Kaart

Vliegen naar Carcassonne

Carcassonne ken je wellicht van het beroemde bordspel of de boeken van Kate Mosse, maar deze vestingstad in Frankrijk (in de regio Languedoc-Roussilon) is ook een prachtige plek voor een stedentrip of bezoek tijdens je vakantie in Zuid-Frankrijk. De stad is vooral bekend om haar gerestaureerde oude binnenstad – La Cité de Carcassonne – die sinds eind vorige eeuw ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Maar ook het ‘nieuwe’ deel en de omgeving van Carcassonne zijn een bezoek waard.

Vliegtickets Carcassonne

Vanuit Nederland gaan er geen vluchten naar Carcassonne. Er gaan wel rechtstreekse vluchten vanuit Brussel. De vliegtijd Brussel Carcassonne is nog geen twee uur en je vliegt met Ryanair.

Van vliegveld Carcassonne naar het centrum

Vanaf Carcassonne Airport rijden de hele dag door shuttle busjes. Voor €5 brengt zo’n busje je naar het centrum van Carcassonne, Square Gambetta, het treinstation, de haven (Port du Canal) en place Davilla. Ook terug naar het vliegveld kun je een shuttle bus pakken. Kijk voor de actuele vertrektijden op de website van het vliegveld.

Natuurlijk kun je ook een taxi nemen of een auto huren.

Beste periode om naar Carcassonne te reizen

Hoewel Carcassonne in de warmste regio van Frankrijk ligt, zijn de winters erg nat. Je kunt dan ook het beste in het voorjaar, zomer of najaar een bezoek brengen aan Carcassonne. In juli en augustus kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 30 graden. Dan moet je wellicht je tempo iets aanpassen.

Kasteel van Carcassonne

De citadel van Carcassonne is één van de mooiste kastelen van de wereld. Hoewel het hier in het hoogseizoen erg druk kan zijn, valt de drukte ’s ochtends vaak mee. Vanaf 10.00 gaan de deuren van het kasteel open, dus wil je op je gemakje de Cité bekijken, kom dan vroeg.

Een groot deel van de vesting is gratis te bezichtigen. Je vindt hier smalle straatjes met winkeltjes en cafétjes. Voor €9 kun je het kasteel van binnen bekijken. Hier wordt ook veel (in het Engels) uitgelegd over de geschiedenis van de stad.

Bezoek ook de Basiliek van Saint-Nazaire. Deze bijzondere kerk is vooral bekend door haar indrukwekkende glas-in-loodramen.

Wat is er nog meer te doen in Carcassonne?

Carcassonne heeft een oud deel (de Cité) en een nieuw deel (gebouwd in de 13e eeuw). Hoewel het oude deel voor velen de belangrijkste bezienswaardigheid is, biedt het nieuwe deel ook mooie highlights.

 • De oude brug: Le Point Vieux is een brug over de rivier de Aude die de Cité met het nieuwe deel van Carcassonne verbindt.
 • Schoolmuseum: vooral voor kinderen een erg leuk museum. Het is klein en overzichtelijk en geeft een goed beeld van hoe het 100 jaar geleden op scholen in Frankrijk was. Je mag zelf ook even schrijven met echte inkt. Je betaalt een paar euro entree en je bent ongeveer een uurtje bezig om het museum te bekijken.
 • Place Carnot: midden in het centrum van het nieuwe deel ligt dit sfeervolle plein. Je kunt hier een terrasje pakken en een hapje eten bij één van de restaurantjes. Op zaterdag is er een gezellige markt waar je groente en fruit kunt kopen.
 • Église Saint-Vincent: deze kerk staat aan de rand van het centrum en je kunt de klokkentoren voor een paar euro beklimmen. Als je de vele treden hebt bedwongen, heb je een prachtig uitzicht over de stad en de citadel.
 • Meer van Cavayere: net buiten Carcassonne vind je Lac de la Cavayere. Hier kun je onder andere zwemmen, kajakken en surfen. Een perfecte plek voor een zomerse picknick.
 • Le Parc Australien: vlakbij Lac de la Cavayere ligt dit kleine park met Australische dieren zoals kangoeroes en struisvogels. Inbegrepen bij de entreeprijs is een tour met een gids waarbij je ook in de hokken kunt om de dieren eten te geven. Voor kinderen is er van alles te doen, zoals tekenen, met boemerangs gooien en puzzels oplossen.
 • O2 Aventure: zin in een actieve dag? Bij het Lac de la Cavayere vind je een touwenparcours door de bomen. Ook voor kinderen is er een geschikt parcours.

Na een bezoek aan Carcassonne de smaak te maken en wil je meer van Frankrijk zien? Bekijk deze vakantie tips voor Frankrijk met nog meer mooie kastelen, de gezelligste brasserieën en de leukste marktjes. Of bekijk deze prachtige plekken in Frankrijk; daarna boek je meteen nog een ticket naar een Franse bestemming.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Carcassonne is beperkt, maar in het hoogseizoen rijden er bussen tussen het nieuwe en oude deel van de stad. Omdat de stad vrij compact is, kun je ook veel te voet afleggen.

Praktische informatie

 • In restaurants in Frankrijk is de fooi vaak al meegenomen op de rekening. Was de service uitmuntend, dan is het gebruikelijk om daar bovenop nog 5 tot 10% te geven.
 • Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Frankrijk.
 • In Carcassonne is de officiële taal Frans, maar je kunt op veel plekken ook met Engels terecht.
 • Het landelijke alarmnummer is 112.

Hotels in Carcassonne

Vind hier de beste deals voor hotels in Carcassonne.

Auto huren in Carcassonne

Vergelijk hier de prijzen voor autoverhuur in Carcassonne.

De prijzen die op deze pagina worden weergegeven zijn geschatte laagste prijzen gevonden in de afgelopen 45 dagen.