Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Yoga in het buitenland en meer vakanties vol flow en zen

Alle artikelen

Yoga in het buitenland en meer vakanties vol flow en zen

Meditatie, tai chi, yoga… Allemaal manieren om je geestelijk en lichamelijk lekkerder te voelen. Zelfs als je nog nooit zoiets hebt gedaan, kunnen een paar weken aan jezelf werken ervoor zorgen dat je je als herboren voelt. Dus waar wacht je nog op? Bekijk onze selectie resorts om helemaal in balans te komen en gun jezelf zo’n yogavakantie, retreat of wellnessreis.

Wat is Yoga?

Yoga betekend eenheid of samenbrengen, en bestond 4000 jaar geleden in India. Het is een manier om in meditatie te komen. Door middel van concentratie, ademhaling en lichamelijke oefeningen probeert men de eenheid van lichaam en geest te vinden.

Of je nu kiest voor kundalini, hatha, ashtanga-vinyasa of bikram – yoga beoefenen op het strand of in de bergen is nog fijner dan in een zaaltje op de sportschool. Natuurlijk kun je daar niet opeens dieper buigen of langer in evenwicht blijven. Maar het is wel makkelijker om niet bezig te zijn met dat ene belangrijke gesprek of dat project dat maar niet afkomt. Je bent dan echt helemaal weg uit de dagelijkse sleur en alleen maar met yoga bezig. En wat is er nou motiverender dan een enthousiaste yogadocent en een omgeving vol mensen die alleen maar bezig zijn met asana’s?

Speciale yogareizen en -resorts maken dit allemaal mogelijk. Denk voordat je een yogavakantie boekt wel even na over het volgende:

  • Blijf je op één plek, of combineer je yoga met rondreizen?
  • Wat is het niveau van yogalessen?
  • Hoe intensief is het programma?
  • Zoek je een eenvoudige of luxe vorm van reis en verblijf?
  • Wat is er behalve yoga te doen? Worden er excursies aangeboden, heb je tijd om op het strand te liggen, kun je massages, wellness- en andere gezondheids- en detoxbehandelingen boeken?

Yoga op het strand

Waar kun je op yogavakantie in het buitenland?

Lijkt yoga in het buitenland je wel iets? Skyscanner zet alvast een paar mooie yogaresorts voor je op een rij.

1. SWAN yoga retreat, Goa, India

In het SWAN Yoga Retreat in het noorden van Goa voel je je net Mowgli die op bezoek is bij de wijze Bagheera. Midden in de dichtbegroeide jungle breng je met behulp van enthousiaste yogadocenten je yogavaardigheden naar een hoger niveau en kom je meer te weten over de principes en filosofie achter yoga. Tijd om je te vervelen heb je niet bij SWAN: je begint je dag ’s morgens om 6 uur met meditatie, daarna is het rekken en strekken geblazen tijden de yogalessen. Na wat pranayama en yoga nidra kun je ’s avonds in je vrije tijd een Vedische vuurceremonie oftewel een havan meemaken. De beste tijd om SWAN te bezoeken is van eind oktober tot begin april

Check prijzen India

2. Summersalt Yoga Retreat, eiland Vis, Kroatië

Als jouw droombeeld van de ideale yogavakantie eruitziet als een sneeuwwitte villa aan zee met een vegetarische menukaart vol plaatselijke producten en in een kleine groep, ga dan naar het Summersalt Yoga Retreat op het eiland Vis in de Adriatische zee. Daar worden yogalessen op elk niveau gegeven. Als je eens iets heel anders wilt, kun je ook SUP-yoga proberen. En mis de excursie naar de baai van Stiniva niet: die ligt verscholen tussen de rotsen en is echt een paradijsje. Yoga beoefenen en tegelijkertijd egaal bruin worden bij Summersalt Yoga Retreat kan van eind april tot begin oktober.

