Kaart

Alitalia

Alitalia is de nationale luchtvaartmaatschappij van Italië en heeft haar hoofdkantoor gevestigd in Fiumicino. De luchtvaartmaatschappij gebruikt Leonardo da Vinci-Fiumicino Airport in Rome als thuisbasis en heeft daarnaast Linate Airport in Milaan als haar belangrijkste hub. Alitalia vliegt naar 27 binnenlandse en 70 buitenlandse bestemmingen, variërend van Napels en Amsterdam tot Boston en Beijing. De luchtvaartmaatschappij is lid van de luchtvaartalliantie SkyTeam, waartoe ook KLM eb Air France behoren.

 

De informatie op deze pagina is gebaseerd op gegevens van 31 mei 2017 en is onderhevig aan verandering.

Waarom vliegen met Alitalia

Alitalia check in

Bij Alitalia kun je op diverse manieren inchecken, waaronder online, via je smartphone en via een incheckautomaat of incheckbalie op de luchthaven  Online of via je mobiele telefoon inchecken kan vanaf 24 uur tot 2 uur (internationale vluchten) of 1 uur (binnenlandse vluchten) voor de officiële vetrektijd van je vliegtuig. Elite kaarthouders (Ulisse, Freccia Alata en Freccia Alata Plus) van het MilleMiglia frequent flyer programma kunnen ook vanaf 4 uur tot 40 minuten (binnenlandse vluchten) of 50 minuten (middellange vluchten) voor vertrek telefonisch inchecken. Reis je alleen met handbagage, dan kun je vervolgens na aankomst op het vliegveld direct door de paspoort- en veiligheidscontrole en doorlopen naar de gate. Heb je bagage bij je, dan kun je die afgeven bij een bagage afgiftepunt van Alitalia op de luchthaven. Check je liever op het vliegveld in, dan kan dat uiteraard ook. De deadline voor het inchecken op de luchthaven hangt af van je vliegveld van vertrek en bestemming, raadpleeg voor meer informatie de website van Alitalia.

Alitalia bagage

Als je met Alitalia gaat vliegen mag je 1 stuk handbagage mee aan boord nemen dat maximaal 55 x 35 x 25 cm meet en maximaal 8 kilo weegt. Daarnaast mag je een kleine handtas, aktetas, laptop of buggy voor kinderen jonger dan 12 jaar gratis in de cabine meenemen. Hoeveel ruimbagage je gratis mag inchecken hangt af van je reisklasse en soms ook van je bestemming, maar meestal is dit 1 of 2 stuks bagage van 23 kilo. Wil je precies weten hoeveel ruimbagage jij gratis mag inchecken, raadpleeg dan de website van Alitalia. Vind hier meer informatie over Alitalia bagage

Stoelen

Voor het reserveren van een stoel dient bij Alitalia alleen betaald te worden als het een voorkeursstoel (extra beenruimte, vooraan in het toestel, etc.) betreft, standaard stoelen zijn gratis te reserveren. De kosten van het reserveren van een voorkeursstoel hangen af van de duur van de vlucht, bekijk de tarieven op de website van Alitalia. De stoelen op vluchten van Alitalia hebben relatief veel beenruimte. In de Economy Class kun je meestal rekenen op 76 tot 89 cm beenruimte en in de Business Class varieert de beenruimte van 110 tot 150 cm.

Service aan boord

Op alle vluchten van Alitalia zijn je drankjes, snacks en maaltijden gratis. De luchtvaartmaatschappij staat bekend om haar zeer goede keuken aan boord en heeft de afgelopen jaren diverse Global Traveler onderscheidingen in de wacht gesleept voor Best Airline Cuisine. Afhankelijk van de vluchtduur krijgen passagiers in de Economy Class een snack of lichte maaltijd geserveerd. Op lange afstandsvluchten die vanuit Italië vertrekken krijg je altijd twee maaltijden geserveerd, waaronder een driegangenmenu en een snack of ontbijt. Bij vluchten die 11 uur of langer duren wordt bovendien een derde maaltijd geserveerd en nog een extra snack. Business Class passagiers kunnen kiezen uit een exclusieve wijnselectie, die precies past bij de maaltijden die worden geserveerd. Drie keer per maand wijzigen de menu’s dus als je vaak vliegt met Alitalia hoef je niet bang te zijn dat je steeds hetzelfde voorgeschoteld krijgt. Op intercontinentale vluchten biedt Alitalia een uitgebreid entertainmentprogramma aan met onder meer muziek, tv-series, documentaires en kinderprogramma’s, die via je persoonlijke videoscherm te bekijken zijn. Daarnaast kun je op veel lange afstandsvluchten tegen betaling gebruik maken van wifi. Op alle intercontinentale vluchten en internationale vluchten naar niet-Schengenlanden langer dan 1 uur en 50 minuten kun je bovendien kiezen uit een uitgebreid assortiment van belastingvrije artikelen. Op de website van Alitalia kun je de Griffair catalogus bekijken en uitkiezen wat je zou willen kopen.

Reserveringskosten

Bij Alitalia betaal je €6 boekingskosten als je online boekt. Ga je jouw ticket telefonisch boeken, dan betaal je €9,50 boekingskosten en doe je dit bij een ticketbalie van Alitalia dan betaal je €12 (binnenlandse vluchten, €25 (vluchten naar Schengenlanden en Zwitserland) of €35 (alle overige bestemmingen. Daarnaast betaal je extra kosten bij onder meer ticketwijzigingen (voor zover mogelijk), overbagage en het reserveren van voorkeursstoelen.

Punctualiteit vluchten

De punctualiteit van Alitalia is redelijk tot goed te noemen. Van maart 2016 tot april 2017 bedroeg het gemiddelde punctualiteitspercentage van de maatschappij volgens het statistisch bureau OAG 78,9%.

Alitalia

4,5/5
Gebaseerd op 7652 reviews

We beoordelen reisaanbieders op gebruikersfeedback over: prijsstabiliteit, tarieven, klantenservice, en het gebruiksgemak van de website van de reisaanbieder.

Meer informatie

De prijzen die op deze pagina worden weergegeven zijn geschatte laagste prijzen gevonden in de afgelopen 45 dagen.