Kaart

Vliegtickets Bratislava

Vliegen naar Bratislava brengt u naar een gezellige universiteitsstad met prachtige bouwwerken en interessante musea. Vliegtickets Bratislava zijn geschikt voor jong en oud. Tijdens uw stedentrip wandelt u door een prachtig en compact historisch centrum, beklimt u de burcht, bezoekt u hoffelijke paleizen en flaneert u over sfeervolle pleinen met pastelkleurige gevels. Kinderen vermaken zich in het Dinopark en in de avond vermaakt u zich in een van de vele studentenbarretjes of tijdens een voorstelling in het Slowaaks Nationaal Theater. 

 

Visum

Voor een toeristisch verblijf in Slowakije heeft u geen visum nodig. Wel dient u een geldig paspoort of identiteitsbewijs te kunnen overleggen. 

 

Seizoen

De beste periode om Bratislava te bezoeken zijn de maanden mei, juni en september. In de zomermaanden juli en augustus kent het land zeer hete temperaturen en regent het er regelmatig. Daarom kunt u Slowakije het beste bezoeken voor of na het hoogseizoen. 

 

Vervoer

Het openbaar vervoer in Bratislava is prima geregeld en bovendien erg goedkoop. Een buskaartje kost € 0,50 en brengt u gemakkelijk van A naar B. Uiteraard kunt u ook gebruik maken van de vele taxi's. Let erop dat u niet in een illegale taxi stapt. De legale taxi's zijn te herkennen aan een bedrijfslogo op de auto. U kunt het beste hulp inschakelen om een taxi te laten bellen. Op die manier weet u dat u betrouwbaar vervoer regelt en bovendien is de rit dan goedkoper. 

 

Openingstijden

Banken: over het algemeen van maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 16:30 uur. Soms blijven ze geopend tot 18:00 uur. 

Restaurants: voor een lekkere lunch kunt u terecht tussen 12:00 en 15:00 uur en dineren gebeurt tussen 18:00 en 22:00 uur. Steeds meer restaurantjes zijn tegenwoordig ook geopend tussen lunch en diner.  

Winkels: van maandag t/m vrijdag tussen 8:00 en 18:00 uur. Op zaterdagen openen zij hun deuren tussen 8:00 en 12:00 uur. Warenhuizen en grote supermarkten hanteren ruimere openingstijden.

 

Fooien

Bij de meeste horecagelegenheden is het bedieningsgeld al inbegrepen bij de rekening. Indien dit niet het geval is, kunt u een fooi van 10 tot 15% laten liggen. Bij taxichauffeurs kunt u het wisselgeld laten liggen of het bedrag afronden. 

 

Informatie en noodgevallen

Landelijk alarmnummer: 112

 

Nederlandse Ambassade: Frana Krala 5, 811 05 Bratislava 1, Slowakije. Telefoon: +421 2 5262.5081 (ook in noodgevallen buiten kantooruren), e-mailadres: btl@minbuza.nl.

 

Bezienswaardigheden Bratislava

 

In en rondom het gezellige historische centrum zijn nog prachtige oude bouwwerken te bewonderen. Bratislava is een schitterende stad met kleurrijke huizen en vele sfeervolle restaurants en cafeetjes. In Stare Mesto, de Oude Stad, bevinden zich de meeste bezienswaardigheden, waaronder het kasteel van Bratislava. De verbinding tussen de oude en nieuwe stad wordt gevormd door een kolossale hangbrug in de vorm van een UFO, de Nový Most, uit het Stalinistische tijdperk. 

 

Een wandeling door Bratislava is erg gemakkelijk vanwege de compactheid van de stad. De locals flaneren zij aan zij met toeristen langs de pastelkleurige patriciershuizen die zo kenmerkend zijn voor de binnenstad. In de zomermaanden is er veel vertier te vinden met straatmuzikanten en kraampjes. Er hangt een ontspannen sfeer op de vele terrasjes en als u goed bent uitgerust beklimt u de burcht 'Bratislavský Hrad' voor een prachtig uitzicht over de stad. 

 

Bratislava herbergt een aantal gezellige pleinen. Op de Grote Markt met het aangrenzende plein 'Františkánské Námestie' zijn onder andere pastelkleurige gevels, het oude stadhuis en de Maximiliaanfontein te bewonderen. In de winter kunt u hier struinen over een sfeervolle kerstmarkt. Heeft u jonge kinderen? Bezoek dan zeker het Dinopark met talloze zoogdieren, vogels en reptielen. In de 3D bioscoop hebben zij de tijd van hun leven, want hier komen prehistorische dieren tot leven. 

 

Andere highlights zijn het Grassalkovich paleis, de hoffelijke residentie van de president van Slowakije en het roze Aartsbisschoppelijk paleis met haar prachtige zuilen en kroonlijsten. In 1805 werd hier de Vrede van Pressburg getekend in de spiegelzaal. In de top van Michalska Brana – een van de vroegere toegangspoorten van de stad – is een wapenmuseum gevestigd en het balkon geeft een uitmuntend uitzicht over de stad en haar burcht. Museumliefhebbers bezoeken het Museum van de Joodse cultuur dat is opgericht ter nagedachtenis aan de 70.000 Slowaakse Holocaust slachtoffers. 

 

Voor een avondje uit bezoekt u het imposante Slowaaks Nationaal Theater dat gebouwd is in neo-renaissance stijl. Tijdens een bezoek aan een van de opera- of balletuitvoeringen kunt u het weelderige interieur bewonderen en genieten van een ontspannen avond. Bratislava is een echte universiteitsstad en dat ziet u terug in de vele studenten die de stad jonger en hipper maken dan nooit tevoren. Een avondje stappen in Mlynska Dolina, de studentenwijk van Bratislava, staat garant voor veel plezier en scherp geprijsde drankjes.

Goedkoopste vluchten naar Bratislava van...

 Bespaar op uw vliegtickets, wijzig uw bestemmingsluchthaven!

Foto's van Flickr/pragmatopian

De prijzen die op deze pagina worden weergegeven zijn geschatte laagste prijzen gevonden in de afgelopen 45 dagen.