Check prijzen Kroatië

3. Silver Island Yoga, Griekenland

Zoek je een plek om al je zorgen opzij te zetten? Wat denk je van een privé-eiland in de Egeïsche zee, dat is veranderd in één groot yogaresort? Bij Silver Island Yoga worden van eind mei tot begin oktober ’s morgens en ’s avonds yogalessen gegeven. Daartussen heb je alle tijd om foto’s te maken op een strandje dat je helemaal voor jezelf alleen hebt, een eeuwenoud kerkje te bezoeken en te wandelen tussen de naald- en olijfbomen. Het eten dat je voorgeschoteld krijgt, is als dat van een Grieks omaatje: alles is gemaakt van biologische seizoensproducten en heerlijk gekruid.

Check prijzen Griekenland

4. La Contessa, Italië

Zin in een actieve yoga-, wandel- , of droomvakantie (letterlijk)? Waar kan dat beter dan in het land van la Dolce Vita? Bij La Contessa draait alles om ontspanning, inspanning en genieten van wat het leven in Italië bijzonder maakt. De Nederlandse eigenaren van La Contessa zorgen voor inspirerende en uitdagende dagen met actieve yoga- of wandelvakanties. Er is ook een droomvakantie, waarin je werkt aan het waarmaken van je droom. Actief of luierend het Italiaanse landschap verkennen, alles mag; zolang je maar ontspant.

Check prijzen Italië

5. Formentera Yoga, Ibiza/Formentera

De magie van Ibiza en het kleinere Formentera brengen je direct in een andere flow. Formentera Yoga organiseert geweldige yogavakanties op Ibiza en Formentera. De yogalessen vinden plaats in of bij huizen met de typische Ibiza-look en op de mooie, rustige zandstranden van Formentera. Die omgeving zorgt meteen voor een heel andere ‘state of mind’. Meditatie en uitgebalanceerde, ultragezonde lunches en voedingsadviezen dragen daar nog verder aan bij.

Check prijzen Ibiza

Wat is Meditatie?

Meditatie is een manier van tot jezelf komen, innerlijke rust vinden en met stress omgaan. Er bestaan tientallen of zelfs honderden soorten meditatie. Je kunt mantra’s herhalen, je concentreren op je ademhaling of naar de vlam van een kaars kijken. Welke techniek je ook toepast en wat je ook wilt bereiken, meditatie helpt je ontspannen en naar jezelf luisteren. En als je een week of twee uittrekt om tot rust te komen en te mediteren, is het effect nog groter. Wedden dat je als een ander mens naar huis gaat?

Als elk achtjarig kind zou leren mediteren, kunnen we in één generatie een einde maken aan al het geweld op de wereld. Dalai lama XIV

Een vrouw mediteert bij een rivier

Waar kun je mediteren in het buitenland?

1. Shree Mahesh Heritage, Rishikesh, India

In 1968 gingen de Beatles naar Rishikesh om transcendente meditatie te beoefenen. Sindsdien trekt deze plaats aan de rivier de Ganges bij de uitlopers van de Himalaya niet alleen mensen uit India, maar ook westerlingen die hun geest willen verruimen. De ashram van het viertal uit Liverpool is inmiddels niet meer in gebruik, maar er zijn in Rishikesh wel allerlei andere plekken waar je kunt mediteren. Bij Shree Mahesh Heritage kun je bijvoorbeeld een week uittrekken voor een eerste kennismaking met meditatie en de Indische leer. Voor ervaren beoefenaars is er een tweeweeks programma en voor leermeesters een zeer intensieve cursus van 27 dagen, waarna je zo’n beetje je eigen ashram kunt beginnen. De programma’s worden het hele jaar door aangeboden, maar een verblijf in Rishikesh is het fijnst van februari tot en met april en van september tot en met november.

