Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Ideeën voor een winterse staycation in Nederland

Alle artikelen

Ideeën voor een winterse staycation in Nederland

Hoewel reizen nu lastig, en soms onmogelijk is, betekent dat niet dat we geen plannen voor de toekomst kunnen maken. We hopen dat artikelen zoals deze je zullen helpen bij het plannen van je volgende ervaring wanneer dat ook mag zijn.

Het beste maken van je staycation in Nederland deze winter? In dit artikel geven we je tips hoe je deze het best kunt doorbrengen en vertellen we je over de meest recente staycation regels.

We weten dat reizen op dit moment niet vanzelfsprekend is. Maar naast het actuele COVID-19 reisadvies, willen we je graag blijven inspireren met nieuwe reisartikelen. Zodat jij er straks klaar voor bent om veilig op reis te gaan wanneer de wereld zijn deuren weer opent.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 november 2020. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie. We raden je ten zeerste aan om de website van de Rijksoverheid te raadplegen voor de laatste COVID-19 regels, (reis)beperkingen en updates in Nederland. En check ook de richtlijnen van de WHO voordat je op reis gaat.

Rijksoverheid reisadvies – Vakantie in Nederland en reizen naar het buitenland

De Rijksoverheid adviseert om zoveel mogelijk thuis te blijven. Maak binnen Nederland alleen noodzakelijke reizen. Voor het buitenland geldt, reis niet en boek tot medio januari geen vakantiereizen naar het buitenland, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Als je toch naar het buitenland moet, controleer dan eerst het reisadvies per land.

Houd sowieso rekening met de coronamaatregelen die vanuit Nederland voor het reizen naar het buitenland van kracht zijn. De Rijksoverheid meldt daarover het volgende: ‘Reizen naar het buitenland is een extra risico, ook deze winter en tijdens de kerstvakantie. Zelfs op vakantie gaan naar een tweede huis in het buitenland vormt een risico. Vakantie is geen noodzakelijke reis. Het virus is bijna nergens ter wereld onder controle. Geef het virus geen lift. Breng het niet naar het buitenland en neem het niet mee terug naar huis.’

Reisbeperkingen zijn ingrijpend en veranderen voortdurend. Bekijk de interactieve wereldkaart met kleurcodes van Skyscanner om te weten waar je heen kunt. 

Staycation regels in Nederland

Staycation regels: dit moet je weten

Dat we hoogstwaarschijnlijk een winter in eigen land gaan doorbrengen hoeft zeker geen ramp te zijn. Nederland is namelijk écht mooier dan je denkt. Er zijn ontzettend veel plekken waar je prima terecht kunt zonder je in de drukte te begeven. Voordat we verder gaan met onze tips voor een staycation in Nederland, geven we je eerst nog even de basisregels voor een vakantie in eigen land:

– Een vakantie in Nederland is toegestaan. Vakantiereizen naar het buitenland worden dringend afgeraden.

– Je mag je buiten in groepjes van maximaal 2 personen begeven, de uitzondering hierop zijn gezinnen.

– Beperk het aantal reisbewegingen. Blijf wanneer je op je locatie bent zo veel mogelijk daar en verplaats je vooral te voet of met de fiets.

– Alle algemene basisregels zoals het houden van 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje en het niet schudden van handen blijven van kracht.

Staycation regels in Nederland

Tips voor een staycation

Reizen in eigen land is nog steeds toegestaan. Het algemene advies luidt nog wel steeds om drukke plekken te vermijden evenals de spitsuren op locaties. We beginnen daarom met wat tips voor dingen die je prima tijdens de rustige uren van de dag kunt doen.

Wild spotten in Nederland

Wild spotten kan op heel veel plekken in Nederland. Vooral tijdens de schemering heb je grote kans om wild te zien, zoals herten, reeën, vossen en zwijnen. In veel natuurgebieden in Nederland is het niet toegestaan om tussen zonsondergang en zonsopkomst rond te wandelen. Gelukkig kan wild spotten ook prima vanuit de auto. Ben je ergens rond zonsondergang, zorg dan dat je bij de auto in de buurt blijft en je aan de regels van het betreffende natuurgebied houdt. Enkele van onze favoriete plekken om wild te spotten zijn de Veluwe, de Amsterdamse Waterleidingduinen en de Utrechtse Heuvelrug. Verrekijker mee en gaan!

Wild spotten op de Veluwe in Nederland

Geniet op de mooiste plekken van de zonsopkomst in Nederland

Het magische moment van een zonsopkomst kunnen wij iedereen aanbevelen. Je moet er vroeg voor uit je bed maar het is de moeite van het vroege opstaan meer dan waard. Check in je app hoe laat de zon opkomt. Het loont meestal de moeite om ongeveer een kwartier voor zonsopkomst op de gewenste locatie te zijn. Zodat je de lucht al ziet kleuren voordat de eerste zonnestralen boven de horizon uitpieken. Mooie plekken zijn heuvelachtige gebieden (Limburg en Salland) en bijvoorbeeld de weilanden in Noord-Holland en Friesland.

