden die je bezoekt. Zo gingen Nynke en Henk met hun zoontje Fynn zes maanden op reis. Zij bezochten Canada, Amerika, Australië en IJsland, naast  Indonesië, Fiji en Sri Lanka en schrijven erover op Reismetkinderen.nl Zij betaalden in totaal €31.892,-. Houd verder rekening met vaste kosten voor visa, inentingen, reisverzekeringen, goede rugzakken en andere reisbenodigdheden waar je niet zonder kunt. 

Lees ook: Welke gezondheidsrisico’s loop ik op reis? 

Maak een spaar- en budgetplan

Misschien hebben jullie al voldoende spaargeld om er een half jaar op uit te trekken. Lucky you! Maar ook dan is het slim om een budgetplan te maken met een dagbudget waarvan je zou willen rondkomen. Willen, je weet immers nooit of dat helemaal lukt. Houd daarom ook iets vrij voor onvoorziene kosten. Moet je (nog gaan) sparen voor de wereldreis, bekijk dan goed waarop je in je maandelijkse uitgaven kunt besparen, waaraan je kunt verdienen als je op reis bent (verhuren huis) en of je wellicht geld kunt verdienen op reis (blog, Instagram, verkopen gemaakte foto’s, tijdelijke baan).

Lees ook: 10 Paycations: op reis, betaald en wel

Gemiddelde kosten per continent per maand per persoon:
Azië: €750 – €1000 per maand
Oceanië: €1750 – €2000 per maand
Noord-Amerika: €1500 – €1750 per maand
Afrika: €1500 – €1750 per maand
Zuid-Amerika: €1250 – €1500 per maand
Midden-Amerika: €1250 – €1500 per maand

Vliegtickets voor een wereldreis

Een grote kostenpost voor een wereldreis zijn de vliegtickets. De totale kosten hangen af van de bestemmingen die je kiest, hoe ver van tevoren je boekt en hoe flexibel je bent qua data en route. Via Skyscanner vergelijk en boek je eenvoudig goedkope vliegtickets naar meerdere bestemmingen met de ‘Meerdere bestemmingen’ functie. Vink deze aan bij het zoeken en boek vervolgens vluchten naar meerdere bestemmingen. Dit kun je van tevoren doen, maar ook tijdens je reis als je dat aandurft. De ‘Meerdere bestemmingen’ knop vind je in het zoekveld op de homepage van Skyscanner.

Een andere optie is het boeken van een Open Jaw vliegticket. Dat is een retourvlucht waarbij je heen op een bepaalde bestemming vliegt (Amsterdam-Bangkok bijvoorbeeld) en terug via een andere bestemming (bijvoorbeeld Sydney-Amsterdam of een andere bestemming als je nog niet teruggaat). In ieder geval moeten twee van de vier luchthavens overeenkomen bij het boeken van een Open Jaw ticket. Een dubbel Open Jaw ticket kan ook, dan vertrek en land je op vier verschillende luchthavens. Van Amsterdam naar Buenos Aires, naar Sydney en Bangkok.

Lees ook: Wat is een Open Jaw ticket en hoe boek ik zo’n ticket?

Kiezen accommodaties wereldreis

Als je de vliegtickets hebt geboekt, kun je kijken naar hotels en andere accommodaties. Ook hierbij speelt je budget een rol, naast de eisen die je stelt aan comfort en luxe. Je hoeft natuurlijk niet alles van tevoren vast te leggen – beter van niet omdat je nooit weet hoe alles verloopt – maar voor de eerst paar dagen of week is het wel handig. Je moet even tot rust komen en acclimatiseren. Leuk is om verschillende type accommodaties af te wisselen, van camping, glamping, hostel tot sterrenhotel.  Via Skyscanner zoek en boek je eenvoudig hotels wereldwijd, naast campings, vakantiehuizen, B&B’s en hostels.

Rondreizen: vervoer op reis

Bekijk per land wat een goede manier is om rond te reizen met oog voor budget, veiligheid en ook comfort voor de kinderen. In Indonesië en India bijvoorbeeld is het eenvoudig en gebruikelijk om een auto met privéchauffeur te regelen die je tegelijkertijd door het land gidst. In de Verenigde Staten huur je zelf een auto of camper en trek je eropuit. Dat geldt meestal ook voor bestemmingen zoals Australië en Nieuw-Zeeland. In Zuid-Afrika is de bus een goed, goedkoop en populair vervoersmiddel.
Kijk en vergelijk autohuur (ook campers) via Skyscanner.

Meer inspiratie voor reizen met kinderen:

Stedentrip in Europa met kinderen: 5 kindvriendelijke bestemmingen

Tips voor alleen reizen met kinderen

Vliegen met kinderen: top tips voor blij reizen

10 ideeën voor een vakantie naar de zon met kinderen

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.