Lees ook: De 5 meest onvergetelijke bezienswaardigheden in India

Check prijzen India

2. Dipabhavan Meditation Centre, Ko Samui, Thailand

In het Dipabhavan Meditation Centre op het prachtige eiland Ko Samui worden cursussen in vipassana-meditatie aangeboden. Hier kom je precies te weten wat het verschil tussen vipassana en anapanasati is. Je brengt 7 dagen door in stilzwijgen, zonder fototoestel, telefoon en social media — allemaal om niet afgeleid te raken en je volledig te kunnen richten op het trainen van je geest. Er wordt ongeveer 6 uur per dag gemediteerd. Na een verblijf in het Dipabhavan Meditation Centre ben je totaal tot rust gekomen en laat je je niet meer van de wijs brengen door kleinigheden. De cursussen worden het hele jaar gegeven en beginnen op de laatste dag van elke maand. Denk er wel aan dat je in oktober en november terecht kunt komen in het tropische regenseizoen.

Lees ook: 10 prachtige eilanden in Thailand voor een fantastische vakantie

Check prijzen Ko Samui

3. Auroville —ecostad van de toekomst

In 1968 werd in het zuiden van India een internationale gemeenschap opgericht, waar mensen uit verschillende landen in harmonie samenleven, buiten politieke, nationale en religieuze verschillen om. Het is een bijzondere ervaring om hier je vakantie door te brengen, te verblijven in het gastenverblijf en yoga te beoefenen op het strand of deel te nemen aan een retraite. De kern van Auroville wordt gevormd door de enorme gouden bol Matremandir – een plek voor opperste concentratie. Hier wordt het vanzelf stil in je hoofd.

Check prijzen India

Wat is Tai chi?

De gevechtskunst tai chi (of tai chi chuan) is niet zomaar een manier om jezelf te beschermen als je ’s avond door een donker steegje loopt. Het zijn uitgebalanceerde oefeningen voor lichaam en geest, die gebaseerd zijn op een eeuwenoude Chinese leer. Je kunt tai chi beoefenen om in vorm te komen, gezonder te worden, rust en balans te vinden en zelfs om richting te geven aan de innerlijke energie chi. Om dat allemaal te kunnen, moet je jarenlang oefenen. Maar je kunt je al een ander mens voelen na een paar weken tai chi.

Tai chi

Waar kun je tai chi leren in het buitenland?

1. Wang Zhi Ping Tai Chi School, Yangshuo, China

Yangshuo in het zuiden van China brengt je meteen in de juiste stemming. Want waar kun je de vloeiende bewegingen van tai chi nou beter leren dan uitkijkend over de kalme golven van de rivier de Li? Na je tai chi-sessie kun je een mooie wandeling maken door de karstheuvels. In de tai chi-school van leermeester Wang Zhi Ping zijn leerlingen van elk niveau welkom. De standaardprogramma’s voor tai chi en qigong duren 1, 2 of 3 maanden. Is dat te lang voor je, dan kan de school ook een korter programma voor je samenstellen. De school is het hele jaar geopend, maar in de zomer is het erg heet en nat en in de winter ligt de temperatuur rond het vriespunt. Je kunt dus het beste in de lente of de herfst komen.

Check prijzen China

2. Tai Chi Bali, Ubud, Bali, Indonesië

Dave West doceert tai chi in de Yang-stijl. Dat doet hij zo goed, dat je bijna zou denken dat hij geboren is in China in plaats van Groot-Brittannië. Als je naar Ubud komt (waarbij de beste reistijd van april tot september is), kun je meedoen aan zijn groepslessen bij The Yoga Barn. Als je liever individuele begeleiding wilt, kun je ook lessen krijgen in je hotel, of met een kleine groep tijdens een retraite in de bergen. Na een week ben je zelf een meester in tai chi.

Lees ook: De 9 mooiste bezienswaardigheden in de natuur op Bali

Check prijzen Bali

Wat is Thangka?