Mooiste plekken zonsopkomst Nederland

Beleef een mooie zonsondergang op het strand

Ook het meemaken van een zonsondergang is een bijzondere ervaring. Hiervoor leent met name de Nederlandse kustlijn zich uitstekend. En … er is genoeg dus je hoeft niet bij andere mensen in de buurt te komen. We hebben immers honderden kilometers Noordzeestrand in Nederland. Vermijd drukke plekken als Scheveningen en Bergen aan Zee. Kies in plaats daarvan voor een onbekend strand.

Mooie zonsondergang op het strand

Wandelroutes in Nederland – Wandel een Klompenpad

In de provincies Utrecht en Gelderland zijn talloze Klompenpaden uitgezet. Dit zijn wandelingen door natuur en over boerenland. Het zijn er meer dan honderd en de lengte varieert van 5 tot 25 kilometer. Veel routes zijn in te korten of langer te maken, er is dus voor elk wat wils. De Klompenpaden zijn in het landschap gemarkeerd in beide richtingen. Ook via de gratis app kun je de route downloaden. Verdwalen is dus bijna onmogelijk. Bij het start- en eindpunt van de route vind je een informatiepaneel met de route en achtergrondinformatie over het ontstaan van de route en het gebied waar je doorheen wandelt.

In verband met COVID-19 zijn enkele Klompenpaden op dit moment (deels) gesloten. Op de website vind je meer informatie hierover.

Tip: Kies voor een Klompenpad op een doordeweekse dag, de kans is klein dat je andere wandelaars tegenkomt. Houd je ook hier te allen tijde aan de staycation regels.

Wandelen in Nederland

Koop lokaal – Steun je lokale ondernemer

Vermijd drukke winkelketens en doe onderzoek naar hoe je lokale ondernemers kunt steunen. Bezoek bijvoorbeeld kleine landwinkels van boerderijen, lokale kerstmarkten, afhaalrestaurants en andere kleinschalige initiatieven. Bijna elke stad of dorp heeft ze wel. Pak je aankoop vervolgens in en doe ze cadeau of maak er een kerstpakket van voor je geliefde. Zo doe je niet alleen de lokale ondernemers maar ook je naasten een plezier.

staycation tips staycation regels

Leren fotograferen? Volg een online fotografie cursus!

De winter is een prima moment om te leren fotograferen. Bij goed kunnen fotograferen hoort ook een deel theorie. Op internet zijn talloze cursussen te vinden die je kunt volgen. Gebruik de avonden om je hierin te verdiepen, en ga overdag op pad om het geleerde in de praktijk te brengen. Voor fotograferen geldt dat het licht in de ochtend en de avond vaak het mooiste is. Oftewel: ook weer perfect om de drukte te vermijden.

Online fotografie cursus volgen

Staycation in Nederland – Houd een proeverij van streekproducten

Wist je dat jouw streek of daar waar je op vakantie in Nederland gaat ongetwijfeld lokale producten biedt? Ga maar eens op internet op zoek naar lokaal gebrouwen bier. Of huisgemaakte taarten en andere lekkernijen. Ook als je op vakantie in eigen land gaat, kun je dit prima doen. Laat alle gezinsleden iets lekkers uit de streek kiezen, ga dat kopen en houd ’s avonds bij de kachel een proeverij van alles wat jullie gekocht hebben.

Proeverij van streekproducten

Bezoek één van de nationale parken in Nederland

Wist jij dat Nederland maar liefst 21 nationale parken heeft? Je kunt dus nog heel wat ontdekken de komende winter! In de meeste nationale parken is een bezoekerscentrum waar je meer kunt leren over de omgeving en het ontstaan van het gebied. Ook vind je er informatie over de diverse wandelroutes en fietsroutes. Enkele wat onbekende nationale parken in Nederland zijn:

– Dwingelderveld in Drenthe
– De Alde Feanen in Friesland
– Nationaal Park Meinweg in Limburg
– NP Oosterschelde in Zeeland

Nationale parken in Nederland


Hopelijk hebben we je met deze ideeën voor een staycation geïnspireerd voor een vakantie in Nederland! Wil je toch graag naar het buitenland? Op deze wereldkaart vind je een overzicht met landen waar je naartoe kunt reizen.

Veelgestelde vragen over een staycation

Wat is een staycation?

Het woord ‘staycation’ is een combinatie van de woorden ‘stay’ en ‘vacation’. De term wordt gebruikt voor een vakantie waarbij je thuisblijft (of in eigen land) in plaats van dat je op reis gaat naar het buitenland.

Mag ik op vakantie in Nederland tijdens het coronavirus?

Een staycation in eigen land is nog steeds toegestaan. Het algemene advies is wel om drukke plekken te vermijden evenals de spitsuren op locaties.

Wat zijn de voordelen van een vakantie in eigen land?

Een staycation is over het algemeen goedkoper en beter voor het milieu dan een (verre) reis naar het buitenland. Bovendien heb je een kortere reistijd en steun je Nederlandse ondernemers.

Meer lezen over reizen, staycation regels en tips voor een vakantie in Nederland?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.