Thangka’s zijn voor Tibetanen wat iconen voor Russen zijn: heilige afbeeldingen vol symboliek. Ze worden zorgvuldig bewaard in kerken en altaren bij de mensen thuis. Soms, op belangrijke feestdagen, worden er enorme thangka’s door de straten gedragen, zodat iedereen ze kan zien. Meestal wordt de godenwereld erop uitgebeeld of zijn het mandala’s. Thangka’s tekenen gebeurt volgens nauwkeurige regels die ook jij kunt leren, zelfs als je nog nooit in Tibet bent geweest. Tegen de tijd dat je op de juiste manier het derde oog op het gezicht van Boeddha kunt zetten, heb je een heleboel bijgeleerd over het boeddhisme. Het tekenen zelf heeft veel weg van mediteren: je wordt er helemaal rustig en ontspannen van.

Wil je je je van tevoren alvast verdiepen in de boeddhistische schilderkunst? Blader dan The Encyclopedia of Tibetan Symbols and Motifs: Robert Beer eens door. Wedden dat je nog nooit zo veel oneindige knopen, wielen des levens en lotusbloemen bij elkaar hebt gezien? Je kunt ook een kijkje nemen op de website van de Nederlandse thangka-tekenares is Marian van der Horst-Lem.

Waar kun je leren thangka tekenen in het buitenland?

Thangde Gatsal Thangka Art Studio and School, Dharamsala, India

De Thangde Gatsal Thangka Art Studio and School staat in de schaduw van de Himalaya bij de stad Dharamsala. Want waar kun je beter leren thangka tekenen dan vlak bij de residentie van de Dalai lama? Je kunt beginnen met een masterclass van een dag. Als dat naar meer smaakt, kun je je inschrijven voor een cursus. Die variëren in duur van een week tot een heel jaar. Voor een complete onderdompeling verblijf je op de plek waar de cursus plaatsvindt en proef je elke dag van de authentieke Indisch en Tibetaans keuken. In de zomer regent het hier veel en in de winter is het erg koud, dus de beste reistijd voor Dharamsala is van maart tot juni en in oktober/november.

Lees ook: De mooiste heiligdommen ter wereld: van Mekka tot Tibet

Check prijzen India

Retraitecentrum Askat in de republiek Altaj, Rusland

Het is misschien een wat onverwachte plek, maar ook in Rusland kun je leren thangka tekenen. In het kleine, knusse retraitecentrum Askat in Altaj worden al jarenlang cursussen thangka tekenen gegeven door de Nepalese kunstenaar Dawa Lhadipa van Rangjung Dawa Art School. Iedereen mag meedoen, ook al heb je sinds je kindertijd geen kleurpotloden meer vastgehouden. Maar let op: de cursus wordt maar af en toe gegeven (in 2016 was dat van 15-30 juni).

Check prijzen Rusland

Wat is Wellness?

Welness is een combinatie van de woorden wellbeing en finess, en omvat alles wat met genieten, ontstressen en ontspanning te maken heeft. Er zijn al zoveel manieren bedacht om gezond, fit evenwichtig, ontspannen en gelukkig te worden of blijven… Oosterse wijsheden en westerse methodes voor schoonheid en welzijn – de mogelijkheden zijn eindeloos en kiezen is lastig. Maar dat hoeft ook niet! In een wellnesscentrum kun je verschillende benaderingen combineren: ’s morgens ayurveda en yoga en ’s avonds lichaamspakkingen, massages en saunasessies. Een goed begin is het halve werk, dus de kans dat je na zo’n wellnessvakantie gezonder blijft leven, is groot.

Schoonheids- en wellnessbehandelingen in een spa

Waar vind je de beste wellnesscentra in het buitenland?

1. Floating Leaf Eco-Luxury Retreat, Bali, Indonesië

Het Floating Leaf Eco-Luxury Retreat is zo één met de natuur dat zelfs de daken zijn begroeid. Hier is alles helemaal natuurlijk of in ieder geval recyclebaar. In dit eco-retreat kun je wellness-programma’s volgen die gebaseerd zijn op yoga, meditatie, spabehandelingen en gezond biologisch eten uit eigen tuin. Bij sommige programma’s zijn ook traditionele Balinese rituelen inbegrepen. Maar dankzij de natuurlijke reinigende eigenschappen en kleurtherapie is zelfs in het zwembad liggen hier al goed voor lichaam en geest. De beste tijd voor een wellness-vakantie op Bali is van april tot oktober.

Check prijzen Bali

2. Zening Resort, Latchi, Cyprus

In Zening Resort op Cyprus is alles harmonieus. In de tuin groeien guaves en sinaasappels, de kamers zijn ruim en stijlvol en de Middellandse Zee is kalm en helder. Daarbij zijn er volop afgelegen plekjes waar je jezelf helemaal kunt afzonderen. Voeg daar wat uurtjes yoga, meditatie, fitness, spa en gezonde voeding aan toe en je krijgt precies wat je nodig hebt om helemaal te ontstressen. Als je je verveelt, kun je een boottocht over de Blue Lagoon maken of samen met je wederhelft een romantisch bad nemen op de plek waar Aphrodite en Dionysos elkaar volgens de legende ontmoetten. Let op bij het boeken: het strandseizoen op Cyprus loopt van mei tot september.

Check prijzen Cyprus

Lees ook: De 10 mooiste geheime stranden in Europa

3. Surf Goddess Retreats, Bali

Bali is het ultieme yoga-, surf- en spa-eiland om je lichaam en geest helemaal tot rust te laten komen. Dat geldt voor mannen en vrouwen, maar Surf Goddess Retreats is (sorry mannen!) alleen voor vrouwen. Tijdens dit unieke ‘boutique style’ vakantieavontuur krijg je de beste surflessen, ontspannende yoga-uurtjes en massages. De lessen worden gegeven door ervaren surfsters en yogi’s.

Check prijzen Bali

4. Kamalaya Koh Samui, Thailand

‘Bereid je voor op een verrijkende vakantie’ zegt de website van Kamalaya Koh Samui, een bekroond resort voor wellness, spa, yoga, detoxbehandelingen en en nog veel meer voor lichaam en geest. Het resort hanteert een holistische benadering en ziet jou en je lichaam, geest en levensstijl als één geheel. Het resort is gebouwd rondom een grot van boeddhistische monniken, die hier mediteren.

Check prijzen Thailand

5. Willka T’ika Garden, Peru

Voor een authentieke mentale, fysieke en spirituele ervaring kun je terecht bij Willka T’ika Garden in de Heilige Vallei in Peru. Daar eet je vegetarisch, onderga je oude geneeskrachtige technieken uit de Andes en kun je deelnemen aan yogalessen en excursies tours naar Incaruïnes. Je voelt gewoon de enorme energie die uitgaat van de plek waar dit gastenverblijf staat. Het resort wordt omgeven door enorme bloementuinen, oude Incaruïnes, tempels, pittoreske dorpen en het Andesgebergte. Bijzonder en mooi detail: Willka T’ika heeft in principe geen sleutels voor de hotelkamers en er is nog nooit iets gestolen. Mocht je toch een sleutel willen, dan kan dat trouwens wel.

Check prijzen Peru

willkatikaperu.jpg

6. Shengaya, Portugal

Zonnig Portugal is een goede wellnessbestemming en dat vond de Nederlandse Kaya Peters ook. Zij begon er Shengaya, dat zenvakanties met onder meer yoga, mindful koken, sapvasten en massages op mooie locaties organiseert. Shengaya is voortgekomen uit Kaya’s persoonlijke zoektocht naar goed in je vel zitten en naar geluk, in combinatie met haar interesse in lichaam en geest. Op deze manier wil ze anderen helpen op weg naar een rijk leven in balans.

Check prijzen Portugal

yogaportugal.jpg

Leuk artikel? Lees ook:

Top 10 Bali bezienswaardigheden, het eiland van de goden

Peru voor beginners: alles wat je moet weten voor reizen in Peru

Adem in, adem uit: word zen in deze 8 mooiste retreats

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.